Site icon Cityportal.gr

Οι ελληνικές ταινίες 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ στηρίζει σταθερά την ελληνική παραγωγή και τους δημιουργούς μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στο 63ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή δεκαπέντε ελληνικές ταινίες.

Οι Ελληνικές ταινίες του φεστιβαλ

Πρωτοεμφανιζόμενοι, πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν και φέτος τις ταινίες τους. Σας παρουσιάζουμε τις ελληνικές ταινίες του 63ου ΦΚΘ.

Διεθνές Διαγωνιστικό

Meet the Neighbors

>>Film Forward

Επίσης, σε επίσημη πρώτη θα προβληθούν οι ταινίες:

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα τέσσερις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες εκατέρωθεν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας:

Μια δεύτερη ματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 63ου ΦΚΘ θα προβληθούν τρεις ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει ελληνική πρεμιέρα:

Ειδική προβολή

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην παρουσίαση της ταινίας του Πάνου Κούτρα, Dodo, τόσο στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση όσο και σε μια ειδική φεστιβαλική προβολή στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου.

Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος στη Finos Film

Για πρώτη φορά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο μία ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής. Το Φεστιβάλ θα απονείμει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο στη Finos Film για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, σε μία συγκινητική βραδιά γεμάτη εκπλήξεις. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 19:00 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, θα προβληθεί και η αγαπημένη ελληνική κωμωδία Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, μία ταινία που έχουμε πολλά χρόνια να απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.

Καθολικά προσβάσιμες προβολές

Στόχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Για αυτό τον λόγο, προβάλλει ταινίες με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing], τόσο στις αίθουσες όσο και στις online προβολές.

Με χορηγό προσβασιμότητας την Alpha Bank προσβάσιμες θα γίνουν δύο ταινίες ορόσημα του ελληνικού σινεμά. Το κοινό του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές δύο εμβληματικές ελληνικές ταινίες, την Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το Όλα είναι δρόμος του Παντελή Βούλγαρη.

Η καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Αναπαράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος Αγγελόπουλος για Πάντα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά.

Το πρόγραμμα των καθολικά προσβάσιμων προβολών θα είναι διαθέσιμο σε Μπράιγ, ενώ το σποτ του Φεστιβάλ θα έχει και ακουστική περιγραφή.


Επίσης, 19 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με προσαρτημένους υπότιτλους βάσει διαλόγων, έτσι ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές. Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες με ελληνικούς υπότιτλους και στην online πλατφόρμα του Φεστιβάλ.


Μετά το τέλος της 63ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Alpha Bank θα προσφέρουν όλους τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD, ευελπιστώντας ότι με την υποστήριξη του Φεστιβάλ, οι ταινίες θα διανεμηθούν στην προσβάσιμη μορφή τους τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην οικιακή διανομή, προκειμένου να τις απολαύσουν όλες και όλοι.


Spotlight στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος του Φεστιβάλ στον σπουδαίο έλληνα δημιουργό, πέρα από την καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας Αναπαράσταση, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου, με τίτλο Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του.

Αφιερώματα σε δύο σημαντικές γυναίκες δημιουργούς του ελληνικού σινεμά.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν, επίσης, δύο αφιερώματα σε δύο σημαντικές γυναίκες δημιουργούς του ελληνικού σινεμά.

Spotlight στη Μαρία Πλυτά

Οι ταινίες Εύα και Τ’ Αρραβωνιάσματα της Μαρίας Πλυτά θα προβληθούν στο πλαίσιο Spotlight στην Μαρία Πλυτά, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου, Α.Π.Θ. παρουσιάζει ημερίδα για τη Μαρία Πλυτά με τίτλο «Η “Άγνωστη” του Ελληνικού Σινεμά». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Η Μαρία Πλυτά, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτις, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1915. Αρχικά ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’40 έκανε τα πρώτα της βήματα στην κινηματογραφική παραγωγή, δουλεύοντας σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου και του Γιώργου Τζαβέλλα. Το 1950 κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία Τ’ αρραβωνιάσματα, μια από τις πιο αξιόλογες ελληνικές ηθογραφικές ταινίες της εποχής, με σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη. Με 17 ταινίες στο ενεργητικό της, η Μαρία Πλυτά θα καθιερωθεί για τις επόμενες δεκαετίες ως μία από τους πιο επιτυχημένους σκηνοθέτες της γενιάς της, γράφοντας σενάρια και για άλλους σκηνοθέτες. Πέθανε το 2006.

Στο πλαίσιο του spotlight θα προβληθούν οι ταινίες:

Spotlight στη Μαρία Γαβαλά

Τρεις ταινίες της σπουδαίας σκηνοθέτιδος, θεωρητικού κινηματογράφου, μεταφράστριας και πεζογράφου Μαρίας Γαβαλά θα προβληθούν στο πλαίσιο αφιερώματος στο έργο της, στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στην Μαρία Γαβαλά θα απονεμηθεί Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος, για το σύνολο του έργου της.

Η Μαρία Γαβαλά γεννήθηκε στο Κορωπί Αττικής, το 1947. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε το 1972. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός. Σκηνοθέτησε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες, έγραψε κριτικές για τον κινηματογράφο, μετέφρασε θεωρητικά-κινηματογραφικά κείμενα καθώς και λογοτεχνικά έργα. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σύγχρονος Κινηματογράφος. Έχει δημοσιεύσει πολλά κινηματογραφικά κείμενα στο περιοδικό Σύγχρονος κινηματογράφος, σε εκδόσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, καταλόγους της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, όπως και στους ιστότοπους Cinephilia, Fractal κ.α. Είναι συγγραφέας δέκα έργων πεζογραφίας.

Μικρού μήκους ελληνικές ταινίες

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 45ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Για πρώτη φορά φέτος, θα παρουσιαστούν και οι βραβευμένες ταινίες του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Σπουδαστικού Διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Δράμας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν και σε ειδικό τμήμα στο Film Market, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση sales agents και εκπρόσωποι φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εξωτερικού.

Οι 19 ταινίες που θα προβληθούν είναι οι:

Παράλληλα, όπως κάθε χρονιά, η Αγορά παρουσιάζει μια σειρά από νέες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 63ου ΦΚΘ, η Αγορά του Φεστιβάλ:

Συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Short Film Lab, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και το Clermont-Ferrand International Short Film Festival, στην οποία κορυφαίοι επαγγελματίες του σινεμά δίνουν πολύτιμες συμβουλές στους βραβευμένους σκηνοθέτες της Δράμας και του Κλερμόν-Φεράν.

Παρουσιάζει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τη δράση Meet the Future, στο πλαίσιο της οποίας ανερχόμενοι έλληνες ηθοποιοί θα παρουσιάσουν στους έλληνες και ξένους επαγγελματίες του σινεμά τη δουλειά τους με self-tape και θα παρακολουθήσουν ομιλίες και εργαστήρια με σημαντικούς επαγγελματίες.

Κάθε χρόνο συμμετέχουν έλληνες επαγγελματίες στον τομέα της κινηματογραφικής διανομής στο Thessaloniki Locarno Industry Academy, παρακολουθώντας τις δράσεις του μαζί με συναδέλφους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


 

Διαβάστε επίσης:

Αφιέρωμα: Αγγελόπουλος για πάντα!

Exit mobile version