Οι 10 καλύτερες πόλεις για να υλοποιήσεις την επιχειρηματική σου ιδέα

Οι 10 καλύτερες πόλεις για να υλοποιήσεις την επιχειρηματική σου ιδέα

Η πόλη στην οποία επιλέγει να ξεκινήσει κανείς να υλοποιεί την επιχειρηματική του ιδέα μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην εξέλιξή της ή και το αντίθετο.
 
Η εταιρεία Compass, μετά από έρευνα τριών ετών, συνέθεσε μια λίστα με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για τις startups. 
 
Silicon Valley
Πρόκειται για το ιδανικό μέρος καθώς παρέχει πρόσβαση σε τεχνολογία, ταλέντα, διαθεσιμότητα επενδύσεων και άμεση αξιολόγηση. Όπως λέγεται «αν ψάχνεις για κεφάλαια, εδώ σίγουρα θα βρεις κάποιον που θα πιστέψει στην ιδέα σου».
 
Νέα Υόρκη
Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ ανέβηκε τρεις θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη από την έκθεση του 2012. Αυτό συμβαίνει επειδή η Νέα Υόρκη είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για μη-αμερικάνικες startups που θέλουν να ανοίξουν ένα δεύτερο γραφείο και έχει ξεπεράσει πολλά άλλα επιχειρησιακά «οικοσυστήματα».
 
Λος Άντζελες
Παρόλο που δεν έχει την κουλτούρα της Silicon Valley, το Λος Άντζελες έχει να δείξει εταιρείες όπως οι SnapChat και Tinder. Ο program manager της Techstars LA, Yohei Nakajima, πιστεύει πως «το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στο Χόλιγουντ ίσως έχει κάτι να κάνει με τη δημιουργικότητα που υπάρχει στην σκηνή των startups. Το καλύτερο με το Λος Άντζελες είναι ότι οι ιδρυτές των εταιρειών είναι άτομα με πολύ διαφορετικές πορείες, με έντονη ανάγκη για δημιουργία».
 
Βοστώνη
Με τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Μ.Ι.Τ, και μερικά ακόμα να βρίσκονται στην περιοχή, δεν δημιουργεί έκπληξη σε κανέναν ότι οι επιχειρηματίες της Βοστώνης είναι 6% πιθανότερο να έχουν ένα Ph.D απ’ ό,τι στη Silicon Valley. Στους κλάδους της βιοτεχνολογίας, τις ιατρικές συσκευές και τη ρομποτική, μερικά από τα πιο λαμπερά μυαλά στον πλανήτη έχουν φτιάξει εδώ startups υψηλού concept.
 
Τελ Αβίβ
Πρόκειται για έναν σημαντικό παίχτη στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας, με τη μεγαλύτερη πυκνότητα τεχνολογικών startups. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το επιχειρησιακό πνεύμα αποτελεί μέρος της πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, κι αυτό γιατί δύο στους τρεις Ισραηλινούς είτε είναι νεοφερμένοι στην περιοχή, είτε είναι παιδιά και εγγόνια νεοφερμένων. «Για τους μετανάστες το ρίσκο είναι φυσικό, αφού ξεριζώθηκαν για να κάνουν μια νέα αρχή», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος επιχείρησης.
 
Λονδίνο
Ο τεχνολογικός κόμβος της Ευρώπης παράγει τις περισσότερες startups στην Ε.Ε και θεωρείται το πιο εύκολο μέρος στον κόσμο για να αρχίσει κανείς μια επιχείρηση. Μια εταιρεία μπορεί σε 10 λεπτά να συσταθεί διαδικτυακά και σε άλλα 10 να αποκτήσει το δικό της ΑΦΜ. Μειονέκτημα παραμένουν τα υψηλά ενοίκια για γραφεία, αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής κοινών εργασιακών χώρων και εκκολαπτηρίων σε προσιτές τιμές.
 
Σικάγο
Σύμφωνα με την έκθεση, είναι μια από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες περιοχές για τεχνολογικές startups αν και υποτιμημένη. Ταυτόχρονα παραμένει μία από τις πιο προοδευτικές πόλεις και ιδιαιτέρως καλή για γυναίκες επιχειρηματίες. Εδώ, το 30% των ιδρυτών μιας εταιρείας είναι γυναίκες, ενώ ο μέσος διεθνής όρος ανέρχεται στο 18%.
 
Σιάτλ
Οι αργοί ρυθμοί ανάπτυξης έριξαν το Σιάτλ πιο χαμηλά στη λίστα αλλά εξακολουθεί να προσελκύει σοβαρούς χρηματοδότες. «Πρωτεύουσα του cloud computing», την αποκαλεί ο Brett Greene, CEO της New Tech Seattle. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστική η έλλειψη ντόπιων ταλέντων με τα περισσότερα να έρχονται από άλλες περιοχές.
 
Βερολίνο
Θεωρείται «νεοεισερχόμενο» στο οικοσύστημα των startups, και ως τέτοιο ξεχωρίζει για τη ζωντάνια και τις φρέσκες ιδέες του. Ας μην ξεχνάμε ότι το αρχηγείο της SoundCloud βρίσκεται εδώ. Ο ιδρυτής της και CEO, Alexander Ljung, λέει χαρακτηριστικά ότι «η διαφορετικότητα στις κουλτούρες σε κάνει να κοιτάξεις τον κόσμο διαφορετικά και να προσπαθείς να κάνεις κάτι καλύτερο».
 
Σιγκαπούρη
Η γεωγραφική της θέση λειτουργεί ως ευλογία μια και γεφυρώνει τις αγορές της Κίνας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας. «Από το ξεκίνημά της εδώ, μια startup αναγκάζεται να σκεφτεί με ‘παγκόσμιο’ τρόπο», λέει ο Alvin Yap, ιδρυτής της Mobile Gamer. Η πόλη προσελκύει επίσης μεγάλα κεφάλαια. Πολλές εταιρείες της Ν.Α. Ασίας, όπως εκείνες που εδρεύουν στην Κουάλα Λαμπούρ και την Μπανγκόγκ, στρέφονται προς τη Σιγκαπούρη για εύρεση κεφαλαίων ή ανοίγουν εκεί ένα δεύτερο γραφείο.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως