ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΤΟΚΙΟ 2020.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΣ ΖΑΓΚΑΣ/EUROKINISSI

Ολυμπιακοί Αγώνες: Πόσα δισεκατομμύρια θα χάσει το Τόκιο λόγω πανδημίας

Με κόστος άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μειωμένα έσοδα λόγω μη θαυμαστών, πόσα δισεκατομμύρια θα χάσουν το Τόκιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Το εκτιμώμενο κόστος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ υψηλότερο από την πρόβλεψη εσόδων της Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Τόκιο κινείται από την Παρασκευή 23/7 σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη ξεκίνησε και επίσημα με την τελετή έναρξης, την ώρα που η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έξαρσης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού και της επικίνδυνης και εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 83% των Ιαπώνων πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι, γεγονός εξαιρετικά ασυνήθιστο αφού η διοργάνωση αποτελεί τη μέγιστη γιορτή του αθλητισμού. Η αντίθεση των Ιαπώνων, μάλιστα, στη διεξαγωγή των Αγώνων υπήρξε σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια τους έτους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Αιτία ο φόβος για την έξαρση της πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας η φετινή διοργάνωση δεν θυμίζει σε τίποτε προηγούμενους Αγώνες, καθώς οι αθλητές θα συναγωνιστούν για πρώτη φορά σε παντελώς άδεια στάδια.

Γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της Ιαπωνίας, καθώς θα χάσει δισεκατομμύρια δολάρια όχι μόνο από την έλλειψη θεατών και επισκεπτών, αλλά και από τις ακυρώσεις διαφημιστικών προγραμμάτων από μεγάλους χορηγούς των Αγώνων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ένας από τους κορυφαίους Ολυμπιακούς χορηγούς, η ιαπωνική Toyota ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει πλέον τηλεοπτικές διαφημίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, καταδεικνύοντας πόσο πολωμένο είναι το κλίμα σχετικά με τους Αγώνες στη χώρα.

“Είναι αλήθεια ότι η Toyota δεν θα παρευρεθεί στην τελετή έναρξης, και η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων την απουσία θεατών”, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. “Δεν θα προβάλλουμε διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Αγώνες στην Ιαπωνία”, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Toyota Motor Corp. υπέγραψε πολυετή συμφωνία χορηγίας ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή το 2015.

Η απόφαση της Toyota να μην προβάλλει τηλεοπτικές διαφημίσεις που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες περιορίζεται πάντως μόνο στην Ιαπωνία και δεν αφορά άλλες χώρες.

Εν τω μεταξύ, άλλοι σημαντικοί χορηγοί όπως η Coca-Cola, η Airbnb, η Alibaba, η Visa, η Intel και η General Electric δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως πώς σχεδιάζουν να διαφημιστούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Εκπρόσωποι των Toyota, Coca-Cola, Airbnb, Alibaba, Visa, Intel και General Electric δεν απάντησαν στις κρούσεις του MarketWatch να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Το κόστος της διοργάνωσης

Εν τω μεταξύ, ο προϋπολογισμός για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο εκτοξεύθηκε μετά την αναβολή των Αγώνων, που κανονικά ήταν να διεξαχθούν πέρυσι αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και έχει πλέον ξεπεράσει τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την The Wall Street Journal. Μέρος του κόστους περιλαμβάνει ανακαινίσεις σταδίων ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων, την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού αλλά και εκδηλώσεις προώθησης της διοργάνωσης.

Αυτό το κόστος των 20 δισ. δολαρίων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί -τουλάχιστον εν μέρει- από τα έσοδα των Αγώνων. Ωστόσο, τα έσοδα αυτά θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα, καθώς τα στάδια θα παραμείνουν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων

Μόνο τα άδεια στάδια εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων Tokyo 2020 τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια από τις απώλειες εισιτηρίων.

Ωστόσο, τα χαμένα εισιτήρια αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος του πλήγματος που θα έχει η Ιαπωνία από τα άδεια στάδια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι επισκέπτες που θα έφταναν στην Ιαπωνία για τους Αγώνες εκτιμάται ότι θα ξόδευαν περίπου 2 δισ. δολάρια σε γεύματα, μεταφορές, ξενοδοχεία και αγορές προϊόντων.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Τόκιο είχε προϋπολογίσει έσοδα της τάξης των 6,7 δισ. δολαρίων από τη διοργάνωση των Αγώνων, ποσό όμως το οποίο περιελάμβανε και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το ποσό αυτό και πάλι απέχει πολύ από το ποσό που υπολογίζεται ότι κόστισε τελικά η προετοιμασία του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος.

Βέβαια, το Τόκιο πρόκειται να εισπράξει κάποια χρήματα από τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά έσοδα, αλλά το ύψος αυτού του ποσού παραμένει ασαφές λόγω της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Ολυμπιακοί Αγώνες δεν απέφεραν κέρδη στην διοργανώτρια πόλη-χώρα, ωστόσο η περίπτωση του Τόκιο είναι ξεχωριστή λόγω της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο απέφεραν έσοδα 3,6 δισ. δολαρίων, όταν η κινεζική πρωτεύουσα ξόδεψε περισσότερα από 40 δισ. δολάρια, ενώ οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο απέφεραν 5,2 δισ. δολάρια έναντι 18 δισ. δολαρίων που ήταν το κόστος της διοργάνωσης..

Πολλές κυβερνήσεις και πόλεις υποδοχής επισημαίνουν ότι παρότι οι Αγώνες είναι ζημιογόνοι, η διοργάνωσή τους τονώνει την οικονομία δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τον τουρισμό για χρόνια. Οφέλη, όμως, που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, όπως σημειώνει το MarketWatch.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε