Ο οργανισμός εκπέμπει SOS: Διαβάστε τα σημάδια

Ο οργανισμός εκπέμπει SOS: Διαβάστε τα σημάδια

Τα ούλα σας έχουν αποκτήσει μια κόκκινη απόχρωση και είναι πρησμένα. Ξεκουράζεστε και τρώτε καλά, αλλά έχετε ζαλάδα και πονοκέφαλο. Μην παραμελείτε τον εαυτό σας! Το σώμα εφευρίσκει έξυπνους τρόπους για να σας ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Μερικές φορές μάλιστα στέλνει σήματα μέσω οργάνων που είναι δείκτες υγείας. Έτσι δεν αποκλείεται να ακούσετε το δερματολόγο να σας λέει ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη και τον οδοντίατρο να σας προτρέπει να κοιτάξετε το σίδηρό σας. Ποιες είναι οι πιο συχνές ενδείξεις που μας πληροφορούν ότι υπάρχει πρόβλημα στον οργανισμό μας και τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες;

Κόκκινη γλώσσα: Το φυσιολογικό χρώμα της είναι κόκκινο-ροζ, γι’ αυτό, αν παρατηρήσετε έντονη ερυθρότητα, απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Η Πούλια Γιάχου, οδοντίατρος με ειδίκευση στο λέιζερ και την κοσμητική οδοντιατρική, ομοιοπαθητικός γιατρός, εξηγεί: «Η κόκκινη γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε χημικό έγκαυμα που προκάλεσε η κατ’ επανάληψη χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος με αποτέλεσμα να πέσουν οι θηλές της και να διογκωθεί. Μια άλλη αιτία είναι η σιδηροπενική αναιμία και η έλλειψη της Β12 και του φυλλικού οξέος. Πιο σπάνιο το πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο με ερυθρές κηλίδες, αλλά και η σαρκοείδωση, που είναι αυτοάνοσο και προκαλεί φλεγμονή και σε άλλα όργανα, π.χ. στο ήπαρ και τη σπλήνα».

Η λύση: Αν η αιτία εντοπίζεται στην έλλειψη κάποιου βασικού συστατικού, μπορείτε να λάβετε σίδηρο και Β12 από πηγές όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού ή ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα που θα συστήσει ο παθολόγος. Σε αυτόν θα απευθυνθείτε και για τις άλλες νόσους, που χρήζουν ειδικής αγωγής.

Λευκοί λεκέδες: Τα σημάδια της λεγόμενης υπομελάγχρωσης (μικρής ή μεγάλης έκτασης ανοιχτόχρωμες κηλίδες) στο δέρμα είναι συνήθως ένδειξη διακοπής της παραγωγής μελανίνης (χρωστική) από τα μελανινοκύτταρα. «Ίσως πρόκειται για σταγονοειδή υπομελάνωση, ίσως πάλι να είναι και λεύκη, κάτι που διαπιστώνεται με κλινική εξέταση» εξηγεί η δερματολόγος Νικολέτα Κοΐνη, εξειδικευμένη στην αντιγηραντική ιατρική. Στην πρώτη περίπτωση το πρόβλημα οφείλεται στη χρόνια έκθεση στον ήλιο. Από την άλλη, η λεύκη είναι αυτοάνοσο νόσημα με εκτεταμένες βλάβες σε πρόσωπο, άκρα, μασχάλες. Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί προτείνουν εφαρμογή αντιηλιακού με SPF 30+, αφού τα μελανινοκύτταρα δεν προστατεύουν πια από την ηλιακή ακτινοβολία.
 
Η λύση: Η γιατρός συμπληρώνει: «Στη σταγονοειδή υπομελάνωση κάνουμε κρυοθεραπεία, ενώ στη λεύκη η τελευταία εξέλιξη είναι η έγχυση βλαστοκυττάρων από το δικό μας αίμα τοπικά για να ενεργοποιήσουμε ξανά τα μελανινοκύτταρα. Γίνονται και θεραπείες με λέιζερ και φωτοθεραπεία, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι και τόσο καλά».

Καφέ νύχια: Στην εξέταση της δερματοσκόπησης ο έλεγχός τους είναι απαραίτητος. Όπως οι σπίλοι εμφανίζονται στο δέρμα και χρειάζεται να ελέγχονται από το γιατρό μία φορά το χρόνο, έτσι πρέπει να συμβαίνει και με τα νύχια. «Οι καφέ κηλίδες μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή κάποιος σπίλος, μέχρι και μελάνωμα» επισημαίνει η κ. Κοΐνη. Στην τελευταία περίπτωση η απόχρωση ίσως είναι μπλε ή μαύρη. Γι’ αυτό όταν βάζετε αντιηλιακό μην ξεχνάτε να προσθέτετε και στα νύχια σας χειμώνα καλοκαίρι.

Η λύση: Αν διαγνωστεί μια τόσο σοβαρή νόσος, πρέπει επειγόντως να αφαιρεθεί το νύχι.

Ακμή: Συνδέεται με στρες, φλεγμονή, αυξημένη παραγωγή σμήγματος, αλλά και πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτό σημαίνει ότι στην τελευταία περίπτωση, ακόμα κι αν προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή με κάποια μέθοδο αισθητικής ιατρικής, εκείνη μπορεί να επανέλθει, γιατί η αιτία συνεχίζει να υπάρχει. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να προηγείται πάντα ορμονικός έλεγχος (αιματολογικός και υπερηχογράφημα κύστης-ωοθηκών).

Η λύση: Η κ. Κοΐνη αναλύει το πρωτόκολλο που υιοθετεί: «Αφού πάρουμε το πλήρες ορμονικό προφίλ, ρυθμίζουμε το πρόβλημα συστήνοντας καλή διατροφή -μείωση πρόσληψης υδατανθράκων και λιπαρών, που ενεργοποιούν τα ανδρογόνα-, ενώ ίσως καταφύγουμε σε τεχνικές με συνδυασμό αναρρόφησης και φωτοθεραπείας (σ.σ. συσκευή Isolaz) και πίλινγκ με σαλικυλικό οξύ, που καθαρίζουν τους φραγμένους πόρους του δέρματος. Αν οι εξετάσεις δείξουν ότι υπάρχει κάποια διαταραχή, όπως πολυκυστικές ωοθήκες ή αυξημένα ανδρογόνα, μπορεί να συστήσουμε ορμονική υποστήριξη με βιομιμητικές ορμόνες». Είναι γνωστό ότι τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων πυροδοτούν την εμφάνιση ακμής και τριχοφυΐας. Επίσης πολλές γυναίκες με πολυκυστικές παρουσιάζουν υπερτρίχωση και ακμή.

Μαύρος λαιμός: Η υπερμελάγχρωση, δηλαδή η σκούρα απόχρωση του δέρματος σε περιοχές όπως οι μασχάλες και ο λαιμός, οφείλεται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις. «Μπορεί να σχετίζεται με παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, ινσουλινοαντίσταση (σ.σ. όταν το άτομο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει το ήπαρ με αποτέλεσμα την υπερέκκρισή της), σακχαρώδη διαβήτη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ακόμα και κακοήθεια. Γι’ αυτό κάποιος πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό» τονίζει ο Ανέστης Μωυσίδης, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, ομοιοπαθητικός γιατρός με έδρα τη Λάρισα. Η παραπάνω δερματοπάθεια ονομάζεται «μελανίζουσα ακάνθωση» και συνοδεύεται από πάχυνση του δέρματος.

Η λύση: Ο γιατρός συστήνει απώλεια βάρους, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, άσκηση και αντιμετώπιση των καταστάσεων που αναφέρθηκαν (π.χ. ρύθμιση του σακχάρου). Στο ιατρείο του δερματολόγου η ακάνθωση καταπολεμάται με λευκαντικές θεραπείες και λέιζερ fractional.

Κίτρινα βλέφαρα: Πήγατε στο δερματολόγο για αποτρίχωση με λέιζερ στο άνω χείλος. Καθώς σας έβαζε τα ειδικά γυαλιά, διαπίστωσε τυχαία κίτρινες μυρμηγκιές στα βλέφαρα, τις οποίες άλλοι εμφανίζουν σε αγκώνες, γόνατα ή άκρα, και σας παρέπεμψε στον καρδιολόγο. Για ποιο λόγο; Όπως τονίζει η καρδιολόγος Βίκυ Ματζαράκη, υπεύθυνη της καρδιολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς, «πρόκειται για το ξανθέλασμα, το οποίο μπορεί να είναι κληρονομικό και όχι κάτι σοβαρό. Όμως, επειδή συνδέεται και με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, σίγουρα πρέπει να γίνουν άμεσα αιματολογικές εξετάσεις για να ελεγχθούν η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια».
 
Η λύση: Το ξανθέλασμα δεν είναι τίποτε άλλο από εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα. Βελτιώνεται όταν υιοθετήσετε υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τα κακά λιπαρά, και αρχίσετε να κάνετε γυμναστική ώστε η χοληστερόλη να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα. Η δερματολόγος Νικολέτα Κοΐνη προτείνει την αφαίρεσή του με λέιζερ CO2.

Ζαλάδα, πονοκέφαλος: Μικρές αλλά ιδιαίτερα σημαντικές, οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, γνωστές ως καρωτίδες, σπάνια ελέγχονται στο συνηθισμένο τσεκάπ. Πολλές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα και τα ευρήματα για τη στένωση των αγγείων στον τράχηλο, όπου βρίσκονται, ανακαλύπτονται τυχαία. Όμως, όπως τονίζει ο Σωτήρης Μακρής, αγγειοχειρουργός, επιμελητής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ειδικά μετά τα 45 οι γυναίκες που καπνίζουν καλό είναι να κάνουν ένα τσεκάπ. «Ολοένα και περισσότερες έχουν πρόβλημα με τις καρωτίδες τους. Κάποιες παραπονιούνται για ζαλάδα και έντονο πονοκέφαλο και επισκέπτονται το νευρολόγο. Βέβαια καλό είναι, ανάμεσα στις υπόλοιπες διαγνωστικές εξετάσεις, να πραγματοποιείται και έγχρωμο υπερηχογράφημα (τρίπλεξ) καρωτίδων. Αν αυτό αποκαλύψει μεγάλου βαθμού στένωση στις καρωτίδες, με τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί θα προληφθεί ένα πιθανό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Η λύση: Είτε χειρουργείο είτε στεντ (άνοιγμα των αγγείων με σύρμα).
 
Κρύα πόδια: Τα άκρα σας είναι παγωμένα χειμώνα καλοκαίρι. Τι μπορεί να συμβαίνει; «Ειδικά στις γυναίκες εξετάζουμε την περίπτωση κακής αγγειακής κυκλοφορίας στα πολύ μικρά αγγεία στα δάχτυλα, χωρίς αυτό να είναι πάντα ανησυχητικό» εξηγεί η κ. Ματζαράκη και συνεχίζει: «Αν συνοδεύεται με πόνο στο περπάτημα και η ασθενής αναγκάζεται να σταματά κάθε τόσο για να μπορέσει να συνεχίσει ή αν παθαίνει κράμπες, μπορεί να πρόκειται για περιφερική αγγειοπάθεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διαταραχή στην κυκλοφορία των περιφερικών αγγείων. Για να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να γίνει τρίπλεξ φλεβών και αρτηριών των κάτω άκρων. Επίσης ίσως χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις για να φανεί αν υπάρχουν υψηλή πίεση και χοληστερόλη. Και τα δύο μπορούν να καταστρέψουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (φλεβών), με αποτέλεσμα αυτές να γίνουν ευάλωτες στη συσσώρευση λιπιδίων που σχηματίζουν αθηρωματικές πλάκες (όταν φράσσουν οι αρτηρίες)».

Η λύση: Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα περιφερικής αγγειοπάθειας, πρέπει να ληφθεί αντιπηκτική αγωγή και ίσως χρειαστεί επέμβαση.

Πρησμένα ούλα: Μια τέτοια εικόνα συνήθως οφείλεται σε ουλίτιδα. Αν όμως το πρόβλημα δεν υποχωρεί με τις κλασικές θεραπείες, τότε κάτι άλλο συμβαίνει. Έτσι δεν αποκλείεται να ακούσετε τον οδοντίατρό σας να σας συστήνει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε και κάποιο διαβητολόγο ή παθολόγο. Η οδοντίατρος Πούλια Γιάχου τονίζει: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα επιδρούν στο ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα τα ούλα να γίνονται ευάλωτα σε κάθε είδους μικροοργανισμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούν σε εμφάνιση σοβαρής βλάβης στα ούλα. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα αίτια, αφού η νόσος δημιουργεί πρόβλημα στα τριχοειδή αγγεία. Η φλεγμονή που υπάρχει ευθύνεται για την αποκόλληση των ούλων από τα δόντια». Όμως η διόγκωση αυτή μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους, σύμφωνα με την ειδικό. Ενδεικτικά, στη νόσο πελάγρα υπάρχει έλλειψη νικοτινικού οξέος (σ.σ. νιασίνης), ουσία που θα βρείτε σε ντομάτες, συκώτι και γαλακτοκομικά. Ερυθρότητα, αιμορραγία και πρήξιμο στα ούλα προκαλεί και η έλλειψη βιταμίνης C, που παρατηρείται ιδιαίτερα σε καπνιστές. Τέλος, χρόνια φαρμακευτική ουλίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί εξαιτίας της λήψης φαρμάκων, όπως τα αντιεπιληπτικά.

Η λύση: Καλή διατροφή, ρύθμιση του διαβήτη και της ουλίτιδας (με καθαρισμό και θεραπεία με λέιζερ που δρα κατά των βακτηρίων).

Πηγή Elle

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε