Ο street artist Bzks με το Mural της Φρίντα Κάλο στολίζει την ανατολική είσοδο της πόλης

Ένα νέο mural αποκαλύφθηκε στον χώρο της ΒΙΟΜΕ. Πρόκειται για το πορτραίτο της εμβληματικής ζωγράφου Φρίντα Κάλο. Το mural επιμελήθηκε ο street artist Γιάννης Μπουζούκης -John Bzks Bouzoukis-.

Η Φρίντα Κάλο υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες ζωγράφους του 20ου αιώνα και σημαία των ανθρώπων που ζουν στο περιθώριο. Ανοιχτά ομοφυλόφιλη, καθηλωμένη και «μη θηλυκιά» για τα δεδομένα της εποχής, ήρθε αντιμέτωπη σχεδόν με όλα τα στερεότυπα και τα κατέρριψε, είδε νωρίς τον θάνατο και τον απέρριψε. Καθηλωμένη η ίδια σε ένα κρεβάτι λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος, ανακάλυψε το πάθος της για τη ζωγραφική και μίλησε για θέματα που, ακόμα και σήμερα πολλές φορές, είναι ταμπού. Αποτελεί σύμβολο της δύναμης, της αμφισβήτησης προς πάσα κατεύθυνση, του αδύνατου και του ασυμβίβαστου: του ασυμβίβαστου που αντιτίθεται σε μια κοινωνία που περιθωριοποιεί τους αδύναμους και τους διαφορετικούς.

Ο κ. Μπουζούκης, μιλώντας στο cityportal σχετικά με την επιλογή του είπε σχετικά. «Λατρεύω και συγκινούμαι με τους αυτοβιογραφικούς καλλιτέχνες, ιδιαίτερα με όσους «εκθέτουν» τον εαυτό τους μέσω χρωμάτων και μουσικής. Επιπλέον, η χαρμολύπη ως συναίσθημα ανέκαθεν μου προσέλκυε το ενδιαφέρον καθώς προκαλεί μια κατάσταση ενσυναίσθησης στον δέκτη. Η Φρίντα Κάλο ήταν αναμφίβολα μια αυτοβιογραφική καλλιτέχνης ενώ η χαρμολύπη είναι διάχυτη στο έργο της καθώς προέβαλε τη δύσκολη και σύντομη ζωή της στον καμβά με ζωντανά και φανταχτερά χρώματα. Έχω αναπαραστήσει και στο παρελθόν τη μορφή της με πιο μοντέρνες τεχνικές και κυβιστικά στοιχεία αλλά σε μικρότερα μεγέθη (κυρίως καμβάδες)».

Η τοιχογραφία

«Η δημιουργία της τοιχογραφίας της Φρίντα Κάλο πραγματοποιήθηκε σε διάστημα πέντε ημερών, από 6 έως 10 Νοεμβρίου 2021. Έχει διαστάσεις 8×10μ και βρίσκεται στην είσοδο του εργοστασίου.Η βασική φιγούρα και τα στοιχεία του φόντου έγιναν αποκλειστικά με σπρέι ενώ για τη γαλάζια βάση χρησιμοποιήθηκε πλαστικό χρώμα. Η βοήθεια των ανθρώπων της ΒΙΟΜΕ ήταν σημαντική και τους ευχαριστώ γι’ αυτό»,  σημείωσε ο καλλιτέχνης.

Το σημείο

Σχετικά με την επιλογή του χώρου, ο καλλιτέχνης κ. Μπουζούκης δήλωσε ότι «Πρόκειται για μια επιφάνεια μήκους οκτώ και ύψους περίπου δέκα μέτρων που βρίσκεται σε στροφή, λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο χώρο και αναπόφευκτα ο επισκέπτης έρχεται «αντιμέτωπος» μαζί της. Σκέφτηκα ότι αναμφίβολα εκεί όφειλε να δημιουργηθεί μια επιβλητική ανθρώπινη φιγούρα, ή τουλάχιστον αυτό ένιωθα ότι θα ήθελα να δω εγώ».

«Η ιδέα του να βάψω τη συγκεκριμένη επιφάνεια διαμορφώθηκε μέσα μου πολύ καιρό πριν, από τις πρώτες κιόλας φορές που επισκέφθηκα το χώρο με αφορμή μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί. Παρατηρούσα ότι, ενώ πολλές επιφάνειες είχαν «καταλειφθεί» από άλλους καλλιτέχνες, το συγκεκριμένο σημείο παρέμενε «ορφανό»», πρόσθεσε.

«Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα projects στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ για τον χώρο της ΒΙΟΜΕ οφείλω να ομολογήσω πως υπάρχουν και άλλες εξαιρετικές γωνιές που μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν καλλιτεχνικά» κατέληξε.

Διαβάστε σχετικά:

Φρίντα Κάλο: Η ζωγράφος – σύμβολο

 

 

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε