{ Arts & culture }

Ο πολιτισμός στη χρονιά του Covid-19 και τo ντόμινο της καταστροφής

Γράφει η Αριστέα Βραζιώτη

 

Κατηγορίες: Arts & culture

Ο πολιτισμός στη χρονιά του Covid-19 και τo ντόμινο της καταστροφήςΣτον πολιτισμό η τεχνολογία έγινε το δεκανίκι των διοργανωτών εγκαινιάζοντας επισήμως την εποχή του virtual reality και του live streaming

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται συμβούλευε ο Πλάτωνας, κι από ότι φανερώνουν τα μέχρι τώρα καλλιτεχνικά δρώμενα ανά τον κόσμο, μπροστά στην λαίλαπα της πανδημίας τα κινηματογραφικά φεστιβάλ αναγκάστηκαν να αναδιοργανώσουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Υπό τον φόβο μιας επιπλέον πολιτισμικής και οικονομικής καταστροφής, στον τομέα του πολιτισμού η τεχνολογία έγινε το δεκανίκι των διοργανωτών εγκαινιάζοντας επισήμως την εποχή του virtual reality και του live streaming.
 
Τίποτα όμως δεν μοιάζει να είναι το ίδιο και σίγουρα τίποτα δεν αποπνέει την χαρά της γιορτής. Οι όποιες εκλάμψεις διαρκούν για λίγο χρονικό διάστημα, σαν τον αντιπερισπασμό μιας όασης μέσα στην έρημο.

Toronto International Film Festival ( 10/09/20- 20/10/20)

Streaming and screening είναι ο τίτλος που έδωσαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι στο φετινό TIFF, καθώς ο κορονωιός ανάγκασε τους διοργανωτές να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στα χρονικά της εκδήλωσης ένα άλλο πρόσωπο. Οι συνεντεύξεις τύπου και προβολές παρουσιάστηκαν ψηφιακά ενώ κατά τις οι επίσημες πρεμιέρες των ταινιών τηρήθηκαν αυστηρά μέτρα κοινωνικών αποστάσεων. Ίσως η πιο σημαντική ανατροπή που έφερε ο Covid στο TIFF ήταν η μείωση συμμετοχής των ταινιών, από 200 σε μόλις 50. Μειωμένος ήταν και ο αριθμός των δημοσιογράφων που κάλυψε το event με φυσική παρουσία.

New York Film Festival ( 17/09/20 – 11/10/20)

H δήλωση του διευθυντή του NYFF, Eygene Hernadez, για την φετινή διοργάνωση ήταν απολύτως φωτογραφική για το γενικότερο κλίμα στο χώρο της τέχνης, ο οποίος πλήττεται ιδιαίτερα από τον Covid - και από οικονομικούς παράγοντες: “ Το NYFF είναι μία διοργάνωση με 58 χρόνια ζωής αλλά φέτος αισθανόμαστε σαν να είναι η πρώτη του φορά”. Με την πόλη της Νέας Υόρκης στο «μάτι» του ιού και με κλειστές τις κινηματογραφικές αίθουσες και τα θέατρα, οι προβολές πήραν τον δρόμο προς τα drive in και τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Sundance Film Festival (28/01/21 – 3/02/21)

Λόγω πανδημίας οι διοργανωτές του Sundance Film Festival σε συμφωνία με το συμβούλιο του Park city αποφάσισαν να «κουρέψουν» την διάρκεια του φεστιβάλ. Έτσι αντί των καθιερωμένων 11 ημερών, φέτος το Sundance θα περιοριστεί στις επτά ημέρες δηλ. από τις 28/01/21 – 3/01/21. Σε αυτήν την νέα version το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα εμπλουτιστεί με virtual παρουσιάσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις κτλ.
 
Μπορεί ο Covid να λειτούργησε ως πηγή έμπνευση των καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, όμως οι συνέπειες του παραμένουν κάτι περισσότερο από εμφανείς αφού κάθε είδους εκδηλώσεις τέχνης, είτε πρόκειται για συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς κτλ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αναβάλλονται ή να  προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Κι αυτή η κατιούσα πορεία συμπαρασύρει όχι μόνο τον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά κι ένα μεγάλο εργατικό δυναμικό που βιοπορίζεται πλάι στην Τέχνη με αποτελέσματα που δεν εστιάζονται μονάχα στο πορτοφόλι αλλά και στην ψυχολογική κατάσταση των ανθρώπων.

Δεν είναι λοιπόν διόλου απίθανο, ο κόσμος να εισέλθει σε μία νέα εποχή, όπου λέξεις όπως «καθημερινότητα», «πραγματικότητα» θα αποκτήσουν διαφορετικές έννοιες παραπέμποντας στο virtual reality μια μεγάλης επίπεδης οθόνης.

cityportal.gr / Ο πολιτισμός στη χρονιά του Covid-19 και τo ντόμινο της καταστροφής / φωτό /γράφει η Αριστέα Βραζιώτη

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ