Οι καλύτερες Ξένες και Ελληνικές ταινίες του 2022

Ανασκόπηση 2022 ταινίες : H ετήσια ψηφοφορία της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε τις καλύτερες ταινίες για το 2022, με βάση την προβολή τους στο εμπορικό κύκλωμα των αιθουσών. Κάθε μέλος της Π.Ε.Κ.Κ. ψήφισε την καλύτερη δεκάδα (μάξιμουμ) ξένων και την καλύτερη τριάδα (επίσης μάξιμουμ) ελληνικών ταινιών.

Όπως το 2018 με τους “Κλέφτες καταστημάτων”, έτσι και φέτος, ξεχώρισε, με μεγάλη μάλιστα διαφορά από τις επόμενες, μια ταινία από την Ιαπωνία. Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ταινία του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι “Drive my car” (μεταξύ άλλων απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς και το B.A.F.T.A. καλύτερης μη αγγλόφωνης ταινίας, αλλά και τα βραβεία σεναρίου, F.I.PRES.CI. και Οικουμενικής Επιτροπής στις Κάννες). Από τις ελληνικές παραγωγές επίσης ξεκάθαρα ξεχώρισαν τα “Μαγνητικά πεδία” του Γιώργου Γούση, ταινία που έχει διακριθεί και στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ έχει ήδη βραβευθεί τόσο από την Π.Ε.Κ.Κ. όσο και από την F.I.PRES.CI. στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Όπως θα διαπιστώσετε, λόγω ισοψηφιών προέκυψε εντέλει μια ενδεκάδα ξένων και μια τετράδα ελληνικών ταινιών. Συγκεκριμένα:


Οι 11 καλύτερες ξένες ταινίες του 2022

 1. Drive my car του Ριουσούκε Χαμαγκούτσι
 2. Πίτσα γλυκόριζα του Πολ Τόμας Άντερσον
 3. Απόφαση φυγής του Παρκ Τσαν-γουκ
 4. Το τρίγωνο της θλίψης του Ρούμπεν Έστλουντ
 5. The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ
 6. Το γεγονός της Οντρέ Ντιγουάν
 7. Ένας ήρωας του Ασγκάρ Φαραντί
 8. Τα πάντα όλα των Ντάνιελ Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ
 9. Ο άγνωστος του Τόμας Μ. Ράιτ
 10. Βαγόνι αριθμός 6 του Γιούχο Κουοσμάνεν
 11. Ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο του Γιοακίμ Τρίερ


Οι 4 καλύτερες ελληνικές ταινίες του 2022

 1. Μαγνητικά πεδία του Γιώργου Γούση
 2. Αγέλη προβάτων του Δημήτρη Κανελλόπουλου
 3. Αγία Έμυ της Αρασέλης Λαιμού
 4. Σελήνη 66 ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου

ΟΛΕΣ οι ταινίες που παίζουν ΣΗΜΕΡΑ στην τηλεόραση. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση ΚΑΙ ΘΑ δείτε τις ταινίες ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ την τρέχουσα ημέρα