Κοινό

Οι προτάσεις των 473 μεγάλων επιχειρήσεων για την ανάταση της Θεσσαλονίκης και της χώρας

Στο πάνελ η εμπροσθοφυλακή καθηγητών και επιχειρήσεων Πραγματικές και αποτελεσματικές λύσεις! Άρση των εμποδίων ανάπτυξης.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία η εκδήλωση των 473 μεγάλων επιχειρήσεων και ενώσεων πολιτών και του think-tank Νέο Όραμα στο ξενοδοχείο ΜΕΤ. Παραβρέθηκαν Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, Δήμαρχοι, επιχειρηματίες και πολίτες.

Στο πάνελ ανέπτυξαν τα θέματα σημαντικοί καθηγητές και επιχειρηματίες οι κ. κ. Βαρσακέλης Νίκος, Ευστρατίου Ανδρέας, Μπόγιας Χρήστος, Ναξιάδης Μενέλαος, Νικολαΐδου Έλλη, Παυλίδης Παύλος, Φιλίππου Νίκος.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η κεντρική διαπίστωση της σημερινής κατάστασης δίνεται από την Eurostat. Για το 2021 κατέταξε τη χώρα προτελευταία σε αγοραστικό ΑΕΠ στην ΕΕ και προφανώς τη Μακεδονία τελευταία. Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις κατά 70% κατευθύνονται στην Αττική και μόνο 10% στη Θεσσαλονίκη.

Προτάθηκε στην πολιτεία να εφαρμόσει ρηξικέλευθες και νόμιμες λύσεις, με την άρση των 3-4 αθέμιτων εμποδίων ανάπτυξης και επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη, που είναι η προσέλκυση επενδύσεων δυτικά, η άρση των εμποδίων για τις επιχειρήσεις δυτικά, του θαλασσίου μετώπου και του ΓΠΣ Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, προτάθηκε να δοθούν εφικτές και νόμιμες λύσεις στην εθνική νομοθεσία για τις στρατηγικές επενδύσεις και την απεμπλοκή από το εσωτερικό χρέος των 340 δις €. Διαφορετικά η χώρα θα δυσκολεύεται να πάει μπροστά!

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν έχουν ιεράρχηση επίλυσης, ανάλογα με την ωριμότητα. Όπως το θέμα της ΥΑ του χωροταξικού Κ. Μακεδονίας, για να προσαρμοστεί στη νομιμότητα της ΕΕ. Εκκρεμεί στον Υπουργό, υποσχέθηκε 2 φορές την επίλυση του. Μπορεί να λυθεί ”αύριο” και να αρχίσει η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ακολουθούν οι δημόσια ορατοί επικείμενοι κίνδυνοι, οι οποίοι επισημαίνονται, για να προληφθούν οι αστοχίες.

Προτάθηκε να υλοποιηθεί η ανάταξη με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες. Να ξεκολλήσει η Θεσσαλονίκη. Μέχρι σήμερα επίσημα δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Μόνο με μακέτες για την επόμενη δεκαετία δεν αναστρέφεται η βύθιση. Η δυσφορία αποτυπώνεται στο κοινό αίσθημα.

Για την κατάσταση της Θεσσαλονίκης, όπως ειπώθηκε, σήμερα είναι σαφές ότι ορισμένοι σορτάρουν στην υποβάθμιση, και άλλοι ανθίστανται στις διορθώσεις. Ποιες είναι οι παρανομίες, ποιες οι προσπάθειες επικοινωνιακής απόκρυψης, ποια είναι τα συμφέροντα; Κυρίαρχη όμως είναι η νομιμότητα, η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή.

Τι επετεύχθη; η οριζόντια και καθολική αναγνώριση του προβλήματος από όλους και τον ΠΘ, η ειδική παρέμβαση για τους 473, υπέρ της νομιμότητας από την ΕΕ και τον πρ. Πρ. Γιούνκερ, η διόρθωση των λουκέτων- μετεγκαταστάσεων στον αναπτυξιακό νόμο από τον ΠΘ.
Τι απομένει; Η άρση των εμποδίων που μας βύθισαν, η εφαρμογή της νομιμότητας της ΕΕ στη νομοθεσία και η απομάκρυνση αθέμιτων και παράνομων πρακτικών για την περιοχή.

Είναι αθέμιτο να ισχύουν διαφορετικές διατάξεις στην Αθήνα και την ΕΕ, και άλλα στη Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εχθρός μας είναι η σιωπή!

Για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι:

1) άρση των παράνομων περιορισμών επενδύσεων, χωρίς εμπόδια εκτός ορίων δεξαμενών, όπως προβλέπει η ανώτατη νομιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ώριμο εκκρεμεί στον Υπουργό,

2) διόρθωση του ΠΔ του ΕΧΣ για το θαλάσσιο μέτωπο, ώστε να προβλέπει δυτικά επενδύσεις, όπως ανατολικά και όχι έναν ημιβούρκο και απλά ένα πεζόδρομο,

3) άρση του επαπειλούμενου με ομηρίες πολεοδομικού τείχους – φράγματος στο Καλοχώρι- Πόντου, γιατί επίσημα προβλέπει καταστροφικές διατάξεις, νέες εισφορές σε χρήμα, αναστολές αδειών,

4) διόρθωση του επικείμενου προς ολοκλήρωση ΓΠΣ Θεσσαλονίκης, από τις καταστρεπτικές διατάξεις μείωσης πληθυσμού, λουκέτων στην παραγωγή και επαμφοτερίζουσες θέσεις, για την κατάργηση των χαρτών Σεβέζο!

Για την Ελλάδα προτάθηκαν:

1) Να διορθωθεί ο κώδικας οφειλών που κατατρέχει τη χώρα με 340 δις € εσωτερικό χρέος και δεν προχωράει. Δεν μπορεί η χώρα με τέτοιο βάρος να πορευτεί. Η νομιμότητα ακόμη και τα μνημόνια προβλέπουν λύσεις οριζοντίων διαγραφών προστίμων και προσαυξήσεων και σε άλλες χώρες έβαλαν πλαφόν στις εκποιήσεις στο 2πλάσιο της αγοράς των δανείων.

2) Για τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων, να εγκρίνονται και να γίνονται γρήγορα επενδύσεις, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια με έναν αρμόδιο υπουργό και 2 γενικούς γραμματείς.

Όλες οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι άμεσης απόδοσης και δεν απαιτούνται κρατικά χρήματα.

Οι 473 μεγάλες επιχειρήσεις και το think-tank Νέο Όραμα είναι ίσως η πιο διαχρονική παρέμβαση με πρόσημο την ανάταξη στην περιοχή. Διευκρίνισαν ότι δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο, δεν είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με ό,τι σημαίνει αυτό. Έχουν επιβεβαιωθεί όλες οι επισημάνσεις και οι θετικές προτάσεις που κατατέθηκαν, και από την Ε. Ένωση και από τον ΠΘ. Έχουν επιβεβαιωθεί και οι αρνητικές επισημάνσεις για την οικονομική υποχώρηση της περιοχής. Ευχαρίστησαν τους παριστάμενους που εργάζονται άοκνα, συνεχώς, με την υπογραφή τους και την παρουσία τους και δίνουν αγώνα ανάπτυξης

Πάνελ