Ορφανά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Ορφανά στο Φουαγιέ της ΕΜΣ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το έργο τα «Ορφανά» του Ντέννις Κέλλυ, του Ιρλανδού βραβευμένου συγγραφέα, πολυμεταφρασμένου και καταξιωμένου στην ελληνική θεατρική σκηνή, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά.
Πρεμιέρα: Σάββατο 14 Απριλίου 2018, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

«ΟΡΦΑΝΑ» του Ντέννις Κέλλυ (διαβάστε εδώ τη κριτική στο cityculture.gr)
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Έναρξη: Σάββατο 14 Απριλίου 2018
Λήξη:  Κυριακή 3 Ιουνίου 2018
ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΕΜΣ

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Ο σημαντικός σκηνοθέτης με τη μακρόχρονη πορεία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο ξεχώρισε με την παράσταση «Η τάξη μας» του Ταντέους Σλομποντζιάνεκ που σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο και το Μίζερι του Στήβεν Κινγκ, που παίζεται με επιτυχία στο Ιλίσια – Βολανάκης. Ο Τάκης Τζαμαργιάς έρχεται στο ΚΘΒΕ με ένα εξίσου δυνατό και σύγχρονο κείμενο που εγείρει ερωτήματα, θέτει διλήμματα και προκαλεί προβληματισμούς σχετικά με τη βία και το ρατσισμό σήμερα.

Λίγα λόγια για το έργο
Ένα σπίτι. Μια οικογένεια. Ένα ζευγάρι: ένας άνδρας και μία γυναίκα. Ο αδερφός της. Τρεις άνθρωποι που μέχρι το τέλος του έργου θα ανακαλύψουν τι σημαίνει όριο και πώς ξεπερνιέται, πώς η γραμμή για το τι είναι μια δικαιολογημένη πράξη χαράζεται στην άμμο και σταδιακά σβήνει για να ξαναχαραχθεί όλο και πιο μακριά, πιο βαθιά, ώσπου δεν υπάρχει πλέον κανένα όριο ανάμεσα στη λογική και την παράνοια, τη μισαλλοδοξία και το έγκλημα. (από το κείμενο της Βίκυς Αγγελάκη –  Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Θεατρολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Reading, του Ηνωμένου Βασίλειου- που γράφτηκε ειδικά για το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ.)
Το επίκαιρο και αινιγματικό έργο του Ντέννις Κέλλυ, μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης βρετανικής δραματουργίας, θριάμβευσε στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου (βραβεία Fringe First και Herald Angel) το 2009 και ανέβηκε από τότε σε δεκάδες ευρωπαϊκές σκηνές φτάνοντας ως την Αυστραλία και το Χονγκ Κονγκ.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Ποια ορφάνια τελικά μας στοιχειώνει περισσότερο; Ποια ορφάνια είναι περισσότερο απειλητική για τη ζωή μας;  Αυτή της απώλειας από τον θάνατο και εκείνη της εγκατάλειψης από την ίδια την οικογένεια ή της παραπλάνησης ενός κοινωνικού συστήματος που υπόσχεται και μετά εγκαταλείπει;

Το έργο  διερευνά την ατομική ευθύνη και την κοινωνική συνείδηση του καθενός μας, όταν βάλλεται άμεσα ή έμμεσα η οικογένειά μας και τα κεκτημένα της στις ολοένα και περισσότερο πτωχευμένες ηθικά κοινωνίες μας.

Τα πρόσωπα του έργου, οικεία και απόμακρα ταυτόχρονα, παλεύουν να στεριώσουν την οικογένειά τους, όταν γύρω τους όλα κλυδωνίζονται. Μια παραβατική πράξη εισβάλλει στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους για να αποκαλύψει τα σαθρά θεμέλιά της. Μέσα σε ένα βράδυ που το ζευγάρι γιορτάζει τον ερχομό του δεύτερου παιδιού – σε μια αυστηρή ενότητα χώρου και χρόνου – το σπίτι διαλύεται και μαζί με αυτό υπεσχημένα και ιδεολογίες. Το καθένα από τα πρόσωπα θα προβάλλει τα δικά του επιχειρήματα μέσα από ρητορικά σχήματα και ιδεολογήματα και την άλλη στιγμή θα αναγκαστεί να τα αναθεωρήσει, να τα ανατρέψει και, απογυμνωμένο, να οδηγηθεί στο απόλυτο κενό.

Πόσο λεπτή μπορεί να είναι η γραμμή που μας χωρίζει από την κάθε παραβατική συμπεριφορά, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικά μας παιδιά; Και τι άλλο εκτός από το κενό μπορεί να εδραιωθεί, όταν και όποτε η ηθική παραβιάζεται, προκειμένου να προστατεύσει τα κεκτημένα μιας οικογένειας; Τι είδους αντίσταση να προβάλλουν και ποιες επιλογές έχουν για να συνεχίσουν τη ζωή τους; Στο τέλος όλοι και όλα έχουν αλλάξει και μαζί με αυτούς και εμείς ενδεχομένως, ως θεατές. Ερωτήματα που αποδέχονται αντιφατικές απαντήσεις και ηθικά διλήμματα που θα μείνουν μετέωρα.

Και μετά τι, πως συνεχίζουμε;

Στο ζοφερό κλίμα του έργου αντιπαρατίθεται η δύναμη του Θεάτρου, με την ελπίδα και το φως να έρχονται μέσα από αυτή καθαυτή τη σκηνική πράξη. Μια πορεία αυτογνωσίας των ηρώων του, της δικής τους και της δικής μας, ως θεατές,  με απότοκο την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια για τον «άλλον», τον ξένο, που «γυρίζει σπίτι του, στη γυναίκα του και στα παιδιά του», στη δική του οικογένεια.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη για την ευκαιρία που μου έδωσε να ταξιδέψω με ένα τέτοιο έργο, πολύσημο και ιδεολογικά φορτισμένο, που υπερβαίνει τη σκηνική πράξη και γίνεται πράξη ζωής.
Και βέβαια τους συνταξιδιώτες μου, τους τρεις υπέροχους ηθοποιούς, και όλους τους συντελεστές και εργαζόμενους του Θεάτρου.
Τάκης Τζαμαργιάς
Απρίλιος 2018

«ΟΡΦΑΝΑ» του Ντέννις Κέλλυ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ζαχαρούλα Οικονόμου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Δανάη Πανά
Β? βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Βαλεντίνη Καλπίνη

Παίζουν: Χρήστος Διαμαντούδης (Λίαμ), Ελένη Θυμιοπούλου (Έλεν), Χρίστος Στυλιανού (Ντάννυ)

 

Στην παράσταση συμμετείχαν στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ: Μαρία Μεντερίδου ως Β΄ βοηθός σκηνοθέτη, Ιωάννα Ντατσή ως Γ΄ βοηθός σκηνοθέτη και Χρυσάνθη Τσολάκη ως Δ΄ βοηθός σκηνοθέτη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ-ΠΕΜΠΤΗ:
Γενική είσοδος: 5  ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 10 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις άνω των 20 ατόμων)

ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ:
Κανονικό εισιτήριο: 13 ευρώ
Εκπτωτικό εισιτήριο: 8 ευρώ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65)
Ομαδικό εισιτήριο: 7 ευρώ (για κρατήσεις 20 ατόμων και άνω)

ΑΝΕΡΓΟΙ: (για όλες τις παραγωγές του ΚΘΒΕ) Δωρεάν
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (για περιορισμένο αριθμό θέσεων)

ΑΤΕΛΕΙΕΣ:
Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, ισχύουν ατέλειες ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών.

ΑΜΕΑ: Δωρεάν
Πολύτεκνοι: 5 ευρώ
Δάσκαλοι-Καθηγητές: 10 ευρώ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα εκπτωτικά εισιτήρια (Φοιτητικά, Άτομα άνω των 65, Πολύτεκνοι, Δάσκαλοι, Καθηγητές) ισχύουν μόνο με την αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
ΤΑΜΕΙΑ ΚΘΒΕ (Τ.2315 200 200)

ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΕΙΩΝ ΚΘΒΕ:
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):

Έναρξη: Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Δευτέρα: 8.30- 15.30
Τρίτη έως Κυριακή: 8:30 – 21:30

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη):
Τετάρτη έως Κυριακή: 16:30 – 21:30

Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Δευτέρα, Τετάρτη & Σάββατο: 10:00 – 15:30
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 14:00 & 17:30 – 20:00

Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200)
 

 

———————————————————————————————————-
Τι παραστάσεις παίζουν τα θέατρα της Θεσσαλονίκης
                                (δείτε τη μερα που σας ενδιαφέρει)

►  Δευτέρα   /   Τρίτη   /   Τετάρτη   /   Πέμπτη   /   Παρασκευή   /   Σάββατο   /   Κυριακή

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε