Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο του «The Economist»

Τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους είναι “εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας” ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του «The Economist».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε τις αυξημένες καταθέσεις, τις εκταμιεύσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ εντός του 2021, τον δανεισμό της χώρας με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία της, και τέλος

“τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία, που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα”.

Συνέδριο του Economist -25η Συζήτηση στρογγυλλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση.Στιγμιότυπο από το δείπνο στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας, με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 

Οι τέσσερις λόγοι της αισιοδοξίας

“Πρώτον, οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά. Ενώ παράλληλα, παρά τις όποιες αναταράξεις, είμαι αισιόδοξος και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού” είπε ο πρωθυπουργός.

Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», γιατί προβλέπει -όπως είπε- “εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό που δεν είχε καν υπολογιστεί, δεν υπήρχε καν στο ραντάρ του σχεδιασμού μας μέχρι και πριν από έναν χρόνο. Εκτιμούμε ότι συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν στο ΑΕΠ 7 πρόσθετες μονάδες σε βάθος επταετίας”.

Τρίτος λόγος αισιοδοξίας για τον πρωθυπουργό είναι ότι το κράτος ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία του, ενώ εκτίμησε ότι και τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022.

“Τι σημαίνει αυτό; Ότι αποκαθίσταται πια όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Και ο τέταρτος λόγος αισιοδοξίας έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που-όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης- συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία, που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση μέσα σε 24 μήνες έλυσε γρίφους του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, ανοίγοντας δρόμους του μέλλοντος.

“Θυμηθείτε: οικονομική ανάταξη σε όλους τους τομείς, μεταναστευτικό στον Έβρο και στα νησιά μας, πανδημία σε όλη τη χώρα και μαζί με όλα αυτά εθνικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Όσα έγιναν σε έναν τόσο πυκνό χρόνο είναι ίσως δύσκολο να συγκρατηθούν, αλλά ισχύουν. Και αξίζει να τα υπενθυμίζουμε” ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ, και στην εισφορά αλληλεγγύης.

“Όπως καταβάλλουν και μικρότερες εργοδοτικές εισφορές. Την ίδια ώρα, το κράτος δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Τα σύνορά μας προστατεύονται ως ευρωπαϊκά. Οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν δραστικά. Ενισχύθηκαν σημαντικά η άμυνά μας αλλά και οι συμμαχίες μας. Και ήδη διαθέτουμε ένα δυναμικό Σχέδιο Ανάκαμψης” σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι ένας ψύχραιμος παρατηρητής θα σημείωνε ότι παρά τους 17 μήνες της μάχης της υγείας, αυτή η διετία άρχισε να επουλώνει τις πληγές της περασμένης πενταετίας και πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα βάζει τα θεμέλια για ένα σχέδιο δεκαετίας.

“Συνεπώς, στη μέση της θητείας της η κυβέρνηση συνεχίζει με νέα ορμή και με καλύτερη αφετηρία το πρόγραμμά της” ανέφερε και πρόσθεσε:

“Αυτό άλλωστε δηλώνουν και τα επίσημα στοιχεία. Το 2020 -και κόντρα στις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις- η ύφεση στην Ελλάδα συγκρατήθηκε στο 8,2%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και χαμηλότερα πάντως από άλλες οικονομίες του Νότου, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ενώ από το πρώτο τρίμηνο του ’21 η πορεία ήδη φαίνεται να αντιστρέφεται με ανάπτυξη άνω του 4%, λίγο πιο κάτω δηλαδή από όσο ήταν το 2019, πριν από την πανδημία. Και έτσι σήμερα η χώρα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη”.

Είπε επίσης ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η βιομηχανική παραγωγή μεγεθύνθηκε, για έκτο συνεχόμενο μήνα, κατά 8,7% και τόνισε ότι ο δείκτης μεταποίησης κινείται σταθερά όλο αυτό το διάστημα σε επίπεδο πάνω από τις 50 μονάδες.

“Είναι φυσικό λοιπόν και ο δείκτης οικονομικού κλίματος να τείνει να επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα, που ήταν -θυμίζω- τα καλύτερα όλης της τελευταίας εικοσαετίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ψηφίστηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο 193 νόμοι που-όπως είπε- εδραίωσαν την επανεκκίνηση της χώρας και δρομολόγησαν και αλλαγές που απελευθέρωσαν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

“Θυμηθείτε, μέσα σε δύο χρόνια ο εισαγωγικός συντελεστής φόρου των νοικοκυριών έπεσε από το 22% στο 9% και αυξήθηκε το αφορολόγητο για κάθε παιδί. Μειώθηκε όμως και ο συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 28% στο 22% σε μόνιμη πια, επαναλαμβάνω, σε μόνιμη βάση. Για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Σχεδόν στο μισό έπεσε και η προκαταβολή φόρου στα φυσικά πρόσωπα και κατά 20 μονάδες στα νομικά πρόσωπα. Ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι πλέον για όλους μεσοσταθμικά χαμηλότερος κατά 22%” είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Όλα τα αγροτικά σχήματα έχουν ήδη μικρό φορολογικό συντελεστή 10%, τα νησιά με δομές μεταναστών μόνιμο μειωμένο ΦΠΑ.

Και παντού έχουμε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Για δύο χρόνια αυτές θα μειωθούν κατά τρεις ακόμα μονάδες. Και στο ίδιο διάστημα δεν θα καταβληθεί εισφορά αλληλεγγύης. Με στόχο αυτές οι ρυθμίσεις -όπως ο μικρότερος ΦΠΑ σε τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και σε πολλά προϊόντα, αλλά και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η μείωση αυτή να γίνει μόνιμη”.

Μέρος από την ομιλία του κ.Μητσοτάκη

Κυρίες και κύριοι,

Όταν τον Αύγουστο του 1843, στο Λονδίνο, κυκλοφορούσαν τα πρώτα φύλλα του «Economist», στην Αθήνα το νεαρό ελληνικό κράτος βίωνε και πάλι μία δημοσιονομική κρίση.

Και είναι ίσως συμβολικό ότι φέτος, στα 200 χρόνια από την επανάσταση, η Ελλάδα υποδέχεται το συνέδριο αυτού του ιστορικού περιοδικού διπλά απελευθερωμένη. Απελευθερωμένη από μία δεκάχρονη οικονομική και κοινωνική δοκιμασία αλλά και βαδίζοντας με τόλμη στο δρόμο της εξόδου από την παγκόσμια υγειονομική περιπέτεια.

Γνωρίζοντας ότι απευθύνομαι πρωτίστως σε παράγοντες της οικονομίας, σπεύδω εξ αρχής και εισαγωγικά να δηλώσω τους τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πρώτον, οι αυξημένες καταθέσεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν ήδη στο 14% του ΑΕΠ. Είναι οι υψηλότερες στις χώρες του ΟΟΣΑ αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα επιστρέψει στην αγορά. Ενώ παράλληλα, παρά τις όποιες αναταράξεις, είμαι αισιόδοξος και για την πορεία του ελληνικού τουρισμού. Τα έσοδά του θα είναι φέτος σαφώς μεγαλύτερα των περσινών. Παρά τις προσωρινές δυσκολίες οι αφίξεις αυξάνονται και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του τουρισμού το δεύτερο εξάμηνο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι αισιόδοξος συνδέεται με το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», γιατί προβλέπει εντός του 2021 τις πρώτες εκταμιεύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα ποσό που δεν είχε καν υπολογιστεί, δεν υπήρχε καν στο ραντάρ του σχεδιασμού μας μέχρι και πριν από έναν χρόνο. Εκτιμούμε ότι συνολικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα εισφέρουν στο ΑΕΠ 7 πρόσθετες μονάδες σε βάθος επταετίας.

Τρίτος λόγος που είμαι αισιόδοξος είναι ότι το κράτος μας, η Ελληνική Δημοκρατία, ήδη δανείζεται με τα χαμηλότερα επιτόκια στην ιστορία μας, ενώ και τα «κόκκινα» δάνεια εκτιμούμε ότι θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αποκαθίσταται πια όλος ο μηχανισμός ρευστότητας της αγοράς και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Και ο τέταρτος λόγος που είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος έχει να κάνει με τις ευνοϊκές συνέπειες των διαρθρωτικών αλλαγών που συντελέστηκαν μέσα στην πανδημία, που τώρα αρχίζουν να δείχνουν το αποτύπωμά τους στην οικονομική δραστηριότητα. Γιατί το ψηφιακό κράτος και η τηλεργασία, το νέο εργασιακό πλαίσιο, ο αναπτυξιακός νόμος, αλλά κυρίως κάτι πιο σημαντικό, η διάλυση μύθων και προκαταλήψεων για την Ελλάδα, την καθιστούν σήμερα που μιλάμε σημαντικό προορισμό για επενδύσεις -εθνικές αλλά και διεθνείς.

…….

Ε λοιπόν, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σήμερα μπορώ να το πω: αυτός ο αισιόδοξος στόχος είναι απόλυτα ρεαλιστικός.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως