«Οι Έλληνες του Βελιγραδίου» | Δρ. Γεώργιος Κλοκίδης

Κυκλοφόρησε το βιβλίου του Γιώργου Κλοκίδη

Από τον εκδοτικό οίκο Κ. & Μ. Σταμούλη κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψε ο ιστορικός – αρχαιολόγος Δρ. Γεώργιος Κλοκίδης με τίτλο: «Οι Έλληνες του Βελιγραδίου. Βίος, οικιστικό απόθεμα (18ος -20ός αιώνας)». Στο βιβλίο εξετάζεται η ελληνική μετανάστευση προς την περιοχή του Βελιγραδίου από περιοχές του ελλαδικού χώρου, οι οποίες βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία κατά την περίοδο από τον 18ο μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Το ερευνητικό πλαίσιο του παρόντος συγγράμματος, παρότι οριοθετείται χρονικά, ουσιαστικά όμως το υπερβαίνει δεδομένου ότι κατά την έρευνα, εκτός από τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις που εντάσσονται στο χρονικό διάστημα της μελέτης, προέκυψαν και στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο της συνεχούς παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή αυτή. Από τα στοιχεία της έρευνας εξάγονται ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα, η ανάλυση των οποίων απαντά, κατά κύριο λόγο, σε σειρά από ερευνητικά ερωτήματα, όπως:

  • τη μελέτη της εν γένει δραστηριότητας των ελληνικών κοινοτήτων και της επίδρασης που αυτή είχε στις τοπικές κοινωνίες,
  • την ανάδειξη νέων δεδομένων που προέκυψαν μέσα από την ιστορική έρευνα ή σχετίζονται με το «αποτύπωμα» στο χώρο της παραπάνω δραστηριότητας των ελληνικών κοινοτήτων,
  • τη μελέτη της εικόνας του χώρου στις πόλεις αναφοράς, καθώς και των επιρροών που δέχθηκε ο χώρος έρευνας, αφενός από τον ευρύτερο ιστορικό – γεωγραφικό περίγυρο και αφετέρου από την ελληνική παρουσία στις πόλεις που αποτελούν αντικείμενο έρευνας,
  • τη διερεύνηση της θέσης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των ελληνικών κοινοτήτων στο σημερινό κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της Σερβίας και την διατύπωση προτάσεων για την ανάδειξή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πρώτες μαρτυρίες για την παρουσία Ελλήνων στην περιοχή του Βελιγραδίου ανάγονται στον 12ο αιώνα.

Χάρτης του Βελιγραδίου με τίτλο: «Belgadrum sive Alba (Βελιγράδι ή Λευκή Ελλάδα)». Σχεδιάστηκε το 1720 από τον Mattheus Seutter

«Οι Έλληνες του Βελιγραδίου»

Οι Έλληνες του ΒελιγραδίουΒίος, Οικιστικό Απόθεμα (18ος-20ός Αιώνας)
Συγγραφέας Γεώργιος Μ. Κλοκίδης
ISBN13 9789606560569
Εκδοτικός Οίκος Αντ. Σταμούλη
Σειρά Πολιτιστικό και Οικιστικό Απόθεμα του Ελληνισμού 1
Χρονολογία Έκδοσης Σεπτέμβριος 2021
Αριθμός σελίδων 456
Διαστάσεις 24×17

Σειρά: «Πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα του Ελληνισμού»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο εγκαινιάζει τη σειρά: «Πολιτιστικό και οικιστικό απόθεμα του Ελληνισμού» στην οποία επιστημονικά υπεύθυνη είναι η καθηγήτρια του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Γ. Γαβρά. Το βιβλίο «Οι Έλληνες του Βελιγραδίου» έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά ερευνών και δημοσιευμένων έργων που ξεκίνησαν την τελευταία δεκαπενταετία πάνω στα ζητήματα διερεύνησης, αποτύπωσης και καταγραφής του οικιστικού αποθέματος των Ελλήνων της Διασποράς στα Βαλκάνια και την Μικρά Ασία, ως μέρος της ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της γεωγραφικής αυτής περιοχής.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον συγγραφέα, που ένα βιβλίο του είναι το πρώτο που εκδίδεται στο πλαίσιο μιας τόσο σημαντικής σειράς για τον Ελληνισμό. Μία ακόμη επιβράβευση του βιβλίου αποτελεί το γεγονός ότι έχει ήδη εγκριθεί από το πανεπιστημιακό πρόγραμμα «Εύδοξος», το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των συγγραμμάτων στα πανεπιστήμια και έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογό του, κάτι που σημαίνει ότι το βιβλίο αποτελεί πανεπιστημιακό σύγγραμμα. Το βιβλίο ο συγγραφέας το αφιερώνει στη μνήμη του πατέρα του Μιλτιάδη Κλοκίδη.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως