Μείωση στήθους

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την επέμβαση μείωσης στήθους

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση μείωσης στήθους;  Έχει παρενέργειες, θα μου αφήσει ουλές; Πόσο θα απέχω από τις ασχολίες μου; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα περνούν από το μυαλό μιας γυναίκας που σκέφτεται να προχωρήσει σε μείωση του στήθους της και για όλα υπάρχουν απαντήσεις.

Το στήθος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς στο γυναικείο σώμα και το μέγεθος ή το σχήμα του συχνά οδηγούν μια γυναίκα στο ιατρείο του πλαστικού χειρούργου ακόμα και για τη μείωσή του. Άλλωστε, όταν το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο και το σχήμα του πτωτικό, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζω

Η μεγαλομαστία αρχίζει από την εφηβεία, συνήθως παραμένει και μετά την εμμηνόπαυση και οφείλεται τόσο στην ανάπτυξη του αδένα όσο και του λίπους που βρίσκεται ανάμεσα και γύρω απ’ αυτόν. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε, αν σκεφτόμαστε να κάνουμε μια επέμβαση μείωσης στήθους; Ακολουθούν 8 σημεία που καλό είναι να λάβουμε υπόψη μας.

 

στήθους


Πότε ενδείκνυται η μείωση στήθους;

Οι περισσότερες γυναίκες επισκέπτονται  το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού γιατί θέλουν να απαλλαγούν από λειτουργικά προβλήματα του μεγάλου στήθους, όπως είναι ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους, αλλά βέβαια και για αισθητικούς λόγους, καθώς επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πιο μικρό και στητό στήθος. Ο χρόνιος πόνος των μαστών ιδίως κατά τον κύκλο της γυναίκας παίρνει τη μορφή της ινοκυστικής μαστοπάθειας και είναι ένας επιπλέον λόγος προσέλευσης των γυναικών στον πλαστικό χειρουργό. Εξαιτίας των πτυχώσεων που δημιουργούνται το έκζεμα και οι μυκητιάσεις ιδίως τους θερινούς μήνες αποτελούν συχνά προβλήματα.

Τέλος, άλλος ένας σοβαρός λόγος που κάνει μια γυναίκα να σκέφτεται τη μείωση του στήθους είναι το αισθητικό αποτέλεσμα. Νεαρές γυναίκες με μεγάλο, πεσμένο και δυσανάλογο στήθος, εκτός από το ότι δεν μπορούν να γυμναστούν ή να αθληθούν και βλέπουν τη φυσική τους δραστηριότητα να περιορίζεται, δεν μπορούν ούτε να φορέσουν τα ρούχα που επιθυμούν, καθώς νιώθουν άβολα εξαιτίας της εικόνας των μαστών τους.

 

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση της μείωσης στήθους;

Η επέμβαση της μείωσης στήθους εκτελείται με γενική αναισθησία. Κατά τη συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό γίνεται εκτενής ανάλυση της επέμβασης και η ασθενής βλέπει παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική της. Όλες οι γυναίκες υποβάλλονται σε προ-εγχειρητικό έλεγχο. Η επέμβαση της μείωσης των μαστών γίνεται σε οργανωμένους ιατρικά χώρους (ιδιωτικές κλινικές), ενώ υπάρχει μια ποικιλία τεχνικών από πλευράς πλαστικής χειρουργικής και όλες έχουν ως κοινό παρονομαστή τη μείωση και ανόρθωση του μεγάλου και πτωτικού μαστού.

Ο ιατρός πριν το χειρουργείο σχεδιάζει πάνω στο στήθος τα σημεία που θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά την ώρα της χειρουργικής επέμβασης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της επέμβασης για την επίτευξη ενός άρτιου αποτελέσματος, μιας και ορίζει το τι θα πρέπει να αφαιρεθεί για να σχηματισθεί το νέο στήθος. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 3 ώρες.

 

Θα έχω αίσθηση των θηλών μου μετά την επέμβαση;

Οι σύγχρονες τεχνικές μείωσης είναι πολλές και σε κάθε περίπτωση επιλέγεται η κατάλληλη, ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση της αισθητικότητας της θηλής και να διασφαλίζεται σε πολλές περιπτώσεις και η  δυνατότητα για μελλοντικό θηλασμό. Αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση οι θηλές μπορεί να είναι μουδιασμένες. Όμως μετά από έναν με δύο μήνες η αίσθηση επανέρχεται. Μία από τις τεχνικές είναι γνωστή και ως τεχνική του ανάστροφου-Τ και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό σαν άγκυρα που περιβάλλει τη θηλή με τη θηλαία άλω. Ο σχεδιασμός εκτείνεται προς τα κάτω ακολουθώντας τις φυσιολογικές πτυχές του μαστού. Αφαιρούνται δέρμα, λίπος και μαζικός αδένας και η θηλή με τη θηλαία άλω μετακινείται σε υψηλότερο σημείο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται και για μεγάλους, αλλά και για μικρούς μαστούς με λιγότερες τομές.

 

Μια επέμβαση που τονώνει τη γυναικεία αυτοπεποίθηση

Όπως ακριβώς και στην αυξητική στήθους για τη γυναίκα που το επιθυμεί, έτσι και στη μείωση η επέμβαση αποτελεί μια ισχυρή τονωτική ένεση για τη γυναικεία αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 95% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μείωση στήθους δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν αρκετά ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα και ότι η ποιότητα της καθημερινότητας τους βελτιώθηκε σημαντικά.

 

Θα φαίνονται οι ουλές μετά την επέμβαση της μείωσης στήθους;

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές έχουν μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ουλών που προκαλούνται από τις τομές. Αόρατες τομές δεν υπάρχουν. Σίγουρα όμως μετά από έναν χρόνο θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση ο ειδικός πλαστικός χειρουργός θα χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις τεχνικές για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, ενώ στη συνέχεια η ικανότητα επούλωσης του κάθε ατόμου είναι αυτή που θα καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Σε ποιο βαθμό μπορεί να μικρύνει το στήθος;

Θεωρητικά θα λέγαμε πως μπορούμε να μειώσουμε το στήθος όσο θέλει η γυναίκα. Πρακτικά όμως επιδίωξη του πλαστικού χειρουργού είναι να δημιουργηθούν δύο συμμετρικοί μαστοί στο μέγεθος που δένει αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα. Σαφώς η επιθυμία της ασθενούς λαμβάνεται πάντοτε υπόψη. Πριν όμως ληφθεί η τελική απόφαση ο γιατρός θα συζητήσει με την ασθενή πιθανές αντιρρήσεις του,  αισθητικού τύπου ή άλλες, με στόχο πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

Για πόσο διάστημα θα απέχω από τις ασχολίες μου;

Συνήθως μετά το χειρουργείο η επιστροφή  στο σπίτι γίνεται την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό να μην ασκηθεί πίεση στους θωρακικούς μυς για τις πρώτες 2 εβδομάδες, ώστε  να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες. Οπότε πρέπει να αποφεύγονται οι δύσκολες εργασίες, το σήκωμα βάρους, το σπρώξιμο-τέντωμα των χεριών και η έντονη σωματική άσκηση για 3-4 εβδομάδες. Η ασθενής πρέπει να ξεκουραστεί την πρώτη βδομάδα στο σπίτι, αλλά να μην βρίσκεται ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Από τη δεύτερη εβδομάδα καλό είναι να ασχοληθεί με περισσότερες δραστηριότητες.  Αν αισθανθεί πόνο ή δυσφορία, πρέπει σταματήσει αμέσως ό,τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Καλό είναι να έχει προγραμματίσει άδεια από τη δουλειά για 2-4 εβδομάδες.

 

Το πλεονέκτημα της ταυτόχρονης ανόρθωσης

Η ταυτόχρονη ανόρθωση αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επέμβασης, καθώς επιτυγχάνεται το διπλό αποτέλεσμα ενός μικρότερου και πιο λειτουργικού στήθους και ταυτόχρονα ανορθωμένου με ανόρθωση και της θηλής.

Η μείωση στήθους είναι μια προσωπική απόφαση που απαιτεί προσεκτική εξέταση των πιθανών πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων. Αλλά, όπως και κάθε άλλη ιατρική διαδικασία, η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού απαιτεί την επιλογή ενός έμπειρου, ειδικού πλαστικού χειρουργού, που θα αναλύσει στην ασθενή τις νεότερες μεθόδους και τεχνικές και θα την κατευθύνει στην ιδανική για εκείνη λύση.

 

Μείωση στήθους

INFO!
Δρ Πρόδρομος Παπαϊωάννου
Πλαστικός Χειρουργός

 

Διαβάστε επίσης: Ponytail Lift: Νικήστε τη βαρύτητα με τη μέθοδο από το Hollywood

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως