ΟΞΥΓΟΝΟ : Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση

ΟΞΥΓΟΝΟ : Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στην Εκπαίδευση

Το ΟΞΥΓΟΝΟ είναι ένας χώρος που δημιουργήθηκε από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να δώσει νέα πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το ΟΞΥΓΟΝΟ θα ανοίξει τις πόρτες του τον Ιανουάριο του 2012 στη διεύθυνση Ολύμπου 81, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και φιλοδοξεί να γίνει πολιτιστικό στέκι για τους φίλους του βιβλίου και της τέχνης. Στο φωτεινό, άνετο πατάρι του με θέα στη Ρωμαϊκή Αγορά, το ΟΞΥΓΟΝΟ διοργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια για ενηλίκους με άξονα το βιβλίο και την ανάγνωση, τη γλώσσα, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Στα πλαίσια του προγράμματός του για το 2012 ανακοινώνει δύο πρωτότυπα εργαστήρια για εκπαιδευτικούς.

1) Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Διάρκεια: 10 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνες εργαστηρίου – Διδασκαλία: Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
Αντικείμενο: Η αξιοποίηση της δραματικής/θεατρικής τέχνης στην προσέγγιση της λογοτεχνίας

Αναλυτικά:

Με ποιο εκπαιδευτικό εργαλείο θα βοηθήσω τους μαθητές μου: • να προσεγγίσουν τα παραμύθια, τους μύθους και άλλα ποικίλα λογοτεχνικά κείμενα με βιωματικό τρόπο • να εργαστούν σε ομάδες • να διερευνήσουν τις ιδέες και τις αξίες που ενυπάρχουν • να κατανοήσουν τα κίνητρα και τη συμπεριφορά των ηρώων • να ζωντανέψουν τα κείμενα μέσω της θεατρικής τέχνης • να αλλάξουν στοιχεία σε μια ιστορία (επεισόδια, έκβαση, ήρωες κ.ά.), να δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία • να χαρούν τη λογοτεχνία και να την αγαπήσουν;
Το εργαστήριο, προτείνοντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το Εκπαιδευτικό Δράμα (DramainEducation), επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο που θέτει το καινούργιο πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δασκάλους και νηπιαγωγούς, και περιλαμβάνει πέντε δίωρα εργαστήρια στα οποία η θεωρία διαπλέκεται με την πράξη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος, να διερευνήσουν με βιωματικό τρόπο κείμενα που περιλαμβάνονται στα ανθολόγια του δημοτικού, καθώς επίσης και παραμύθια και ιστορίες για το νηπιαγωγείο.
Η επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου, που προωθεί τη βιωματική, συνεργατική μάθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, λαμβάνει υπόψη τη στοχοθεσία του καινούργιου προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με το οποίο «η λογοτεχνία στο Δημοτικό σχολείο μπορεί να παίξει έναν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο ως σύνδεσμος ανάμεσα στα γνωστικά αντικείμενα και τις διάφορες κοινωνικές και συναισθηματικές εμπειρίες που έχουν τα παιδιά στο χώρο του σχολείου και έξω από αυτόν».
Το Δράμα προτείνεται ως μέσο με το οποίο οι μαθητές μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας, να παίξουν, να χαρούν και να δημιουργήσουν.


Μέρα και ώρες μαθημάτων:
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, 20 Φεβρουαρίου, 12 Μαρτίου, 26 Μαρτίου, 23 Απριλίου, 19:00-21:00
Κόστος: 150 ευρώ / 130 ευρώ για φοιτητές (με επίδειξη έγκυρης φοιτητικής ταυτότητας κατά την εγγραφή) και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια/εργαστήρια που διοργανώνει το ΟΞΥΓΟΝΟ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση).

Η Άβρα Αυδή είναι φιλόλογος με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο αρχαίο θέατρο. Ασχολήθηκε συστηματικά με το Εκπαιδευτικό Δράμα (DramainEducation) και με το σχολικό θέατρο, τόσο από την πλευρά της θεωρίας όσο και από την πλευρά της εφαρμογής, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισε από μεταπτυχιακές σπουδές και σχετική έρευνα. Ασχολήθηκε, επίσης, συστηματικά με τη γλωσσική διδασκαλία και συμμετείχε στη συγγραφική ομάδα των εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση για το Λύκειο». Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για τη γλωσσική διδασκαλία και το Εκπαιδευτικό Δράμα και από το 2001 κ.ε. διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και το «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Φιλόλογος, Λόγος και Πράξη, Επίλογος και σε πρακτικά συνεδρίων. Συνέγραψε με τη Μελίνα Χατζηγεωργίου το βιβλίο Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2007). Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος και ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Η Μελίνα Χατζηγεωργίου είναι εκπαιδευτικός με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εκπαιδευτικό Δράμα. Έχει εργαστεί ως δασκάλα Δράματος/θεάτρου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει σε επιμορφωτικά σεμινάρια για το Δράμα που οργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτικού Δράματος, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και άλλους φορείς. Διδάσκει τα μαθήματα «Δραματοποίηση» και «Θέατρο στο σχολείο» στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ. Συνέγραψε με την Άβρα Αυδή το βιβλίο Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2007).

2) Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Διάρκεια: 10 διδακτικές ώρες
Υπεύθυνες εργαστηρίου – Διδασκαλία: Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου
Αντικείμενο: Η αξιοποίηση της δραματικής/θεατρικής τέχνης στην προσέγγιση της λογοτεχνίας

Αναλυτικά:

Με ποιο εκπαιδευτικό εργαλείο θα βοηθήσω τους μαθητές μου στο μάθημα της λογοτεχνίας: • να προσεγγίσουν τα λογοτεχνικά κείμενα με βιωματικό τρόπο • να εργαστούν σε ομάδες • να διερευνήσουν τις ιδέες και τις αξίες που ενυπάρχουν στα κείμενα • να επισημάνουν συγκρουόμενους κώδικες συμπεριφοράς και στάσεις ζωής των ηρώων, να διατυπώσουν προτάσεις και πιθανές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ήρωες • να μετουσιώσουν και να μεταφέρουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν τα λογοτεχνικά κείμενα σε δικά τους νέα κείμενα • να χαρούν το μάθημα και να αγαπήσουν τη λογοτεχνία;
Το εργαστήριο, προτείνοντας ως εκπαιδευτικό εργαλείο το Εκπαιδευτικό Δράμα (DramainEducation), επιχειρεί να δώσει απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο που θέτει το καινούργιο πρόγραμμα σπουδών για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περιλαμβάνει πέντε δίωρα εργαστήρια στα οποία η θεωρία διαπλέκεται με την πράξη.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, με τη μέθοδο του Εκπαιδευτικού Δράματος, να διερευνήσουν με βιωματικό τρόπο κείμενα που περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου, καθώς επίσης και άλλα βιβλία για εφήβους. Η επιλογή της συγκεκριμένης μεθόδου, που προωθεί τη βιωματική, συνεργατική μάθηση και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, λαμβάνει υπόψη τη στοχοθεσία του καινούργιου προγράμματος σπουδών, σύμφωνα με το οποίο η λογοτεχνία «έχει σημαντική θέση στη ζωή μας, γιατί μας δίνει εργαλεία να κατανοήσουμε τον κόσμο και να συγκροτήσουμε την υποκειμενικότητά μας».
Το Δράμα προτείνεται ως εκπαιδευτικό εργαλείο, για να ανιχνεύσουν οι μαθητές την ταυτότητά τους μέσα στους καθρέφτες της λογοτεχνίας και να αναγνωρίσουν τη σχέση της με την ανθρώπινη εμπειρία. Προτείνεται, επίσης, ως μέσο με το οποίο οι μαθητές μπορούν να εισχωρήσουν μέσα στον φανταστικό κόσμο της λογοτεχνίας, να παίξουν, να χαρούν και να δημιουργήσουν.

Μέρα και ώρες μαθημάτων: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, 13 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου, 19 Μαρτίου, 2 Απριλίου, 19:00-21:00 Κόστος: 150 ευρώ / 130 ευρώ για φοιτητές (με επίδειξη έγκυρης φοιτητικής ταυτότητας κατά την εγγραφή) και για όσους εγγραφούν σε περισσότερα από ένα σεμινάρια/εργαστήρια που διοργανώνει το ΟΞΥΓΟΝΟ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί δωρεάν το βιβλίο της Άβρας Αυδή και της Μελίνας Χατζηγεωργίου Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση. 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
Δήλωση συμμετοχής με αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (Θέμα: Θεατρικό εργαστήριο για την προσέγγιση της λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).

ΟΞΥΓΟΝΟ, ΟΛΥΜΠΟΥ 81 T.K. 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
T: 2310 26 00 85 Ε: info@oxygono-metaixmio.gr
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα – Παρασκευή 16.00-21.00
Σάββατο 10.00-15.00

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε