Οι χώρες που δεν έχουν κανένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Και πώς η έλλειψη αυτή βάζει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη

Την ώρα που τα πλουσιότερα έθνη στοκάρουν απόθεμα εμβολίων για τους πολίτες τους, πολλές φτωχότερες χώρες παλεύουν ακόμα να εξασφαλίσουν τις πρώτες δόσεις για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Απλώς δεν έχουν καθόλου εμβόλια. Ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι τουλάχιστον δέκα χώρες – πολλές από αυτές στην Αφρική – περιμένουν ακόμη να παραλάβουν εμβόλια. Οι τελευταίοι που περιμένουν στη «μαύρη» ήπειρο είναι το Τσαντ, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, η Ερυθραία και η Τανζανία.

«Οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό εμβολίων οδηγούν τις αφρικανικές χώρες να μείνουν πιο πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού και η ήπειρος αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των εμβολίων που χορηγούνται παγκοσμίως», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Και στα μέρη όπου δεν υπάρχουν εμβόλια, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες και ανησυχητικές μεταλλάξεις, δήλωσε ο Τζιάν Γκάντι, συντονιστής της UNICEF για το τμήμα εφοδιασμού.

«Επομένως, όλοι πρέπει να ανησυχούμε για τυχόν έλλειψη εμβολιαστικής κάλυψης οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Γκάντι, προτρέποντας τις πιο εύπορες χώρες να δωρίσουν δόσεις στα έθνη που εξακολουθούν να περιμένουν.

Ενώ το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στις περισσότερες από αυτές τις χώρες φαίνεται να είναι σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με τα λεγόμενα hotspot του πλανήτη, αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πιθανώς υποεκτιμημένος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι χώρες στην Αφρική που περιμένουν ακόμη εμβόλια είναι από τις λιγότερο εξοπλισμένες για την παρακολούθηση των κρουσμάτων, λόγω των εύθραυστων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης που διαθέτουν.

Το COVAX, το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη μεταφορά εμβολίων COVID-19 παγκοσμίως, αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν πρόσβαση. Μερικές από τις χώρες, ωστόσο έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του COVAX υπό τον φόβο ότι μπορεί να μην τους προστατεύει από την παραλλαγή που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική.

Το Τσαντ αναμένεται να λάβει μερικές δόσεις Pfizer τον επόμενο μήνα, εάν μπορέσει να θέσει σε λειτουργία τις ψυκτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης που απαιτούνται για να διατηρηθεί αυτό το εμβόλιο ασφαλές, σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται καθημερινά στους 43,5 βαθμούς Κελσίου.

Ορισμένες από τις χώρες αυτές χρειάστηκαν επίσης περισσότερο χρόνο για να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ώστε να λάβουν τις δόσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής απαλλαγής αποζημίωσης από τους κατασκευαστές και της χάραξης ενός σχεδίου διανομής των εμβολίων.

Αυτές οι καθυστερήσεις, ωστόσο, σημαίνουν μια ακόμη μεγαλύτερη αναμονή για μέρη όπως η Μπουρκίνα Φάσο, καθώς ένας εκ των βασικών κατασκευαστών εμβολίων στην Ινδία μείωσε την παγκόσμια προσφορά του λόγω της καταστροφικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα.

Στην Αϊτή, δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα εμβόλιο στα περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα που ζουν στην πιο φτωχή χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου.

Η Αϊτή ανέμενε να λάβει 756.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca μέσω του COVAX, αλλά κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν την απαραίτητη υποδομή για τη διατήρησή τους και ανησυχούσαν ότι στο τέλος θα τις πετάξουν. Τοπικοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για πιθανές παρενέργειες και δήλωσαν ότι προτιμούσαν ένα εμβόλιο μίας δόσης.

Αρκετά μικρά νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό δεν έχουν ακόμη λάβει κανένα εμβόλιο, αν και η έλλειψη εστιών μετάδοσης σε πολλά από αυτά τα μέρη σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερη επείγουσα ανάγκη για εκστρατείες εμβολιασμού. Το Βανουάτου, με πληθυσμό 300.000, περιμένει να λάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αργότερα αυτό το μήνα, αλλά έχει καταγράψει μόνο τρία κρούσματα κορονοϊού, τα οποία έχουν μπει όλα σε καραντίνα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως