Επέστρεψαν στη Γη οι αστροναύτες της πρώτης, αμιγώς ιδιωτικής, διαστημικής αποστολής

Οι αστροναύτες χάνουν σημαντική οστική πυκνότητα σύμφωνα με μελέτη

Οι αστροναύτες χάνουν οστική μάζα δεκαετιών στο διάστημα που πολλοί δεν ανακτούν ακόμη και μετά από ένα χρόνο πίσω στη Γη, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το συγκεκριμένο εύρημα θα μπορούσε να είναι «μεγάλη ανησυχία» για μελλοντικές αποστολές στον Άρη.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι αστροναύτες χάνουν μεταξύ 1% και 2% της οστικής πυκνότητας για κάθε μήνα που περνούν στο διάστημα, καθώς η έλλειψη βαρύτητας αφαιρεί την πίεση από τα πόδια τους όταν πρόκειται να στέκονται και να περπατούν.

Για να μάθουμε πώς αναρρώνουν οι αστροναύτες όταν τα πόδια τους πατούν ξανά στο έδαφος, μια νέα μελέτη σάρωσε τους καρπούς και τους αστραγάλους 17 αστροναυτών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η οστική πυκνότητα που έχασαν οι αστροναύτες ήταν ισοδύναμη με το πόση ποσότητα θα ανακτούσαν σε αρκετές δεκαετίες αν επέστρεφαν στη Γη, δήλωσε ένας εκ τους ερευνητές της μελέτης, ο Δρ Στίβεν Μπόιντ, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι του Καναδά και διευθυντής του Ινστιτούτου McCaig για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πυκνότητα της κνήμης σε εννέα από τους αστροναύτες δεν είχε ανακάμψει πλήρως μετά από ένα χρόνο στη Γη – και εξακολουθούσαν να τους λείπει οστική μάζα περίπου μιας δεκαετίας.

Οι αστροναύτες που πήγαν στις μεγαλύτερες αποστολές, οι οποίες κυμαίνονταν από τέσσερις έως επτά μήνες στον ISS, ήταν οι πιο αργοί στην ανάκαμψη. «Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο διάστημα, τόσο περισσότερη οστική μάζα χάνετε», είπε ο Μπόιντ.

Ο Μπόιντ είπε ότι ήταν «μεγάλη ανησυχία» για προγραμματισμένες μελλοντικές αποστολές στον Άρη, που θα μπορούσαν να δουν τους αστροναύτες να περνούν χρόνια στο διάστημα.

«Θα συνεχίσει να χειροτερεύει με τον καιρό ή όχι; Δεν ξέρουμε», είπε.

«Είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από λίγο, ή είναι πιθανό να συνεχίσουν να χάνουν οστική μάζα. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συνεχίσουμε να χάνουμε μέχρι να μην μείνει τίποτα».

Μια μελέτη του 2020 προέβλεψε ότι κατά τη διάρκεια μιας τριετούς διαστημικής πτήσης στον Άρη, το 33% των αστροναυτών θα κινδύνευαν από οστεοπόρωση.

Ο Μπόιντ είπε ότι ορισμένες απαντήσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από την έρευνα που διεξάγεται επί του παρόντος σε αστροναύτες που πέρασαν τουλάχιστον ένα χρόνο στο ISS.

Η Guillemette Gauquelin-Koch, επικεφαλής της ιατρικής έρευνας στη γαλλική διαστημική υπηρεσία CNES, είπε ότι η έλλειψη βαρύτητας που βιώνεται στο διάστημα είναι «η πιο δραστική σωματική αδράνεια που υπάρχει».

«Ακόμη και με δύο ώρες άθλησης την ημέρα, είναι σαν να είσαι κλινήρης για τις άλλες 22 ώρες», είπε η επιστήμονας, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Δεν θα είναι εύκολο για το πλήρωμα να πατήσει το πόδι του στο έδαφος του Άρη όταν φτάσουν – θα είναι πολύ αδύναμα».

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έδειξε επίσης πώς οι διαστημικές πτήσεις αλλάζουν τη δομή των ίδιων των οστών.

Ο Μπόιντ είπε ότι αν παρομοιάζαμε τα οστά ενός σώματος με τον Πύργο του Άιφελ, θα ήταν σαν να χάθηκαν μερικές από τις συνδετικές μεταλλικές ράβδους που κρατούν τη δομή. «Και όταν επιστρέφουμε στη Γη, πυκνώνουμε ό,τι έχει απομείνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν δημιουργούμε νέες ράβδους», είπε.

Ορισμένες ασκήσεις είναι καλύτερες για τη διατήρηση της οστικής μάζας από άλλες, σύμφωνα με τη μελέτη. Το Deadlifting αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικό από το τρέξιμο ή το ποδήλατο, είπε, υποδεικνύοντας περισσότερες βαριές ασκήσεις στο κάτω μέρος του σώματος στο μέλλον.

Αλλά οι αστροναύτες –οι οποίοι ήταν ως επί το πλείστον σε φόρμα και στα 40 τους– δεν είχαν την τάση να παρατηρούν τη δραστική απώλεια οστικής μάζας, είπε ο Μπόιντ, επισημαίνοντας ότι το αντίστοιχο στη Γη, η οστεοπόρωση, είναι γνωστό ως «η σιωπηλή ασθένεια».

Ο Καναδός αστροναύτης Robert Thirsk, έχει περάσει τον περισσότερο χρόνο στο διάστημα, είπε ότι γι ‘αυτόν, τα οστά και οι μύες του χρειάστηκαν τον περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν μετά από διαστημική πτήση.

«Αλλά μέσα σε μια μέρα από την προσγείωση, ένιωσα ξανά άνετα ως γήινος», είπε σε δήλωση που συνόδευε την έρευνα.

Πηγή: The Guardian

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΑ τα νέα αμάξια θα κόβουν ταχύτητα μόνα τους

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως