Το Αθώο | Βασιλική Ηλιοπούλου εκδόσεις Πόλις. Το βιβλίο προτείνεται από τη Ρένα Σαμαρά Μάινα συντονίστρια της Λέσχης Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής. Είναι μια βιβλιοπρόταση απο αναγνώστες προς αναγνώστες!
Η Βασιλική Ηλιοπούλου μας ήταν γνωστή από παλιά ως διακεκριμένη σκηνοθέτης ταινιών κυρίως τη δεκαετία του ’90. Μας σύστηνε και τότε έναν δικό της κινηματογραφικό κόσμο. Σκληρό, άγριο, περιθωριακό, αλλά με πρόσωπα που τα φώτιζε η ανθρωπιά και η συγκίνηση, ακόμα κι αν ήταν χαμένα στους προσωπικούς τους λαβύρινθους. Έτσι είναι και οι συγγραφικοί της κόσμοι. Από το 2000 αφοσιώνεται στη συγγραφή και μας συστήνεται με τη νουβέλα της ‘’Η Λιούμπα και άλλα αρώματα’’. Ύστερα επανέρχεται δυναμικά το 2009 με το μυθιστόρημα ‘’Σμιθ’’. Ένα βιβλίο που αναρωτιέται τί γίνεται με τις εκκρεμότητες που κουβαλάμε.
Το Αθώο | Βασιλική Ηλιοπούλου
Με έναν τρόπο η Ηλιοπούλου αυτά τα ερωτήματα θέτει και στο τελευταίο της μυθιστόρημα ‘’Το αθώο’’. Ένα μυθιστόρημα από πολλές απόψεις ‘’κινηματογραφικής’’ γραφής, καταγγελτικό με έναν τρόπο υποδόριο, δυστοπικά περιγραφικό, κι εντέλει μια ωδή στη διαφορετικότητα. Η συγγραφέας κατά προσωπική της δήλωση ήθελε να γράψει ένα βιβλίο για την αθωότητα και την ενοχή για τη δικαιοσύνη και την εκδίκηση.
Οι ιδιαιτερότητες του βιβλίου είναι πολλές και γι’ αυτό αξίζει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Εύα, η πρωταγωνίστρια, δεν είναι ένα συνηθισμένο 20χρονο κορίτσι. Η Εύα είναι ένα φοβισμένο, ενοχικό, χωρίς πρωτοβουλίες πλάσμα που κάποτε υπήρξε το μαύρο πρόβατο του νησιού, γιατί ήταν διαφορετική. Ζούσε κοντά σε μια ‘’καθυστερημένη’’ αδελφή και σε μια μάνα που ήταν κι αυτή διαφορετική, -ξενομερίτισσα και κοκκινομάλλα- η οποία μετά το χαμό της κόρης της, Ειρήνης, αυτοκτόνησε. Έτσι η Εύα αναγκάζεται να κλειστεί στο ορφανοτροφείο, γιατί δεν υπάρχει κανείς να τη φροντίσει, ένα παιδί κι αυτή που όπως καταγράφεται είναι Π.Ι δηλαδή περιορισμένων ικανοτήτων.
Η Εύα λοιπόν είναι από μόνη της μια ανοιχτή πληγή που αιμορροεί και ψάχνει απαντήσεις για να επιβιώσει. Λόγω των συνθηκών που μεγάλωσε έχει ασκηθεί στη σιωπή και την παρατήρηση κι έχει μια αγαθότητα στον τρόπο που σκέφτεται κι αντιλαμβάνεται τον κόσμο ή εκφράζεται. Δεν έχει φίλους, δεν έχει τίποτα κοινό με τους συνομήλικούς της, μιλά σε όλους με αφοπλιστική ειλικρίνεια κι απογυμνωμένη από κάθε είδους κοινωνικούς αντιπερισπασμούς.
Η Εύα με αφορμή το θάνατο του κατά πολύ μεγαλύτερου συζύγου της, Χρύσανθου Μορρέ επιστρέφει στο νησί της για να βρει την αλήθεια της. Ο τόπος στο μυθιστόρημα είναι ούτως ή άλλως ο άλλος πρωταγωνιστής. Ένας τόπος άγριος, σκληρός που πουλιά νεκρά ξεβράζονται, κρωξίματα γλάρων σχίζουν την ησυχία της νύχτας και κοράκια επισκέπτονται την ενδοχώρα. Που ζητά την τουριστική ανάπτυξη υποβαθμίζοντας άκριτα το φυσικό περιβάλλον. Ένας ανατριχιαστικός γκροτέσκος κόσμος, ένα νησί περίκλειστο κι ασφυκτικό με κατοίκους οπισθοδρομικούς, τοπικούς άρχοντες διεφθαρμένους, ένα νησί στο οποίο κυριαρχεί η βία κι ο φόβος, που εξαφανίζονται αναίτια παιδιά αλλά τα στόματα μένουν ερμητικά κλειστά. Ένα νησί, μια ελληνική επαρχία, με ιδεοληψίες, βουτηγμένη στην υποκρισία, την επιλεκτική σιωπή, τη στοχοποίηση όποιου δεν μοιάζει με τους άλλους.
Η Εύα όμως είναι αποφασισμένη. Πρέπει να κλείσει τους λογαριασμούς της. Το κορίτσι με την έκκεντρη σκέψη, την καθαρότητα στα λόγια στέκεται απέναντι στους ‘’φυσιολογικούς’’ ανθρώπους με τα αληθοφανή ψέματα, και τις ανομολόγητες αλήθειες κι αποκαλύπτει τελικά εκείνη που αφορά στην αδελφή της χωρίς να την εκβιάζει. Το “Αθώο” είναι ένα βιβλίο που διερευνά ζητήματα όπως η απώλεια και το τραύμα, η απόδοση ευθυνών, η ενοχή, η συγχώρεση κι η εξιλέωση, οι πάσης φύσεως εγκλεισμοί, το στίγμα του διαφορετικού, η διαρκής αναζήτηση για τις ρίζες που μας κρατούν συνδεδεμένους με το παρελθόν, και πάνω απ’ όλα η ανάγκη για αποδοχή, αγάπη, δικαιοσύνη.
*Το βιβλίο μελετήσαμε στη Διαδικτυακή Λέσχη Φιλαναγνωσίας. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα το μελετήσουμε και στη δια ζώσης Λέσχη.
📚 Τα Καλύτερα Βιβλία σύμφωνα με τις Λέσχες Ανάγνωσης!
Το Cityportal απευθύνθηκε σε Λέσχες Ανάγνωσης από όλη την Ελλάδα και ζήτησε να προτείνουν από ένα βιβλίο, το καλύτερο που διάβασαν μέσα στη χρονιά που πέρασε, χωρίς να έχει σημασία πότε αυτό κυκλοφόρησε. Οι επιλογές τους αποτυπώνουν τα βιβλία που άγγιξαν, συγκίνησαν και ενθουσίασαν τους βιβλιόφιλους αναγνώστες! Αυτά που προκάλεσαν τη σκέψη τους και ξεσήκωσαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις!
Λέσχες Ανάγνωσης λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα και είναι πολλές! Είναι οι ομάδες που διαβάζουν συστηματικά όλο το χρόνο, επιλέγοντας βιβλία από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις των μελών τους.
Η Λέσχη Ανάγνωσης Κορωπίου προτείνει: Η Βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων | Μιτσίκο Αογιάμα
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε