Οδικός άξονας Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου: Επιστολή - πρόταση παρεμβάσεων του Σ. Δανιηλίδη προς τον Πρωθυπουργό

Οδικός άξονας Παιδιατρικού Νοσοκομείου Φιλύρου: Επιστολή - πρόταση παρεμβάσεων του Σ. Δανιηλίδη προς τον Πρωθυπουργό

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση έργων και παρεμβάσεων για την εξασφάλιση ασφαλούς πρόσβασης στο υπό κατασκευή νοσοκομείο .

Την επείγουσα ανάγκη να ασκηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, με στόχο την εξασφάλιση της ασφαλούς προσέγγισης σε αυτό, με ταυτόχρονη ενίσχυση των παράπλευρων υποδομών, επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με επιστολή του που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και στη διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου.
 
Όπως είναι γνωστό, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο προβλέπεται να κατασκευαστεί από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε οικόπεδο του υπ. Υγείας που βρίσκεται στη Δημοτική Κοινότητα του Φιλύρου. Το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, ωστόσο, δεν είναι στην κατάσταση που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον χώρο με τους ασφαλέστερους όρους και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
 
Η διαπίστωση αυτή ώθησε τον Σίμο Δανιηλίδη να αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθούν όλα τα προβλήματα, και μάλιστα έγκαιρα με ταυτόχρονη υλοποίηση των προτεινόμενων ολοκληρωμένων παρεμβάσεων με την κατασκευή του νοσοκομείου, έτσι ώστε η έναρξη της λειτουργίας του να γίνει κάτω από τις ασφαλέστερες συνθήκες.
 
Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, η Δ.Κ. Φιλύρου, που ανήκει στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, βρίσκεται σε υψόμετρο 400 και άνω μέτρων στα βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης, και «η πρόσβαση στον χώρο του υπό κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου γίνεται μέσω ενός πεπαλαιωμένου και κάκιστου οδικού άξονα, που έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια».Επίσης, «η διαδρομή είναι στο σύνολό της ανηφορική, με επικίνδυνες κλειστές στροφές και καλύπτεται από δυο στενά ρεύματα κυκλοφορίας χωρίς άλλες υποδομές, και στον οποίο άξονα δεν μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια οι αναγκαίες κατά την περίσταση ταχύτητες».
Ταυτόχρονα, τονίζει την ανάγκη «να υπάρξει άμεσος και συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση των έργων και παρεμβάσεων», με αποκλειστικό γνώμονα την «ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση πολιτών και ασθενοφόρων στο υπό κατασκευή νοσοκομείο».
 
Για τον σκοπό αυτόν καταθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση έργων και παρεμβάσεων, με παράλληλη σύσταση ειδικής Ομάδας διαχείρισης Έργου που θα στελεχώνεται και από στελέχη των εμπλεκόμενων δήμων (Νεάπολης-Συκεών, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά).
 
Συγκεκριμένα, η πρόταση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού του Σίμου Δανιηλίδη περιλαμβάνει:
 
•    Ανακατασκευή και ανάπλαση των Λεωφόρων Ανδρέα Παπανδρέου
     και Γιώργου Παπανικολάου, 
•    Διαπλάτυνση της οδού Ορφέως, 
•    Διαπλάτυνση του οδικού άξονα που οδηγεί στο Φίλυρο, με ταυτόχρονη
     ανακατασκευή του οδοστρώματος και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής
     προστασίας (τοιχία αντιστήριξης, γέφυρες, φρεάτια, αγωγοί ομβρίων, κ.ά.), 
•    Κατασκευή και διαμόρφωση ασφαλών πεζοδρομίων,
•    Κατασκευή νέου πραγματικού και ολοκληρωμένου ανισόπεδου κόμβου στη θέση Κ6 4    
 
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:
 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
Αξιότιμοι Κυρία και Κύριοι, 
 
Η ανάγκη κατασκευής και λειτουργίας ενός σύγχρονου και εξειδικευμένου Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής αλλά και όλης της βόρειας Ελλάδας, αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των φορέων και της κοινωνίας.
 
Μετά από μια σειρά παλινωδιών και μεγάλων καθυστερήσεων, προς γενική ικανοποίηση όλων, δρομολογήθηκε η προώθησή του, η κατασκευή του οποίου προβλέπεται σε οικόπεδο της περιοχής του Φιλύρου, που αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.
Στο μεγάλο αυτό όραμα ήρθε να δώσει ώθηση η κρίσιμη και γενναιόδωρη χορηγία του «Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου», που θα έχει την ευθύνη ολοκλήρωσης της μελέτης, της επίβλεψης και της κατασκευής, στοιχείο που εγγυάται τη γρήγορη αποπεράτωση του πολύ κρίσιμου αυτού έργου. 
 
Η ούτως ή άλλως δυναμική παρέμβαση στον χώρο της υγείας θα μπορούσε να έχει επιπλέον διευρυμένα και ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά με τη δημιουργία Πάρκου Υγείας στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», περιοχή που βρίσκεται πάνω στην περιφερειακή οδό με άμεση σύνδεση με τους δυο εθνικούς οδικούς άξονες ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό. Εκεί θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ένα νέο υπερσύγχρονο αντικαρκινικό νοσοκομείο για τη μετεγκατάσταση του «Θεαγένειου», το οποίο αντιμετωπίζει ουσιαστικά προβλήματα δυσλειτουργίας, όπως επίσης και Κέντρο Αντιμετώπισης Τραυματιών (KAT) και Κέντρο Αποκατάστασης. 
 
Σε κάθε περίπτωση χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου και τη δυνατόν ταχύτερη λειτουργία του, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι πρέπει να διασφαλιστούν, και μάλιστα έγκαιρα, οι αυστηροί όροι ασφαλούς προσβασιμότητας σε αυτό. 
 
Η Δημοτική Κοινότητα Φιλύρου βρίσκεται σε υψόμετρο 400 και άνω μέτρων στα βορειοδυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, περίπου 7 χλμ. από τον κόμβο Κ6 (Συκεών Μετεώρων-Νεάπολης-Πεύκων-Φιλύρου), που ενώνει την περιφερειακή οδό με τη Λεωφ. Γ.Παπανικολάου. 
 
Η πρόσβαση στον χώρο του υπό κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου γίνεται μέσω ενός πεπαλαιωμένου και κάκιστου οδικού άξονα, που έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια. Η διαδρομή, δε, από τα όρια της Δημοτικής Ενότητας των Πεύκων, που ανήκει στο δήμο μας (δήμος Νεάπολης-Συκεών) είναι στο σύνολό της ανηφορική, με επικίνδυνες κλειστές στροφές και καλύπτεται από δύο στενά ρεύματα κυκλοφορίας χωρίς άλλες υποδομές, και στον οποίο άξονα δεν μπορούν να αναπτυχθούν με ασφάλεια οι αναγκαίες κατά την περίσταση ταχύτητες. 
 
Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις, το 60-70% των ανθρώπων, που θα προσέρχονται στο νέο νοσοκομείο, θα προέρχεται από τη Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό μέσω της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας από τον κόμβο Κ6 τη διαδρομή Λεωφ. Γ.Παπανικολάου-στροφή Φιλύρου/Ορφέως-Κωνσταντινουπόλεως.
Το άλλο 40-30% των προσερχομένων θα προέρχεται από την ανατολική και βορειοανατολική Θεσσαλονίκη, από τις περιοχές του Πανοράματος και Ασβεστοχωρίου, μέσω της Λεωφ. Γ.Παπανικολάου, που διασχίζει τον οικισμό των Πεύκων, και της οδού Κωνσταντινουπόλεως. 
 
Με τούτα δεδομένα, και με αποκλειστικό γνώμονα την ασφαλέστερη και ταχύτερη πρόσβαση πολιτών και ασθενοφόρων στο υπό κατασκευή νοσοκομείο, εκτιμώ ότι καθίσταται επείγουσα η ανάγκη να υπάρξει άμεσος και συνολικός σχεδιασμός και υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων στους οδικούς άξονες που οδηγούν στην περιοχή του Φιλύρου. Κι αυτό που αναμφισβήτητα επιβάλλεται από τη βαρύτητα του προωθούμενου έργου, είναι η εκτέλεση των απαιτούμενων έργων και η υλοποίηση των βελτιωτικών παρεμβάσεων να γίνουν παράλληλα και ταυτόχρονα με την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. 
 
Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε σε λειτουργία ένα νέο νοσοκομειακό στολίδι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά η πρόσβαση σ αυτό, ειδικά τους χειμερινούς μήνες υπό συνθήκες παγωνιάς και καταρρωκτωδών βροχών, όχι μόνο άμεση και ασφαλής να μην είναι, αλλά ακόμη και επικίνδυνη.
 
Ήδη, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες με υπεραυξημένο κυκλοφοριακό φορτίο στους αναφερόμενους οδικούς άξονες καθημερινά καταγράφονται σοβαρά ατυχήματα και τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. 
 
Προτάσεις έργων και παρεμβάσεων 
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω, εκτιμούμε ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων που θα καταστήσουν την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο ασφαλή. Αυτό επιβάλλεται να ξεκινήσει χωρίς καμιά χρονοτριβή, έτσι ώστε το υπό πρόταση πλέγμα υποδομών ασφαλούς πρόσβασης στο νοσοκομείο να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, συμπίπτοντας με την έναρξη λειτουργίας της κρίσιμης μονάδας υγείας στην περιοχή. 
Στην κατεύθυνση αυτή, με την παράκληση να λάβετε υπόψη την ισχύουσα πραγματικότητα και τις αυξημένες πιέσεις που μελλοντικά θα προκύψουν από τη λειτουργία του νοσοκομείου, θέτω υπό την κρίση σας τις παρακάτω προτάσεις: 
 
• Ανακατασκευή και ανάπλαση των Λεωφόρων Ανδρέα Παπανδρέου και Γιώργου Παπανικολάου, 
• Διαπλάτυνση της οδού Ορφέως, από τη στροφή Φιλύρου (Λεωφ. Γ.Παπανικολάου) έως τη διασταύρωσή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως, με ταυτόχρονη κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στο ύψος της στροφής (Λεωφ. Γ.ΠαπανικολάουΟρφέως), δεδομένου ότι η κίνηση στον μοναδικό κεντρικό άξονα της Λεωφ. Γ.Παπανικολάου είναι σταθερά αυξημένη και στα δύο ρεύματα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
• Διαπλάτυνση του οδικού άξονα που οδηγεί στο Φίλυρο, με ταυτόχρονη ανακατασκευή του οδοστρώματος και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (τοιχία αντιστήριξης, γέφυρες, φρεάτια, αγωγοί ομβρίων, κ.ά.), καθώς ακόμη και σήμερα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η πρόσβαση στον εν λόγω οικισμό εγκυμονεί κινδύνους, 
• Κατασκευή και διαμόρφωση ασφαλών πεζοδρομίων με φωτεινούς σηματοδότες και με ειδική πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρίες (τυφλοί, κ.λπ.), 
• Κατασκευή νέου πραγματικού και ολοκληρωμένου ανισόπεδου κόμβου στη θέση Κ6 στο συγκεκριμένο σημείο, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, μελετηθεί και δημοπρατηθεί, αφού τελικά δεν προχώρησε εξαιτίας της αντίδρασης κάποιων ελάχιστων καταπατητών στην περιοχή των Μετεώρων. Με τα νέα δεδομένα που ήδη υπάρχουν, λόγω του φόρτου κίνησης οχημάτων επί της Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου και της περιφερειακής οδού, αλλά και του υπερπενταπλασιασμού της κίνησης σ αυτούς τους άξονες, που προβλέπεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω λόγω του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, επιβάλλεται ακόμη περισσότερο η κατασκευή του αρχικά σχεδιασθέντος και δημοπρατηθέντος ανισόπεδου κόμβου. 
 
Για τον παραπάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίησή του, θα πρέπει άμεσα να συσταθεί ειδική Ομάδα Διαχείρισης Έργου, η οποία θα στελεχώνεται από εκπροσώπους της Πολιτείας (κυβέρνηση, υπουργεία, Υπηρεσίες), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τριών άμεσα εμπλεκόμενων δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη. Αυτή η Ομάδα Διαχείρισης Έργου θα μπορεί να έχει στη σύνθεσή της και αιρετούς αλλά και τεχνικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην καταγραφή όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων παρεμβάσεων, και ακολούθως στη χρέωση-ανάθεση συγκεκριμένων υπηρεσιών υποχρεώσεων σε Υπηρεσίες υπουργείων, της Π.Κ.Μ., σε δήμους και άλλους φορείς για την προώθηση των διαδικασιών, την εκπόνηση μελετών και τη συγκρότηση τευχών δημοπράτησης των σχεδιασθέντων παρεμβάσεων. 
Το γεγονός ότι, για την προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω προτεινόμενων έργων και παρεμβάσεων, πολλές από τις προβλεπόμενες από τους νόμους διαδικασίες είναι χρονοβόρες καθώς εμπλέκονται άλλα συναρμόδια υπουργεία και Δασικές Υπηρεσίες για τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων και τις διανοίξεις-διαπλατύνσεις οδικών αξόνων εντός δασικών περιοχών, καθιστούν επιτακτικότατη την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση της Πολιτείας δια των θεσμικών οργάνων της. Άλλωστε, «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν…»
 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
Αξιότιμοι Κυρία και Κύριοι, 
 
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ελπίζουμε και πιστεύουμε στην κατανόηση του σοβαρού αυτού θέματος, και ότι θα εξετάσετε με το προσήκον ενδιαφέρον το σχέδιο προτάσεων που σας υποβάλλω με την παρούσα επιστολή. 
 
Δηλώνουμε, δε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε περισσότερο, και ως διοίκηση του δήμου Νεάπολης-Συκεών αλλά και ως υπηρεσιακός μηχανισμός του δήμου, καθώς είναι δεδομένη η βούλησή μας να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε από κοινού να πετύχουμε, μαζί με την ολοκλήρωση του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, και την ταυτόχρονη υλοποίηση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής για την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση ασθενών, εργαζομένων και πολιτών στο νοσοκομείο.
 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως