{ ΟΑΣΘ }

ΟΑΣΘ: Τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Eξώδικο σε Καραμανλή, Βρούτση και στη διοίκηση του Οργανισμού


Κατηγορίες: Θεσσαλονίκη νέα

ΟΑΣΘ: Τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Eξώδικο σε Καραμανλή, Βρούτση και στη διοίκηση του ΟργανισμούΟΑΣΘ: Τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 10 Αυγούστου. Eξώδικο σε Καραμανλή, Βρούτση και στη διοίκηση του Οργανισμού

Ο Σύλλογος εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, αποφάσισε να προχωρήσει σε 4ωρη σταση εργασίας την Δευτέρα 10 Αυγούστου.Tο Συνδικάτο Εργαζομένων στον Οργανισμό απέστειλε εξώδικο προς τον ΟΑΣΘ, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.
Μεταξύ άλλων, ζητούν την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας και την αγορά ανταλλακτικών για να επιδιορθωθούν οι βλάβες στα χαλασμένα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
 
Αναλυτικά  στο Εξώδικο αναφέρουν. 
''Μετά από σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, προχωρούμε σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας την 10-8-2020 από  την έναρξη της πρωϊνής βάρδιας μέχρι τις 9 π.μ. με τα εξής αιτήματα :
α) την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ προκειμένου να ρυθμιστούν και να συμφωνηθούν σε συλλογικό επίπεδο μη μισθολογικοί όροι.
Παρά το ότι ήδη από τον Νοέμβριο 2019 σας έχουμε καλέσει για διαπραγμάτευση και υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ μη μισθολογικών όρων, ωστόσο καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση έχει γίνει μέχρι σήμερα λόγω δικής σας κωλυσιεργείας, με αποτέλεσμα να έχουν περικοπεί όλες οι μη μισθολογικές παροχές λόγω λήξης της από 21-2-2018 επιχειρησιακής σσε την 31 -12-2019,
β) την ανάκληση της απόφασής σας περί περικοπής τον επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και επιδόματος Θέσης ευθύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ (οδηγοί και εργατοτεχνίτες) ασκούν το πλέον ανθυγιεινό και επικίνδυνο για την υγεία τους επάγγελμα, ωστόσο έχετε αποφασίσει να περικόψετε το ανθυγιεινό επίδομα με την αιτιολογία ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν υπογράψει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Την ίδια αιτιολογία προβάλλετε και για την περικοπή τον επιδόματος Θέσης ευθύνης.
Πλην όμως ουδέν πράξατε για την ενημέρωση των συναρμόδιων Υπουργείων και για την αποστολή φακέλού με τα σχετικά αιτήματα για το ως άνω ζήτημα,
γ) την αγορά ανταλλακτικών και επιδιόρθωση βλαβών των λεωφορείων για την ενίσχυση τον στόλου του ΟΑΣΘ με τουλάχιστον 100 λεωφορεία καθώς τα υπάρχοντα (περί τα 180) δεν επαρκούν για τις ανάγκες μεταφοράς τον επιβατικού κοινού της πόλης ενώ επίσης είναι αναγκαία η επισκευή των κλιματιστικών των λεωφορείων αφού εν μέσω καλοκαιριού οι συνθήκες εργασίας καθώς και μεταφοράς των επιβατών είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για την μετάδοση της πανδημίας, με αποτέλεσμα επίσης τον καθημερινό συνωστισμό τον κοινού μέσα στο λεωφορείο, όπου δέκτης των παραπόνων, ύβρεων και απειλών των επιβατών είναι ο οδηγός του λεωφορείου.
 
Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε και χειροδικία σε βάρος εργαζομένων οδηγών. Σκοπός μας είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας τον επιβατικού κοινού της πόλης και για αυτό το λόγο η απόφασή μας αφορά μόνο σε μία ολιγόωρη στάση εργασίας.
Σε περίπτωση ωστόσο που δεν υπάρξει πρόοδος σχετικά με την επίλυση των ως άνω Θεμάτων, Θα ληφθεί απόφαση από την Γενική Συνέλευση για ολοήμερη επαναλαμβανόμενη απεργία''. 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ