13.1 C
Thessaloniki
13.1 C
Athens

Oι 311 μεγάλες επιχειρήσεις για την εκδήλωση της ”ΕΝΑ” με θέμα: H ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Τη δημόσια θέση τους εξέφρασαν οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών για την ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης στην ημερίδα της ‘Ενωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στη Μονή Λαζαριστών στην Σταυρούπολη  Θεσσαλονίκης.
 
Ειδικότερα οι 311 επεσήμαναν  ότι η ”ΕΝΑ” θετικά διοργάνωσε την ημερίδα για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης,  σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για την άρση των σημερινών εμποδίων ανάπτυξης και μικρότερη για δημόσιες σχέσεις και μελέτες στο αόριστο μέλλον (θαλάσσιο μέτωπο, ποδηλατόδρομος, κ.α.).”Η περιοχή  πρέπει να προχωρήσει κυρίως από τις επιχειρήσεις και τις νέες θέσεις εργασίας και επικουρικά από υποδομές και δημόσια έργα”, πρόσθεσαν. 
Σύμφωνα με τους 311, απουσίαζαν επίσημα από το πάνελ οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών,  που κυρίως αυτούς αφορά η ανάπτυξη και ιδιαίτερα από τις 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ και 15.000 εργαζόμενους, καθώς έγινε μόνο μία παρέμβαση από την πλευρά τους. Μάλιστα σημείωσαν ότι από τους 311, οι 200 που υπέγραψαν το κοινό κείμενο, είναι πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και τα τέσσερα μεγάλα  5στερα ξενοδοχεία της περιοχής. Αναφέρθηκαν θετικά  στον  ”πύρινο και σωστό” λόγο του Σεβασμιότατου Βαρνάβα για τη συνεχόμενη υποβάθμιση δυτικά, ο οποίος μεταξύ άλλων,  ζήτησε πολλές φορές δημόσια να ακούγονται οι απόψεις των επιχειρήσεων, ενώ υποστήριξαν ότι αυτουργοί της ερήμωσης που υπερασπίστηκαν τις καταστροφικές διατάξεις ήταν στο πάνελ. 
 
Τόνισαν ότι η ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, γιατί υπάρχουν στο Περιφερειακό Χωροταξικό, ψηφισμένες  2 καταστροφικές διατάξεις ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης.   
 
Οι διατάξεις αυτές του χωροταξικού επιβάλλουν σύμφωνα με τους 311:
 
1) ”Την ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα επιβάλλουν χάρτες ή λεκτικό ερήμωσης χιλιομέτρων μόνο και παράνομα δυτικά … με απαγορεύσεις δόμησης και λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία και επενδύσεις σε βάρος των πολιτών και των κατοίκων. Όλα ξεκινάνε από το γεγονός  ότι η ΠΚΜ δεν υλοποιεί ότι προβλέπει η Σεβέζο ΙΙΙ του 2012, δηλαδή τα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, αλλά ακόμη χειρότερα προβλέπει και νέες Σεβέζο- δηλαδή  νέα διυλιστήρια μέσα στον αστικό ιστό στη δυτική Θεσσαλονίκη. Το επιβεβαίωσε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. 
Δυστυχώς, τέτοιες διατάξεις δεν υπάρχουν πουθενά στη Αττική και σε όλη την ΕΕ, ενώ εξαιρείται σήμερα σκανδαλωδώς η ανατολική Θεσσαλονίκη. Να μην αναρωτιούνται οι πολίτες και οι παριστάμενοι γιατί υπάρχει χάσμα ανατολικά- δυτικά. Επιβάλλεται αυτό το χάσμα από την σημερινή χωροταξική νομοθεσία.
 
2) Τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις λουκέτα.
Ειδικότερα, οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις λουκέτα,  αφορούν όλη τη χαμηλή και μέση όχληση,  πού θίγει χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε όλον τον παραγωγικό ιστό,  από το Καλοχώρι μέχρι την Ευκαρπία”.
 
”Είναι ευρύτατα δημόσιο γνωστό και έχουν εκφραστεί τόσοι πολλοί εναντίον των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού, που καμιά φιλολογία δεν καλύπτει την ταφόπλακα για τη δυτική Θεσσαλονίκη. Βοούν τα μέσα για τη διαρροή του απίστευτου μηχανισμού φίμωσης, όσων αντιδρούν για τη  ρύπανση”, σημειώνουν. 
 
Υπενθύμισαν ότι για τη διόρθωση των συγκεκριμένων διατάξεων συμπλέουν θετικά και ζητούν 
τρία (3) χρόνια  επίσημα : 6 βουλευτές, 4 ευρωβουλευτές- όλων των κομμάτων, 5 δήμαρχοι με δεκάδες άρθρα και έγγραφα, 4 οικονομικοί φορείς, ο Δεσπότης με δηλώσεις και οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ και 15.000 εργαζόμενους.  
 
Τέλος εφιστούν την προσοχή, δηλώνοντας  ότι είναι απαραίτητο να διορθωθούν άμεσα οι καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού σχεδιασμού της περιφέρειας της  Κεντρικής Μακεδονίας, διότι το χωροταξικό με τη σημερινή του μορφή προκαλεί διχασμό και διχόνοια, ενώ δημιουργεί  ουρές στα συσσίτια και στα γεύματα μόνο δυτικά. ”Υπάρχει διγλωσσία, άλλα  παρουσιάζονται στο κοινό, άλλα ψηφίζονται. Ήρθε η ώρα να αλλάξουν με τους νέους αυτοδιοικητικούς”, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.  
  

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
15.2 ° C
16 °
14.4 °
44 %
2.6kmh
20 %
Πα
14 °
Σα
16 °
Κυ
8 °
Δε
13 °
Τρ
12 °