{ Μουσική }

Όψεις της Μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης από το Σύνολο Ex Silentio

Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204


Κατηγορίες: Συναυλίες, Live

Όψεις της Μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης από το Σύνολο Ex Silentio

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου - Παραλία, 54646
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμή: από 10.00
Ποιοι: Ex Silentio
Πότε: 26/01/2020
Ώρα έναρξης: 21:00

Όψεις της Μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης από το Σύνολο Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Στις αρχές του 13ου αιώνα, μαζί με τις καταστροφικές στρατιές της Δ' Σταυροφορίας, φτάνουν στο νεοσύστατο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης δύο τροβαδούροι από τη Νότια Γαλλία. Ο Ρεμπό ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και ο Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel) θα περάσουν ένα δημιουργικό διάστημα στην πόλη και θα γράψουν έργα πλούσια σε ιστορικές και πολιτικές αναφορές.
Το έργο τους μας μεταφέρει σε μια περίοδο της Θεσσαλονίκης ελάχιστα γνωστή και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη μουσική και την ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής.
Η πρωτότυπη έρευνα με τίτλο Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρεται στους Προβηγκιανούς συνθέτες-ποιητές που ήρθαν στο λατινοκρατούμενο Βυζάντιο και ιδίως στην αυλή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού, υπήρξε μετα-διδακτορικό πρότζεκτ του Δημήτρη Κούντουρα για το ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εκδόθηκε σε βιβλίο/CD από τη Νεφέλη.

Μια άκρως σημαντική συναυλία για το μουσικό παρελθόν της πόλης και για μουσικές πτυχές άγνωστες στο ευρύτερο κοινό παρουσιάζει το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 26 Ιανουαρίου 2020. Συγκεκριμένα, θα ακουστούν έργα του Ρεμπό ντε Βακέιρας (Raimbaut de Vaqueiras) και του Ελίας Καϊρέλ (Elias Cairel), δύο τροβαδούρων από την Προβηγκία της Νότιας Γαλλίας που βρέθηκαν στη λατινοκρατούμενη Θεσσαλονίκη του 1204.
Οι δύο καλλιτέχνες ήρθαν στην περιοχή μαζί με τις καταστροφικές στρατιές της Δ? Σταυροφορίας. Στο νεοσύστατο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης και στην αυλή του Βονιφάτιου του Μομφερατικού πέρασαν ένα δημιουργικό διάστημα και έγραψαν έργα πλούσια σε ιστορικές και πολιτικές αναφορές. Το έργο τους μας μεταφέρει σε μια περίοδο της Θεσσαλονίκης ελάχιστα γνωστή και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη μουσική και την ευρύτερη πολιτιστική πραγματικότητα της εποχής.
Οι τροβαδούροι ήταν περιπλανώμενοι λυρικοί ποιητές και συνθέτες οι οποίοι επαναπροσδιόρισαν την ερωτική ποίηση, αφού δημιούργησαν ένα πρότυπο λεπταίσθητου, αγνού και εξιδανικευμένου έρωτα που κυριάρχησε στην τέχνη για αιώνες.
Μια πρωτότυπη έρευνα με τίτλο Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης υπήρξε μεταδιδακτορικό πρότζεκτ του Δημήτρη Κούντουρα για το ΚΕΑΕ (Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες) και εκδόθηκε σε βιβλίο/CD από τη Νεφέλη.

Το σύνολο Ex Silentio ειδικεύεται στην ερμηνεία της παλαιάς μουσικής με όργανα εποχής. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας.
Το σύνολο έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ και σε αίθουσες συναυλιών όπως στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στα αυστριακά φεστιβάλ Styriarte του Γκρατς και St Ruprecht της Βιέννης, στα ιταλικά φεστιβάλ Mousiké του Μπάρι και Marco Fodella του Μιλάνου, στο φεστιβάλ Via Medieval του Μάιντς, στο Banchetto Musicale του Βίλνιους, στο φεστιβάλ Mozaik της Αλβανίας, στο Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Λευκωσίας, στο Trollhättan της Σουηδίας, στο Guitar Plus και στο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου. Το 2018 παρουσίασε σε σειρά συναυλιών στη Λευκωσία τον μεσαιωνικό κυπριώτικο Μουσικό Κώδικα του Τορίνου σε συνεργασία με το Λεβέντειο Ίδρυμα.
Έχει ηχογραφήσει τρεις δίσκους CD με τίτλους Nell autunno di Bisanzio – Στο φθινόπωρο του Βυζαντίου (Talanton), MNΗMΗ – Μεσαιωνική μουσική από τη Μεσόγειο (Carpe Diem-βραβείο Supersonic, shortlist ICMA) και Οι Τροβαδούροι της Θεσσαλονίκης στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης (Nefeli/Fairead). To σύνολο Ex Silentio είναι “ensemble in residence” στο Ωδείο Αθηνών, ενώ μέλη του διδάσκουν στη διεθνή μουσική κοινότητα Μουσικό Χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο.

ΣΥΝΟΛΟ EX SILENTIO:
Όψεις της μεσαιωνικής Θεσσαλονίκης:
Η μουσική των τροβαδούρων στο Βασίλειο της Θεσσαλονίκης 1204

Έργα των Raimbaut de Vaqueiras, Elias Cairel κ.ά.
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στις 21:00 
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)

Διοργάνωση: ΟΜΜΘ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ex Silentio Σύνολο Παλαιάς Μουσικής:
Φανή Αντωνέλου Φωνή
Δημήτρης Κούντουρας Μουσική διεύθυνση & μεσαιωνικά φλάουτα
Θύμιος Ατζακάς Ούτι
Βασίλης Ζιγκερίδης Κανονάκι
Νίκος Βαρελάς Κρουστά

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
Έναρξη: 21.00
Χώρος: Μ2 - Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
10 ευρώ, 5 ευρώ (μειωμένο)
Έναρξη προπώλησης: 24/12


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ