Όνειρο στο κύμα

Όνειρο στο κύμα | Θέατρο Άνετον

Θέατρο στη Θεσσαλονίκη: Η παράσταση Όνειρο στο Κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έρχεται για τρεις παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον σε σκηνοθεσία Ανδρέα Παράσχου
Σκηνοθετικό σημείωμα:
«Ἤμην ὁ ἄνθρωπος, ὅστις κατώρθωσε νά συλλάβῃ μέ τάς χεῖράς του πρός στιγμήν ἕν ὄνειρον, τό ἴδιον ὄνειρόν του…».
Έχοντας ως άξονα την εφηβική αθωότητα και ανεμελιά, τον αγνό έρωτα ενός βοσκόπουλου μπροστά στον γυναικείο πειρασμό, την αντιπαράθεση παρελθόντος-παρόντος και το εγκώμιο της φυσικής ομορφιάς, υπό τη δυναμική της καθαρεύουσας, γεννήθηκε η παράσταση Όνειρο στο κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Μέσα από την αφήγηση πέντε ηθοποιών, οι θεατές ανακαλύπτουν την αγωνιώδη διαδρομή ενός βοσκού που προσπαθεί να αγγίξει – έστω και για μία φορά στη ζωή του – το όνειρό του. Με τη συνεχόμενη εναλλαγή ρόλων, οι ηθοποιοί δίνουν φωνή τόσο στο υποκείμενο που αναπολεί, όσο και στο αντικείμενο της ίδιας του της αναπόλησης, μεταφέροντας μας από το δυσάρεστο παρόν του ενήλικα στο εξιδανικευμένο παρελθόν της νεότητας. Ένα παρελθόν που μέσα του ενυπάρχουν ο έρωτας, η φύση, η θρησκεία, η φιλία · η Ζωή. Κάθε αλλαγή αποκαλύπτει νέες εκφάνσεις της ευτυχίας εκείνων των χρόνων. Μονάχα το όνειρο του πρωταγωνιστή δεν αλλάζει. Η Μοσχούλα είναι πάντα εκεί. Φαντάζει άπιαστη. Ίσως όσο άπιαστη είναι κάθε στιγμή ευτυχίας που αφήσαμε πίσω μας. Συνδετικός κρίκος όλων και αναμφίβολα πυρήνας της παράστασης είναι η θάλασσα. Αυτό το σχεδόν μαγικό, υγρό στοιχείο που απλόχερα χαρίζει ζωή και εξίσου εύκολα, μέσα σε μια στιγμή, μπορεί να την πάρει πίσω. Ο τόπος που το άπιαστο όνειρο κινδυνεύει να γίνει πραγματικός εφιάλτης. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Αλ. Παπαδιαμάντης: «Εκεί που παίζει η ζωή, παίζει και ο θάνατος».
Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην ανιψιά μου, Ευτέρπη.
Ανδρέας Παράσχος

Βιογραφικό ομάδας:

Η ομάδα Βloom δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 με αφορμή το μάθημα «Σκηνοθεσία ΙΙΙ» στη Σχολή Καλών Τεχνών: Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., για την παράσταση «Όνειρο στο κύμα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για μία σύμπραξη τελειόφοιτων και αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, με βασικούς συντελεστές τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Παράσχο, την σκηνογράφο Μαρίνα Κωνσταντινίδου, τον ηθοποιό Δημήτρη Γαλανάκη και την ηθοποιό Άννα Μαρία Γάτου. To 2020 η ομάδα παρουσίασε το έργο Αβελάρδος και Ελοϊζα ή πώς κηδεύονται οι αγάπες βασισμένο στο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο «Κλειώ». Το 2021 παρουσίασε την χοροθεατρική performance μπλουμ βασισμένη σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Αυτή την περίοδο η ομάδα εργάζεται πάνω στα έργα του Άντον Τσέχωφ Ο Γλάρος και Οι Τρεις Αδελφές με σκοπό την παρουσίαση παράστασης τον Ιούνιο του 2022, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με τον Δήμο Θεσσαλονίκης στo πλαίσιo του φεστιβάλ «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2022», όπου η παράσταση Όνειρο στο κύμα επιλέχθηκε για τρεις παραστάσεις.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Παράσχος
Κείμενο: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου
Κίνηση: Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Ινώ Πικιώνη
Μουσική: Βάσια Τσιαούση
Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Video: Χριστίνα Τσακμακά
Φωτογραφία Αφίσας: Αρτέμης Χαραλαμπίδης
Αφίσα-Πρόγραμμα: Χρήστος Καλογριδάκης
Trailer: Χάρης Αναστασιάδης, Μαριάνθη Ξυνταριανού-Τσιροπινά
Παραγωγή: OMAZ
Παίζουν:
Λίλη Αδρασκέλα
Δημήτρης Γαλανάκης
Άννα-Μαρία Γάτου
Άννα Ρίζου
Βάσια Τσιαούση
Guest star: Μαρία Κεβρεκίδου
INFO
6-7-8 Μάϊου στις 21.00
*Μετά την πρώτη παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
Τιμές Εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 7€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων & άνω των 65)
Online αγορά εισιτηρίου: https://www.ticketservices.gr/event/oneiro-sto-kyma/
Τηλέφωνο επικοινωνίας/κρατήσεων: 6971926162 (10.00-19.30)
Ώρα έναρξης: 21.00
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως