Ολονύκτιο θρίλερ στο Κοινοβούλιο- ορόσημο τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ολονύκτιο θρίλερ στο Κοινοβούλιο- ορόσημο τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε «εφιάλτη» για τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε το χθεσινό ολονύκτιο κοινοβουλευτικό θρίλερ για την ψήφιση του νέου μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαδικασίας ως «τρία κόμματα σε ένα»
 
Η αβεβαιότητα των κυβερνητικών στελεχών αναζωπύρωσε χθες αργά το απόγευμα τα σενάρια για εκλογές-εξπρές στις 20 Σεπτεμβρίου ή και ταχύτερα, στις 13 του ίδιου μήνα. Εκλογές μετά τις 15 Σεπτεμβρίου «έδειχναν» ακόμη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπουργοί, που όμως υποστήριζαν πως οι όποιες πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα θα αναληφθούν μετά τις 19 Αυγούστου και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, ώστε να εκταμιευτεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθεί το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
 
Διακινούνταν ακόμη και πληροφορία που έφερε τον πρωθυπουργό να είναι έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ιδίως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Π. Καμμένου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν υπέρ της τροπολογίας που προστέθηκε στο τρίτο μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων και η οποία αφορά και όσους ανήκουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.
 
Πέραν πάσης αμφιβολίας, η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία λειτούργησε ως ορόσημο τέλους για τον ΣΥΡΙΖΑ με την παρούσα μορφή του, κάτι που προοιωνίζεται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Από νωρίς, ο κ. Π. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, δημοσιοποίησε ένα κείμενο το οποίο ισοδυναμεί εκ των πραγμάτων με μανιφέστο-προαναγγελία νέου κόμματος, κάτι που, άλλωστε, προεξοφλείται και από το Μέγαρο Μαξίμου. Η χθεσινή, μακρότατη κοινοβουλευτική ημέρα σημαδεύτηκε και από τις ανεπανάληπτης οξύτητας συγκρούσεις της κ. Κωνσταντοπούλου με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, αλλά και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Ν. Φίλη. Η κ. Κωνσταντοπούλου, επικουρούμενη από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, επιτέθηκε στους συναδέλφους της του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρότατες κατηγορίες και εισέπραξε αντιστοίχως σκληρούς χαρακτηρισμούς. Επίσης, ερμηνεύοντας κατά τρόπο τυπολατρικό τον κανονισμό της Βουλής και επιστρατεύοντας ακόμη και τους μόνιμους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, επιχείρησε και κατόρθωσε να καθυστερήσει την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας κατά σχεδόν 10 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμούσε. Η συνολική, χθεσινή εικόνα ενίσχυσε την εικόνα απαξίωσης της Βουλής και ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, με την ευθύνη και των τριών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προέκυψαν ανάγλυφα κατά τις διαδοχικές συνεδριάσεις επιτροπών, διάσκεψης των προέδρων και Ολομέλειας.
 
Ως χαρακτηριστική ένδειξη της απόλυτης ενδοκομματικής παθογένειας του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει αντιληπτή και η χθεσινή οξύτατη αντικυβερνητική ανακοίνωση της κομματικής Νεολαίας, που ζήτησε αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι η Ολομέλεια της Βουλής άρχισε λίγο πριν από τις 2 το πρωί να συνεδριάζει, η υπερψήφιση του νέου μνημονίου προεξοφλείτο χάρη στις ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, ώστε στο σημερινό Eurogroup να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του νέου δανείου προς τη χώρα.

Στις 2 τα ξημερώματα ξεκίνησε τελικά η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, με την Ζωή Κωνσταντοπούλου στην έδρα.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε με νέα προειδοποίηση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη ψήφιση της συμφωνίας, που τόνισε ότι αν δεν γίνει θα ξεκινήσουν διαδικασίες για το πρόγραμμα γέφυρα. «Τα πράγματα είναι απλά», τόνισε ο υπουργός στις 2 τα ξημερώματα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια και πρόσθεσε ότι «στις 4 αύριο υπάρχει Eurogroup θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να πάει εκεί με ψηφισμένη τη συμφωνία και με τη δανειακή σύμβαση».
 
Όπως υπογράμμισε, «αν δεν υπάρχουν αυτά μαζί με τις τροπολογίες και με τα προαπαιτούμενα και δεν θα υπάρχει απόφαση, τότε θα πάμε στο δάνειο γέφυρα, είναι τόσο απλό». «Αν δεν υπάρξει αυτό τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκινήσει συζήτηση για τα προαπαιτούμενα για το δάνειο γέφυρα», επανέλαβε ο υπουργός.
 
 
Π. Καμμένος: Αυτή η συμφωνία αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων
 
Την αλλαγή της τροπολογίας που αφορά το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε ότι η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε να παραμένουν και να μην αποστρατεύονται τα στελέχη που δεν περνούν στη Σχολή Πολέμου και έως τώρα αποστρατεύονταν σε ηλικία μικρότερη των 58 ετών.
 
Ακόμη ανακοίνωσε την εκμετάλλευση των 34 δισ. της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. «Απέδιδαν 1,1 εκατ. το χρόνο και ήδη υπολογίζουμε ότι θα αποδίδουν το 5% της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας το χρόνο και μάλιστα χωρίς να πουλήσουμε την περιουσία», είπε ο Π. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε σπίτια για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επεσήμανε ότι «φτάσαμε σε σημείο να απευθυνθούμε και σε Ανατολή και σε Δύση. Για μας τους Ανεξάρτητους Έλληνες το θέμα της Ευρώπης δεν είναι ταμπού. Αν υπήρχε λύση ακόμη και με εθνικό νόμισμα, θα την στηρίζαμε, αλλά τέτοια λύση δεν υπήρχε λόγω της συμφωνίας που έγινε από το 2009».
 
Στ. Θεοδωράκης: Ψηφίζουμε τη συμφωνία από καθήκον απέναντι στους Έλληνες
 
Οξεία προσωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην Ολομέλεια τη Βουλής. Μάλιστα η αναφορά του στο «χάος με τους μετανάστες» προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. «Εσύ τα λες αυτά;», τον ρώτησε ο Πρωθυπουργός. «Ναι, εγώ. Οι υπουργοί σας πειραματίζονται με επικίνδυνες ιδέες, με τα ανοιχτά σύνορα και έχουν ανοίξει όλες τις διόδους εις βάρος της εθνικής ασφάλειας», είπε ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος είπε στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση ότι «αν έχει απορίες για την μεταναστευτική πολιτική, μπορώ μία μέρα να σας κάνω φροντιστήριο».
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για την στάση του απέναντι στην πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας ότι «δύο μέρες εδώ μέσα γίναμε κομπάρσοι στην προσωπική παράσταση μίας εγωπαθούς και η ευθύνη είναι δική σας» και υπενθυμίζοντας ότι αρνείται να την αντικαταστήσει παρά τις προτάσεις που του κάνει.
Ζήτησε ακόμη νέο εκλογικό νόμο, μείωση του μπόνους των 50 εδρών, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και περιορισμό της εξουσίας των κομμάτων και των υπαλλήλων τους.
 
«Θα ψηφίσουμε τη συμφωνία από καθήκον απέναντι στους Έλληνες. Αυτή η συμφωνία είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για να περάσουμε στην εποχή της αλήθειας. Δεν σας εμπιστευόμαστε, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Στηρίζουμε αυτή τη στιγμή αλλά συνεχίζουμε τη σύγκρουση μαζί σας ελπίζοντας ότι ο λαός την επόμενη φορά θα συνταχθεί με την αλήθεια», κατέληξε.
 
 
Φώφη Γεννηματά: Το copyright του μνημονίου ανήκει στους κ. Τσίπρα και Καμμένο
 
«Το copyright του μνημονίου ανήκει αποκλειστικά σε σας κ. Τσίπρα και κ. Καμμένε», υποστήριξε η πρόεδρος τουΠΑΣΟΚ Φώτη Γεννηματά μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την συμφωνία χρηματοδότησης της χώρας.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, ζήτησε να μην γίνουν εκλογές και να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση υλοποίησης του μνημονίου. Η κ. Γεννηματά είπε ότι πλέον κλείνει ο κύκλος συνεργασίας που ξεκίνησε με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πρώτη φορά αριστερά, τρίτη φορά μνημόνιο, το πιο σκληρό μνημόνιο», σχολίασε και εκτίμησε ότι τελείωσε το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». «Το πλαστό δίλημμα της πενταετίας ‘μνημόνιο – αντιμνημόνιο’ ενταφιάζεται σήμερα από εκείνους που το δημιούργησαν εις βάρος της χώρας. Είχε προηγηθεί το 2012 η ΝΔ. Σήμερα στον ίδιο κατάλογο προστίθενται ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες», είπε.
 
Ανέφερε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ «με αίσθηση ευθύνης δίνει θετική ψήφο στη συμφωνία», αλλά ξεκαθάρισε πως η ψήφος αυτή δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ψήφος ανοχής και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ αλλά ως ψήφος εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Είναι ώρα για δράση και όχι για απόδραση, είπε τέλος η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.
 
Νωρίτερα έντονη λογομαχία είχε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο όταν αυτός ζήτησε το λόγο στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για παρεμπίπτον ζήτημα σε σχέση με τη συμφωνία. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ταλαιπωρείται το Σώμα επί μέρες, για να του απαντήσει η Πρόεδρος της Βουλής ότι με ευθύνες του ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός επί χρόνια.
 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως