25.6 C
Thessaloniki
25.7 C
Athens

Οι τιμές στα καταστήματα του Iστορικού κέντρου και η ιδιαιτερότητα στην Τσιμισκή

Τα μικρά γραφεία παίρνουν τη …ρεβάνς

Ο κορωνοϊός έφερε τα πάνω κάτω στον χάρτη των επαγγελματικών ακινήτων και στον εμπορικό κόσμο της χώρας και της Θεσσαλονίκης.  Οι τιμές των καταστημάτων  στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης διαφέρουν αρκετά και διαμορφώνονται ανάλογα με τη θέση, την χρήση και φυσικά τη ζήτηση, σε συνάρτηση πάντα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Στα τελευταία στοιχεία της,  η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο της πανδημίας ανέδειξε ότι ο κλάδος της εστίασης εμφάνισε, μαζί με αυτόν των καταλυμάτων, μείωση στον κύκλο εργασιών τους κατά 57,6%, μεταξύ του Δ΄ τριμήνου των ετών 2020 και 2019.

Η νόσος covid-19 έφερε έλλειψη ρευστότητας, με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες και με τα λουκέτα δυστυχώς, να παίρνουν την ανιούσα…

Στην Πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, όπου έως και σήμερα κυριαρχούν τα καφέ και τα ταχυφαγεία,  περιμένουμε, σύμφωνα με τον κ. Τσόχα, αλλαγές στις μισθωτικές αξίες μετά την πανδημία, που θα αποτυπωθεί σε μειώσεις,  ανάλογα πάντα με την υπάρχουσα χρήση του καταστήματος.

Τα εμπορικά καταστήματα

Μετά το πρώτο lockdown οι επιχειρήσεις που επένδυσαν και στις ηλεκτρονικές αγορές και ανέπτυξαν  e-shop, παρουσίασαν αύξηση πωλήσεων αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες πέραν των φυσικών καταστημάτων. Στο μέλλον, όπως όλα δείχνουν,  θα ξεχωρίσουν οι επιχειρήσεις που έχουν αξιοποιήσει υβριδικές λύσεις με συνδυασμό φυσικού και ηλεκτρονικού καταστήματος στο πλαίσιο μιας πολυκαναλικής στρατηγικής πωλήσεων.

Σχετικά με τις τιμές των καταστημάτων, ο κ.Τσόχας σημειώνει ότι ο εμπορικός κόσμος  θα επανέλθει με αιτήματα για μείωση των ενοικίων. Αναμένεται πτώση στις τιμές πώλησης αλλά και ενοικίασης των επαγγελματικών ακινήτων με τα καταστήματα που βρίσκονται περιμετρικά των εμπορικών αρτηριών του κέντρου, να κληθούν να αντιμετωπίσουν τις  μεγαλύτερες αποκλίσεις.

Ωστόσο, τα λεγόμενα Prime ακίνητα, δηλαδή τα καταστήματα σε περιοχές πρώτης προβολής και σε γνωστές εμπορικές πιάτσες, θα συγκρατήσουν τις τιμές τους λόγω υψηλής ζήτησης.

Ενδεικτικά, στον πεζόδρομο της οδού Δημήτριου Γούναρη,  λόγω των ιδιαίτερων χρήσεων που επικρατούν,  οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές. Στις υπόλοιπες εμπορικές οδούς,  Μητροπόλεως (25€ -50€/τμ), Εγνατία (15€ – 40€/τμ), Π.Π. Γερμανού, Παύλου Μελά, Βενιζέλου, Κ. Ντηλ, Προξένου Κορομηλά, Μητρ. Ιωσήφ, κ.α. περιμένουμε μετά την υγειονομική κρίση, μία πτώση τιμών που υπολογίζεται να κυμανθεί μεταξύ 10–30% .

Η ιδιαιτερότητα της οδού Τσιμισκή

Η οδός Τσιμισκή αποτελεί τον εμπορικότερο και κεντρικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης (30€ – 130€/τμ).

Διαβάστε σχετικά:

Τα καταστήματα στην οδό Τσιμισκή θα συγκρατήσουν σχετικά τις τιμές τους, σύμφωνα με τον κ. Τσόχα,  λόγω της μεγάλης ζήτησης. Ακόμα και σε τυχόν αποχωρήσεις καταστημάτων, πολλές νέες επιχειρήσεις θα την προτιμήσουν, με σκοπό την  καλύτερη τοποθέτησή τους στον εμπορικό χάρτη της πόλης.

Η εμπορικότητά της ωστόσο, είναι ανομοιόμορφη,  αναλόγως το πεζοδρόμιο (άρτια ή περιττή αρίθμηση). Μάλιστα, παρουσιάζει διακυμάνσεις σε τμήματά της αλλά και σε διασταυρώσεις με κάθετες οδούς που την τέμνουν.

Ειδικότερα

Το περισσότερα τμήματα του «κάτω» πεζοδρομίου (άρτια αρίθμηση) της οδού, ήταν πάντα χαμηλότερης εμπορικότητας σε σύγκριση με το «επάνω» (περιττή αρίθμηση).

Ακόμα,  μετά και τη μονοδρόμηση και τη δημιουργία λεωφορειολωρίδας,  μειώθηκε αισθητά η κυκλοφορία των πεζών στο «κάτω» πεζοδρόμιο (άρτια αρίθμηση), όπως άλλωστε έχει καταγραφεί και από εταιρείες καταμέτρησης διέλευσης πεζών. Έτσι,  το επάνω (περιττή αρίθμηση) πεζοδρόμιο έχει κατά το πλείστον μισθωτικές αξίες από 15% έως 35% μεγαλύτερες σε σχέση με το αντίστοιχο κάτω (άρτια αρίθμηση) πεζοδρόμιο.

Όπως μας αναλύει ο κ. Τσόχας, η οδός Τσιμισκή, μπορεί να ”χωριστεί” σε πέντε (5) κατά φθίνουσα σειρά εμπορικότητας ζώνες:

Τα μισθώματα μεταξύ των τμημάτων της οδού,  έχουν μεγάλες αποκλίσεις με αποτέλεσμα η μισθωτική αξία ανά ισοδύναμου ανηγμένου τετραγωνικού μέτρου ισόγειας καθαρής επιφάνειας να διαμορφώνεται από 30€/τμ έως 130€/τμ.

Α ΖΩΝΗ: Το τμήμα της οδού, από την οδό Αριστοτέλους μέχρι την οδό Αγίας Σοφίας (αρίθμηση περιττή από 39-63 & άρτια από 30-58).
Β ΖΩΝΗ: Τα τμήματα της οδού, από την οδό Κομνηνών μέχρι την οδό Αριστοτέλους (αρίθμηση περιττή 25-37 & άρτια 20-28) και από την οδό Αγίας Σοφίας μέχρι την οδό Κούσκουρα & Π. Π. Γερμανού (αρίθμηση περιττή 65-81 & άρτια 60-74).
Γ ΖΩΝΗ: Τα τμήματα της οδού, από την οδό Βενιζέλου (αρίθμηση περιττή 17 & άρτια 12) μέχρι την οδό Κομνηνών (αρίθμηση περιττή 23 & άρτια 18), και από την οδό Κούσκουρα και Π. Π. Γερμανού (αρίθμηση περιττή 83 & άρτια 76) μέχρι την οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ και Γρηγορίου Παλαμά (αρίθμηση περιττή 87Β & άρτια 86).
Δ ΖΩΝΗ: Τα τμήματα της οδού, από την οδό Ίωνος Δραγούμη (αρίθμηση περιττή 9 & άρτια 6) μέχρι την οδό Βενιζέλου (αρίθμηση περιττή 15 & άρτια 10), και από την οδό Μητροπολίτου Ιωσήφ και Γρηγορίου Παλαμά (αρίθμηση περιττή 89 & άρτια 88) μέχρι την οδό Παύλου Μελά (αρίθμηση περιττή 99 & άρτια 106).
Ε ΖΩΝΗ: Τα τμήματα της οδού, από την αρχή της οδού (συνέχεια της οδού Πολυτεχνείου) μέχρι την οδό Ίωνος Δραγούμη (αρίθμηση περιττή 7 & άρτια 4), και από την οδό Παύλου Μελά (αρίθμηση περιττή 101 & άρτια 108) μέχρι το τέλος της οδού (Χ.Α.Ν.Θ.) (αρίθμηση περιττή 139 & άρτια 136).

Τα μικρά γραφεία παίρνουν τη …ρεβάνς

Νέα δεδομένα και στους χώρους των γραφείων δημιουργεί η πανδημία και η τηλεργασία που καθώς φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για μικρά μεμονωμένα γραφεία με τουαλέτα σε αντίθεση με μεγάλους γραφειακούς χώρους που πρό πανδημίας, είχαν και μεγαλύτερη ζήτηση.

Τα πρώτα μάλιστα, είναι δυσεύρετα λόγω της οικιστικής τους χρήσης προ κορωνοϊού, πράγμα που δημιουργεί και μια σταθερή τάση στις τιμές τους, ακολουθώντας τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

Ειδικά στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι γραφειακοί χώροι σε αξιόλογες οικοδομές μικτής χρήσης ή σε κτήρια γραφείων σε καλή κατάσταση, με δικό τους WC κυμαίνονται σε τιμές από 7€ έως 9€ ανά τετραγωνικό μέτρο καθαρής επιφάνειας.  Αντίστοιχα, τα γραφεία σε καλές οικοδομές  με κοινόχρηστο όμως WC κυμαίνονται σε τιμές από 5€ έως 7€ ανά τετραγωνικό μέτρο καθαρής επιφάνειας.

Logistics και στο κέντρο της πόλης

Η ζήτηση στο κέντρο σύμφωνα με τον κ. Τσόχα είναι μεγάλη και το ενδιαφέρον για αποθηκευτικούς χώρους κυριολεκτικά απογειώνεται. Εταιρείες,  κυρίως στον χώρο των ταχυμεταφορών αλλά και ηλεκτρονικά καταστήματα “e-shop”  ζητούν χώρους φθηνούς σχετικά στο κέντρο για να καλύψουν το μεγάλο κομμάτι της διανομής των προϊόντων τους ελέω των νέων περιστάσεων.

Συνέντευξη- κείμενο Χ.Α.

Ευχαριστούμε τον κ. Θεοχάρη Τσόχα για τα στοιχεία που μας παρέθεσε.

Ο Θεοχάρης Τσόχας είναι μεσίτης, μηχανικός και Πιστοποιημένος Εκτιμητή (Recognised European Valuer «REV» της TEGoVA & Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου οικονομικών), και ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γραφείου «αξία ΑΚΙΝΗΤΩΝ». Είναι μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος(Σ.ΕΚ.Ε.) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής(ΕΛ.Ι.Ε.). Είναι ιδρυτικό μέλος και ο πρώτος Πρόεδρος της Ένωσης μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ακινήτων Ελλάδος(Ε.Π.Π.Α.)

 

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
25.3 ° C
27.1 °
22.6 °
66 %
0.5kmh
20 %
Πε
25 °
Πα
31 °
Σα
33 °
Κυ
31 °
Δε
34 °