{ Life }

Oινοτουρισμός: Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή

ακολουθώντας τη «Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης»

 

Κατηγορίες: Φαγητό, Ποτό

Oινοτουρισμός: Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή

Χώρος: Κτήμα Γεροβασιλείου
Διεύθυνση: , 57500
Επανομή
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Κτήμα Γεροβασιλείου


Στις πλαγιές της Επανομής, βρίσκονται τα 720 στρέμματα, που τα λούζει καθημερινά ο ήλιος και το δροσερό αεράκι που έρχεται από τη θάλασσα. Όλα ιδιόκτητα και περιλαμβάνουν τον ιδιαίτερα φροντισμένο αμπελώνα, που περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται, εμφιαλώνονται και παλαιώνονται τα γνωστά και βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Oινοτουρισμός, σε μόλις μισή ώρα απόσταση από τη Θεσσαλονίκη!
Aκολουθώντας τη «Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης»


Μία πολύ όμορφη πρόταση εξόδου, μια αξέχαστη εμπειρία για όλη την οικογένεια, που συνδυάζει αναψυχή και  επιμόρφωση,  απόδραση στη φύση και διάδραση με υπέροχους ανθρώπους οι οποίοι έχουν να διηγηθούν ακόμα πιο υπέροχες ιστορίες, δίπλα από έναν αμπελώνα ή μέσα σε ένα δροσερό κελάρι, αποτελεί  ο οινοτουρισμός: επίσκεψη σε οινοποιεία, δοκιμή  κρασιών στο χώρο που παράγονται και γνωριμία με τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Όταν μάλιστα αυτός επιτυγχάνεται με μόλις 30 λεπτά οδήγησης από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μιλάμε για την απόλυτη επιλογή! Και ειδικά για τη «Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης». Μία  από τις  8 οινικές  διαδρομές  που προτείνουν οι «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδες» (Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου,  της Ηπείρου,  των Λιμνών,  της Νάουσας,  της Πέλλας – Γουμένισσας,  της Θεσσαλονίκης,  της Χαλκιδικής,  του Διονύσου).

Σε μία από τις προωθητικές ενέργειές της, η  Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος,  «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» διοργάνωσε πρόσφατα επίσκεψη δημοσιογράφων, ξεναγών, εκπροσώπων από το χώρο του τουρισμού (ΕΟΤ, Thessaloniki Convention Bureau, κ.α.) σε δύο από τα οινοποιεία που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτη στάση το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή

Στις πλαγιές της Επανομής,  βρίσκονται τα 720 στρέμματα,  που τα λούζει καθημερινά ο ήλιος και το δροσερό αεράκι που έρχεται από τη θάλασσα.  Όλα ιδιόκτητα  και περιλαμβάνουν τον ιδιαίτερα φροντισμένο αμπελώνα, που περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται, εμφιαλώνονται και παλαιώνονται τα γνωστά και βραβευμένα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Οι περισσότερες εργασίες στο Κτήμα Γεροβασιλείου γίνονται χειρονακτικά, όπως και ο τρύγος, ο οποίος ξεκινάει  περίπου μέσα Αυγούστου και τα σταφύλια μεταφέρονται στο χώρο παραγωγής που είναι δίπλα από τους αμπελώνες και ξεκινάει άμεσα η παραγωγική διαδικασία. 

Στον αμπελώνα υπάρχουν κυρίως ελληνικές ποικιλίες, όπως το Ασύρτικο που ήρθε από τη Σαντορίνη και η Μαλαγουζιά, που ήταν μια παλιά ελληνική ποικιλία προς εξαφάνιση και ο κ. Γεροβασιλείου συνέβαλε στη διάσωσή της τη δεκαετία του ?70. Τώρα διαπρέπει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δικαιώνοντάς τον για την επιλογή του.
Εκτός από τις γνωστές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, γίνονται και  κάποιες «πειραματικές» προσπάθειες για νέες ποικιλίες αλλά και για παραγωγή βιολογικών κρασιών. Η εξέλιξη της τεχνολογίας συμπορεύεται με την παράδοση σε όλη τη διάρκεια της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης.

Εκτός από τον αμπελώνα, ο επισκέπτης θα περιηγηθεί στους  χώρους οινοποίησης και εμφιάλωσης των οίνων, στο βοτανικό κήπο με τις ποικιλίες μπαχαρικών και το  Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου με την προσωπική συλλογή αμπελοοινικών εργαλείων  και ανοιχτηριών ( 2.600 σπάνια ανοιχτήρια από τον 18ο αιώνα μέχρι και σήμερα) του κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου, που τον κατατάσσει σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο.
Η ξενάγηση στο Κτήμα Γεροβασιλείου ολοκληρώνεται με γαστρονομικές και οινικές απολαύσεις στην αίθουσα γευσιγνωσίας, ένα  καφέ-εστιατόριο με όμορφη θέα στον αμπελώνα του κτήματος.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο επισκέπτης δε γίνεται να μην προσέξει και να γοητευτεί από τα ξεχωριστά έργα ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Τσόκλη, Γιάννη Μόραλη, Ρέντζο Γκάλλο)  που υπάρχουν διάσπαρτα στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Ιδαίτερα έργα (από μάρμαρο, γυαλί, κρύσταλλα Murano κλπ)  που εμπνεύστηκαν οι καλλιτέχνες κατά την επίσκεψή τους στο Κτήμα είτε έγιναν κατά παραγγελία στους δημιουργούς τους σε αυτές τις μεγάλες διαστάσεις για να κοσμούν τον αμπελώνα,  τον βοτανικό κήπο και τους υπόλοιπους αίθριους χώρους του οινοποιείου.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δέχεται επισκέπτες (εκτός Τρίτης):
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή     10:00-16:00
Τετάρτη                                  13:00-19:00
Σάββατο, Κυριακή                    11:00-17:00
Περισσότερες πληροφορίες
https://www.gerovassiliou.gr

 

Δεύτερη στάση το Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο 


:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ