Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης στο νομό Χανίων, το οποίο οι Ναζί έκαψαν και ισοπέδωσαν στις 3 Ιουνίου 1941, εκδικούμενοι την αντίσταση των κατοίκων του.

Η Κάνδανος κατέχει μια δραματική πρωτιά στην ιστορία, καθώς είναι το μέρος όπου για πρώτη φορά ελήφθη απόφαση για αφανισμό ολόκληρου οικισμού

Οι κάτοικοι της Κανδάνου, των γύρω χωριών, αν και ήξεραν ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωναν, αποφάσισαν ν΄ αντισταθούν και να θυσιαστούν στην επέλαση των Ναζί

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Μάχη της Κρήτης και αντίσταση

Το καλοκαίρι του 1941 διαδραματίστηκαν τραγικές στιγμές στην Κρήτη, όταν χύθηκε το πρώτο αίμα αμάχων στο όνομα των αντιποίνων.

Κοντομαρί, Κακόπετρος, Κάνδανος ήταν τα πρώτα χωριά που αιματοκύλισαν οι Γερμανοί.

Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η Μάχη της Κρήτης με μία μεγάλης κλίμακας εισβολή από αέρος που σκοπό είχε την κατάληψη στρατηγικών τοποθεσιών του νησιού.

Το χωριό Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια.

Αποτελούσε υποψήφιο σημείο απόβασης για πιθανές συμμαχικές ενισχύσεις από τη Βόρεια Αφρική και θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις των Ναζί.

Το χωριό είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της επίθεσης και ένα γερμανικό μηχανοκίνητο απόσπασμα με μοτοσικλέτες και πολυβόλα επιχείρησε να το διασχίσει στις 23 Μαΐου 1941, με σκοπό να φτάσει στην Παλαιοχώρα.

Αν και ανεκπαίδευτοι και ανεπαρκώς οπλισμένοι, οι κάτοικοι της Κανδάνου, της Παλαιοχώρας και άλλων διπλανών μικρότερων χωριών, αντιμετώπισαν και πολέμησαν τους γερμανούς εισβολείς.

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Οι μάχες

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των ΝαζίΣτην πρώτη μάχη στα Φλώρια σκοτώθηκαν συνολικά 17 αλεξιπτωτιστές, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του αποσπάσματος, ανθυπολοχαγός Χέλερ.

Η πιο σκληρή μάχη δόθηκε για 24 ώρες στο Καντανιώτικο φαράγγι. Εκεί σκοτώθηκαν 25 ακόμα. Οι κάτοικοι πολεμούσαν με τα λάφυρα των προηγούμενων αναμετρήσεων.

Όταν όμως είδαν ότι οι Γερμανοί επέστρεφαν ενισχυμένοι έλαβαν την εντολή να αποσυρθούν προσωρινά στα βουνά.

Οι Γερμανοί κατόρθωσαν να διασχίσουν το φαράγγι και να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό, που ήταν το λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Το πρώτο χωριό που αφάνισαν οι Γερμανοί

«Δεν έμεινε πέτρα, κάηκαν άνθρωποι και ζώα»

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των ΝαζίΣτις 3 Ιουνίου 1941, δύναμη του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες έφθασε στην Κάνδανο για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο των γερμανών στρατιωτών.

Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούσαν διαταγές του αρχηγού τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ και την προηγουμένη ημέρα είχαν ξεκινήσει τα αντίποινα στη Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.

Οι Ναζί συγκεντρώνουν κατά ομάδες τους κατοίκους της Κανδάνου και αρχίζουν οι εκτελέσεις. Πυρπολούν τα σπίτια και την καταστρέφουν, την αφανίζουν κυριολεκτικά.

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί

Δολοφόνησαν όλους τους κατοίκους που είχαν απομείνει, περίπου 180, και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου την επίσκεψη του χώρου, καθώς και την ανοικοδόμησή του.

Να σημειώσουμε ότι μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ συνελήφθη από τους Βρετανούς και τον Μάιο του 1947 δικάσθηκε από στρατοδικείο για τα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στην Κρήτη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών.

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί

Το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του στην Ελλάδα απορρίφθηκε από τους Συμμάχους.

Ο Στούντεντ δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 1978.

Κάνδανος: Μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των ΝαζίΓια να σφραγίσουν το έγκλημά τους στην Κάνδανο, οι γερμανοί κατακτητές τοποθέτησαν τις περίφημες πινακίδες οι οποίες σώζονται μέχρι σήμερα για να μας θυμίζουν ότι από αυτόν τον τόπο πέρασαν οι Ναζί.

Πρώτη πινακίδα:

«Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος. Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ».

Αυτή ήταν γραμμένη σε μαυροπίνακα μόνο στα γερμανικά, τοποθετήθηκε στην έξοδο της Κάνδανου προς Παλαιοχώρα στις 3/6/1941.

Δεύτερη πινακίδα (ανορθόγραφη)

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί«Ως αντίποινον των απώ οπλισμένων πολιτών ανδρών και γυναικών εκ τωνόπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος».

Γράφτηκε σε φύλλο ξυλόπορτας, τοποθετήθηκε στις 3/6/1941 στην είσοδο από τα Χανιά και καρφώθηκε σε δέντρο του δρόμου

Τρίτη Πινακίδα

«Εδώ υπήρχε η ΚΑΝΔΑΝΟΣ. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 γερμανών Στρατιωτικών».

Ολοκαύτωμα της Κανδάνου: Η θηριωδία των Ναζί

Ήταν σε μαρμάρινη πλάκα και σκοπό είχε (στα τέλη του 1943) να «κοσμήσει» μνημείο που κατασκεύαζαν οι γερμανοί που δεν ευδοκίμησε.

Η Κάνδανος, το μικρό χωριό της Κρήτης, έμελλε (όπως και πολλά άλλα στην πατρίδα μας) να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι η μοναδική περίπτωση εγκλήματος πολέμου, όπου ο θύτης όχι μόνον αναγνωρίζει το έγκλημά του, αλλά το προπαγανδίζει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων.

Για το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, πολλές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχουν δώσει το όνομά της σε δρόμους, πολλά ριζίτικα τραγούδια αναφέρονται στους αγώνες των κατοίκων της για ελευθερία, πολλοί ζωγράφοι, χαράκτες και συγγραφείς έχουν ο καθένας με τον τρόπο του απαθανατίσει την ιστορία αυτή.

Η κοινότητα Κανδάνου αναγνωρίστηκε Δήμος Κανδάνου το 1989, λόγω ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Επιμέλεια: Θοδωρής Κουγιουμτζής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως