28.1 C
Thessaloniki
26.9 C
Athens

Οι καλοφαγάδες

ΦΥΣΕΙ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ.
Πάει καιρός που κάποιοι λένε ότι το φαγητό είναι το υποκατάστατο του σεξ στην εποχή μας. Στην πραγματικότητα όμως το φαγητό συνιστά μια διαδικασία πολύ πιο πρωταρχική και σημαντικότερη από τη γενετήσια λειτουργία στη ζωή του ανθρώπου. Η οποία διαδικασία αρχίζει με το θηλασμό του νεογέννητου (και τη σημασία που, όπως ξέρουμε από την ψυχανάλυση, έχει αυτό το στάδιο στη ζωή του ανθρώπου) και τελειώνει, ας πούμε συμβολικά, με το τελευταίο γεύμα ενός καταδικασμένου σε θάνατο. Μια διαδικασία επενδεδυμένη με πλήθος φαντασιακές, ατομικές και κοινωνικές σημασίες, που υπερβαίνουν -σε κάθε περίπτωση – τη λειτουργία της θρέψης, την απαραίτητη για τη βιολογική επιβίωση κάθε έμβιου όντος. Καθώς προσφέρει, εκτός από το αίσθημα κορεσμού της πείνας, μια καθημερινή ηδονή που μπορεί να την απολαμβάνει μόνος του κανείς, αλλά που μπορεί κυρίως να τη μοιράζεται με άλλους (φιλικά, οικογενειακά, συναδελφικά, κοινοτικά), μετέχοντας έτσι σε μια «κοινή ουσία» (συνουσία) συμβίωσης. Όπως γράφει, στο δοκίμιο του «Δύο δείπνα», ο Τζορτζ Στάινερ: «Το μοιρασμένο γεύμα είναι η καθαρότερη, η πιο πλήρης μορφή του συμβιώνειν».

ΜΕ ΚΑΘΕ ΑΦΟΡΜΗ.
Η αλήθεια είναι ότι σε μια εποχή καταναλωτικής υπεραφθονίας (και πλήξης), όπως η δική μας, όπου όλες οι άλλες μορφές παραδοσιακής συμβίωσης απεκδύονται τις σημασίες τους, καταλήγουμε οι περισσότεροι – αργά ή γρήγορα – κοιλιόδουλοι: υπάρξεις επικεντρωμένες στο στομάχι μας (και, δευτερευόντως, στα γεννητικά μας όργανα). Περιμένουμε να έρθουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, προγραμματίζοντας κυρίως τι θα φάμε και πού θα φάμε, όπως την Τσικνοπέμπτη πώς θα το «τσικνίσουμε», την Καθαρά Δευτέρα πού θα δοκιμάσουμε λαγάνα, φασολάδα, ταραμά (συν όλα τα άλλα), την 25η Μαρτίου πόσο θα «τσακίσουμε» τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, την Πρωτομαγιά πού θα περιδρομιάσουμε υπαίθρια. Παρακολουθούμε βαριεστημένα τις τελετές σε γάμους και βαφτίσια (ακόμη και μνημόσυνα), περιμένοντας να έρθει η ώρα του τραπεζώματος. Πάμε εκδρομές, διακοπές, σε επαγγελματικά ταξίδια και συνέδρια και το πρόγραμμά μας ρυθμίζεται με βάση πότε και τι θα φάμε. Πάμε στα εξοχικά μας σπίτια για ψήσουμε, πάμε επίσκεψη στους γονείς μόνο για να φάμε, βγαίνουμε οικογενειακά τα μεσημέρια της Κυριακής απλώς για φάμε. Περιμένουμε να σχολάσουμε απ’ τη δουλειά για να πάμε σπίτι, να στηθούμε μπροστά στην τηλεόραση και να φάμε. Βγαίνουμε έξω με παρέα για να φάμε και συζητάμε τι φάγαμε και πού φάγαμε, την προηγούμενη φορά. Κάνουμε δίαιτα αδυνατίσματος και ανυπομονούμε να έρθει η ώρα που θα φάμε (ό,τι επιτρέπεται) και πότε θα τελειώσει αυτό το βάσανο των απαγορεύσεων της δίαιτας, για να ξαναφάμε «κανονικά». Τρώμε και περιμένουμε να χωνέψουμε, για να έρθει πάλι η ώρα που θα ξαναφάμε. Ε, δεν τρωγόμαστε πια!

ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ.
Τώρα, όταν σε κάθε αστικό κέντρο με κάποιο μέγεθος φυτρώνουν συνεχώς, σε κάθε γειτονιά, φαγάδικα, όχι μόνο με ελληνική, αλλά και με διεθνή, μεσογειακή, ιταλική, κινέζικη, ιαπωνική, αμερικάνικη, γερμανική, ισπανική, μεξικάνικη, ινδική, αραβική, ανατολίτικη, πολίτικη κουζίνα και βάλε κι άλλα τόσα ουζερί και ψαροταβέρνες, χώρια οι κρεπερί – τοστάδικα, τα γυράδικα, οι πιτσαρίες, τα κοτοπουλάδικα, κ.ά., οι πειρασμοί είναι πολλοί και πώς ν’ αντισταθείς; Άσε δε τα ζαχαροπλαστεία και τα συμπληρωματικά μαγαζιά με αρτοσκευάσματα τώρα πια, που είναι μια άλλη ιστορία… Σαν κάποιος να μας προτρέπει «φάτε γιατί χανόμαστε»!

Σωτήρης Ζήκος
[email protected]

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
28.3 ° C
30.3 °
26.3 °
47 %
0.9kmh
20 %
Κυ
29 °
Δε
24 °
Τρ
25 °
Τε
29 °
Πε
29 °