Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ

«Oχι» Μενέντεζ και Πάπας στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Την αντίθεσή του στην προτεινόμενη από την κυβέρνηση Μπάιντεν πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μενέντεζ κατηγορεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνεχίζει να «υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και να επιδεικνύει ανησυχητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά ενάντια σε γειτονικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ». Ο Μενέντεζ πάντως υποστηρίζει την πώληση F-35 στην Ελλάδα.

Αντίθετος στην πώληση νέων F-16 στην Τουρκία είναι και ο δημοκρατικός βουλευτής Κρις Πάπας. Ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να λάβει αμερικανικά όπλα, για να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση ύψους 20 δισ. δολαρίων 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση νέας γενιάς μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.

Παράλληλα, το εξοπλιστικό πακέτο στην Τουρκία θα περιλαμβάνει επίσης πάνω από 900 πυραύλους αέρος και 800 βόμβες.


Διεθνή 14 Ιανουαρίου 2023