15.4 C
Thessaloniki
16.4 C
Athens

Οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών ανακοίνωσαν:“Δούρειος Ίππος” … οι μηνύσεις και οι κορώνες για τη Δυσοσμία Δυτικά της Θεσσαλονίκης

Ισως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ή καταστροφικό θέμα της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας.

Σε ανακοίνωση στα ΜΜΕ σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης και δη της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προέβησαν οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών, μετά τις πρόσφατες ενέργειες της μήνυσης Δημάρχου και την αντίδραση της Περιφέρειας για φαινόμενη λύση επί του σημειακού προβλήματος της δυσοσμίας. 
 
Οι 311 τονίζουν ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο ΙΙΙ 2012, τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας για όλους τους ρύπους, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης από το 2012 έως τις 01/06/2015.
 
Σημειώνουν ότι, οι αναφορές στον ηπιότερο ρυπαντή και σε απόσταση χιλιόμετρων μακρυά από την πηγή, οδηγεί σε μη ανιχνεύσιμα στοιχεία και ουσιαστικά στην μετατόπιση του προβλήματος.
Δεν λύνεται το μεγάλο θέμα που είναι η αποδεδειγμένη ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης από τις καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού.
 
Αναφέρονται στις πολλαπλές και δημόσιες προσπάθειες όλων των φορέων για την εφαρμογή της νομιμότητας. Συμπλέουν ενυπόγραφα και με κάθε τρόπο 5 Δήμαρχοι, 8 Βουλευτές, 4 Ευρωβουλευτές, 4 μεγάλοι φορείς και οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών που έχουν πωλήσεις το ~50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ και ~15.000 εργαζόμενους. 
 
Τονίζουν πως η νομιμότητα περιγράφεται στην οδηγία Σεβέζο, πράγμα που επιβεβαιώνει μάλιστα και  η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και εφαρμόζεται παντού στην ΕΕ και στην Αττική, ενώ σκανδαλωδώς εξαιρείται η ανατολική Θεσσαλονίκη. Προκαλείται έτσι, διχασμός και διχόνοια με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το πρόβλημα περιέχεται στις διατάξεις του περιφερειακού χωροταξικού, που δεν επιβάλλει τη νομιμότητα και αφήνει παράθυρο με σκανδαλώδεις χάρες – όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι. Δεν διορθώνεται επί 3 χρόνια. Είναι ίσως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ή καταστροφικό θέμα της Θεσσαλονίκης και όλης της περιφέρειας.
 
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση των 311 Μεγάλων Επιχειρήσεων και Ενώσεων πολιτών
 
 Το μείζον πρόβλημα της ερήμωσης, της ρύπανσης και της δυσοσμίας δυτικά, μετά τη μήνυση Δημάρχου και την αντίδραση της Περιφέρειας για λύση επί του σημειακού προβλήματος της δυσοσμίας, ορίζεται από τις διατάξεις του περιφερειακού χωροταξικού και τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης που προβλέπει η οδηγία Σεβέζο 2012. Τα μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν μέχρι 01/06/2015.
 
Η δυσοσμία είναι ο ηπιότερος ρυπαντής, με κύριους τοξικούς ρύπους το άζωτο, το θείο και τα άλλα στερεά σωματίδια. Η δυσοσμία και μόνο, προβάλλεται με διγλωσσία και λειτουργεί σαν άλλοθι. Οι μετρήσεις σε απόσταση χιλιομέτρων από την μια και μοναδική πηγή, παράγουν μη ανιχνεύσιμο αποτέλεσμα και είναι το άλλοθι, για να μην ληφθούν τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας εντός των ορίων. 
 
Σήμερα γίνονται αναφορές μόνο στις απλές μετρήσεις του ηπιότερου ρυπαντή, αυτού της δυσοσμίας, και μάλιστα με αποτελέσματα για το 2019, δηλ. 7 χρόνια  από την αρχική πρόβλεψη το 2012. Είναι αποκλειστικές οι ευθύνες των αρμοδίων σε βάρος των πολιτών. Η πλήρης  επιβεβαίωση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. 
 
Το Περιβαλλοντικό πρόβλημα και η αποφυγή της ερήμωσης της δυτικής Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να λυθεί με :
 
1) Τη λήψη μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας όλων των ρύπων εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης, όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες.
 
2) Τη διαγραφή της παράνομης χωροταξικής ερήμωσης (χάρτες ή κείμενα) που οδηγούν σε λουκέτα στον αστικό ιστό, σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, κ.α. και φυσικά με την αποφυγή δημιουργίας παράνομων εγκαταστάσεων και νέων μονάδων υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό.
 
Είναι γνωστό ότι οι 5 Δήμαρχοι δυτικής Θεσσαλονίκης και η ΠΕΔ.ΚΜ υπέγραψαν επίσημα πολλά έγγραφα και δημόσιες ανακοινώσεις στον τύπο, για τη λήψη μέτρων προστασίας εντός των ορίων των μονάδων υψηλής όχλησης και για τις σκανδαλώδεις χάρες εξαίρεσης της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συμπλέουν στην προσπάθεια για διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού, 8 βουλευτές και 4 ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, 4 μεγάλοι οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη, και οι 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με πωλήσεις το ~50% του ΑΕΠ της περιφέρειας και ~15.000 εργαζόμενους . 
 
Οι Ευρωβουλευτές, έχουν καταθέσει ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. Μάλιστα εστάλη επίσημη επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό και τον κ. Περιφερειάρχη καθώς και στον Πρόεδρο Juncker. 
 
Το πρόβλημα ήδη έχει εκτενώς δημοσιοποιηθεί στους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς, με τις 5 δημόσιες συναντήσεις με το ίδιο περιεχόμενο και με πολλές ολοσέλιδες αναφορές  στον τύπο. 
 
Το θέμα των χαρτών ερήμωσης αφορά 2-3.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και χιλιάδες κατοικίες δυτικά που απαξιώνονται. Φουντώνει η ανεργία και τρέχουν όλοι για τα συσσίτια της φτώχειας στη Μητρόπολη και τα σχολεία (22.000 γεύματα δυτικά από τα συνολικά 29.000).
 
Δεν φανταζόμαστε να επηρέασε τις αντιδράσεις η διαρροή, ξανά αυτές τις μέρες, για τον απίστευτο μηχανισμό φίμωσης των πολιτών από την υψηλή όχληση. Στο κείμενο της έκθεσης περιγράφονται οι συμπεριφορές των πολιτών που προβλέπει ακόμη και … νέες μονάδες υψηλής όχλησης μέσα στον αστικό ιστό – δηλ νέες δεξαμενές στον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου και Δέλτα, ενώ απαγορεύονται από την ΚΥΑ ΦΕΚ του ΥΠΕΝ και ΦΕΚ Δ. Δέλτα.
 
Σε όλη την ΕΕ και την Αττική προβλέπονται μέτρα εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης. Παρατηρείται για τη δυτική Θεσσαλονίκη, μετατόπιση του προβλήματος σε ένα ενοχλητικό μεν πρόβλημα, αυτό της δυσοσμίας,  αλλά όχι στο κεντρικό θέμα που θα λύσει μαζί με όλα τα άλλα και τη δυσοσμία. 
 
”Υπάρχει ευθύνη για την καθυστέρηση, τη μη λήψη μέτρων, την προκαλούμενη ερήμωση όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης και κυριότερο τη μη διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων του χωροταξικού. Υπάρχει τόση μεγάλη κοινωνική συναίνεση από τόσους πολλούς”.
 
Για την επιτροπή των 311 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών,
 
Ζήσης Κώστας, Μπόγιας Χρήστος, Ναξιάδης Μενέλαος, Νικολαίδου Έλλη, Φιλίππου Νίκος.
 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
15.4 ° C
16.1 °
13.9 °
63 %
1.7kmh
20 %
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
11 °
Κυ
16 °
Δε
18 °