{ Χώροι }

Οδός Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης - Αστικός μύθος ή ταξίδι στο χωροχρόνο

Ο μύθος μας λέει ότι στην συγκεκριμένη οδό κάθε 15 ημέρες, μετά τις 12 η ώρα τα μεσάνυχτα ανοίγει μία Πύλη...

 

Κατηγορίες: Δρόμοι, πλατείες, πάρκα

Οδός Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης - Αστικός μύθος ή ταξίδι στο χωροχρόνο

Η μυστηριώδης οδός Μαύρης Πέτρας όπως αναγράφεται στην πινακίδα, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Άνω Πόλης

Οδός Μαύρης Πέτρας
Είναι ένα γραφικό σοκάκι κάθετα στην οδό Ακροπόλεως που λόγω της στενότητάς του, παραπέμπει σε ελληνικό νησί. Η παράξενη ονομασία του όμως σε απομακρύνει την λευκή εικόνα των Αιγαιοπελαγίτικων στενών. Η οδός Μαύρης Πέτρας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στην περιοχή της Άνω Πόλης, πολύ κοντά μάλιστα στους Κήπους του Πασά τo μυστηριώδες πάρκο της Θεσσαλονίκης - δείγμα Φανταστικής Αρχιτεκτονικής, που θυμίζει έργα του Γκαουντί. (λιγότερο από 10 λεπτά απόσταση με τα πόδια, 500 μέτρα κατηφόρα)
 
Η μαύρη ονομασία
Ο αστικός μύθος της οδού Μαύρης Πέτρας σίγουρα δεν έχει να κάνει με γνωστό γλωσσοδέτη αλλά και ούτε με την λαϊκή ρήση « έριξε μαύρη πέτρα πίσω του». Αυτή η ομολογουμένως περίεργη ονομασία, προέρχεται είτε από το κακοτράχαλο πετρώδη έδαφος της περιοχής πριν αρχίσει η οποιαδήποτε ανοικοδόμηση είτε από μετάφραση κάποιου τοπωνύμιου επί τουρκοκρατίας. 
Ωστόσο,  η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή, που διεγείρει τη φαντασία, έχει να κάνει με την πτώση μιας μαύρης πέτρας από τον ουρανό! Λέγεται ότι αυτό συνέβη την ημέρα που ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη που έκαψε χιλιάδες σπίτια. Μια εκδοχή του μύθου θέλει αυτή τη πτώση της μαύρης πέτρας και ως «πιθανή» αιτία της πυρκαγιάς.
Αν και η ταύτιση της πτώσης της μυστηριώδους πέτρας με την ημερομηνία της πυρκαγιάς δεν έχει τεκμηριωθεί, υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν τόσο για την πτώση της πέτρας όσο και για το μέγεθος του κρατήρα που άνοιξε στο σημείο της πτώσης.
Διαβάζουμε στο blog invisiblelycans.gr την μαρτυρία ενός 98χρονου σχετικά με την πέτρα εξ
ουρανού:
«…Τη νύχτα της μεγάλης πυρκαγιάς ακούστηκε ένας δυνατός κρότος…σα να είχε πέσει
οβίδα. Όλοι έτρεξαν στο σημείο αυτό…που ήταν λίγο πιο πάνω από τα σκαλοπάτια της
οδού Μαύρης Πέτρας…φτάνοντας στο σημείο είχε δημιουργηθεί ένας κρατήρας…στο
βάθος του υπήρχε μία μαύρη πέτρα. Όταν λέω μαύρη εννοώ μαύρη σαν πίσσα, ήταν
γυαλιστερή και το μέγεθός της ήταν όσο η μπουνιά ενός χεριού. Όλοι τότε πιστέψαμε ότι ήταν κάποια οβίδα που είχε σκάσει απο την πυρκαγιά και είχε πέσει εκεί, αργότερα μάθαμε ότι ήταν πέτρα από το διάστημα γιατί η αλήθεια είναι οτι η οβίδα διαλύεται γίνεται κομμάτια, ενώ η κοτρώνα απο το διάστημα ποιος ξέρει; Πάντως ότι και να ήταν εμείς τότε την είδαμε για κοτρώνα μαύρη και γυαλιστερή.
Την τρύπα (του κρατήρα) δεν την έκλεισε κανείς, μα αυτή την μαύρη κοτρώνα την πήρε ο Αυγέρης Μελάς. που έμενε δίπλα μου και ήταν  της χωροφυλακής. Την πήρε για να την πάει στην χωροφυλακή για να δείξει τι είχε γίνει εκεί, γιατί αυτός πίστεψε ότι οι Εγγλέζοι βομβάρδιζαν την περιοχή και δημιουργούσαν τις πυρκαγιές. Εγώ δεν το πίστεψα ποτέ αυτό, γιατί να το κάνουν; Ούτε ο Αυγέρης κατάφερε τίποτα, δεν τον πίστεψαν στη χωροφυλακή, του είπαν ότι ήταν ένα κομμάτι σίδερο και τίποτε άλλο. Μετά από αυτό, ο επόμενος ιδιοκτήτης ένα Λαβίδης από την Πόλη, λαδέμπορος ονόμασε έτσι την περιοχή αυτή, οδός Μαύρης Πέτρας.».
 
Το τι έγινε η πέτρα από εκείνη την ημέρα παραμένει άγνωστο. Πάντως μέχρι στιγμής
έχουν καταγραφεί επισήμως 6 πτώσεις μετεωριτών στην Ελλάδα και καμία στη
Θεσσαλονίκη.
 

Αστικός μύθος: Οδός Μαύρης Πέτρας, το σοκάκι που εξαφανίζει διαβάτες.

Ο μύθος μας λέει ότι στην συγκεκριμένη οδό κάθε 15 ημέρες, μετά τις 12 η ώρα τα
μεσάνυχτα ανοίγει μία Πύλη, η οποία παραμένει ανοιχτή για 15 λεπτά. Ο διαβάτης που θα
εισέλθει μέσα στην Πύλη μεταφέρεται στο χωροχρόνο- χωροχρονική μετατόπιση- και έχει
προθεσμία να επιστρέψει πίσω στην «πραγματικότητα» εντός των δεκαπέντε αυτών λεπτών,
αλλιώς εγκλωβίζεται για πάντα σε μία άλλη διάσταση.
Πέρα από τις υποτιθέμενες εξαφανίσεις περαστικών, παλιές ιστορίες μιλούν και για την
εμφάνιση μιας μαυροντυμένης γυναίκας.
Το αν για αυτήν την αστική «αστρική Πύλη» ευθύνεται η πέτρα, ή η παράξενη ενέργεια
που λέγεται ότι εκπέμπεται από τους Κήπους του Πασά ή η φαντασία μας, ή η φήμη
ότι υπήρχαν κρυμμένες λίρες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και η δαιμονοποίηση μιας περιοχής ήταν πρώτης τάξεως απωθητικό για επιτήδειους κυνηγούς θησαυρών, μάλλον θα παραμείνει ένα από τα μυστήρια που κρύβει αυτή η πόλη
 
Προφανώς και δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε τον αστικό μύθο με τη μεταφορά σε κάποια άλλη διάσταση μέσω της αστρικής πύλης της οδού Μαύρης Πέτρας, αλλά σίγουρα μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως όποιος επισκεφθεί την περιοχή θα κάνει ένα μικρό ταξίδι στο χωροχρόνο της ιστορίας της Πόλης, βλέποντας τη θέα που απλώνεται μπροστά του στο τέλος αυτού του μυστηριώδης σοκακιού. Από την Μαύρη Πέτρα σε λιγότερο από 5 λεπτά (120 μέτρα) μπορείτε να βρεθείτε στο καλύτερο μπαλκόνι της πόλης, στον Πύργο του Τριγωνίου (Αλύσεως, Cincirli Kulesi) .
 
« Ψέματα ή αλήθεια, έτσι λεν τα παραμύθια»

cityportal.gr/ Οδός Μαύρης Πέτρας στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης - Αστικός μύθος ή ταξίδι στο χωροχρόνο / γράφει η Αριστέα Βραζιώτη
 
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πέσαμε πάνω σε μια ταινία μικρού μήκους με την ονομασία Οδός Μαύρης Πέτρας" "Black Stone str" που αναφερόταν στον αστικό μύθο που ακολουθεί την οδό Μαύρης Πέτρας. Μια πολύ καλή δουλειά με γυρίσματα στο Berlin και στο Rover bar
 

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook
 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ