{ Τελευταία νέα }

Όρκα η «φάλαινα δολοφόνος» η αιτία που μειώθηκαν οι λευκοί καρχαρίες στην Νότια Αφρική

Τί επισημαίνουν οι επιστήμονες


Κατηγορίες: Περιβάλλον

Όρκα η «φάλαινα δολοφόνος» η αιτία που μειώθηκαν οι λευκοί καρχαρίες στην Νότια ΑφρικήΜείωση των λευκών καρχαριών έχει παρατηρηθεί στις Θάλασσες της Νοτίου Αφρικής, καθώς κοπάδια από όρκες επιτίθενται τους λευκούς καρχαρίες της περιοχής

Σύμφωνα με  κυβερνητική αναφορά από το Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μείωση στον πληθυσμό των λευκών καρχαριών στην ευρύτερη περιοχή. Η όρκα ή αλλιώς «φάλαινα δολοφόνος» σκοτώνει τους λευκούς καρχαρίες για να φάνε το συκώτι τους.
 
Τουλάχιστον 10 μεγάλοι λευκοί καρχαρίες έχουν ξεβραστεί νεκροί στις ακτές του Κόλπου False από το 2017, έχοντας σημάδια από δόντια όρκας στο σώμα τους. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αυτή η συμπεριφορά των συγκεκριμένων φαλαινών είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται στην υπεραλίευση των ψαριών, στην μόλυνση του περιβάλλοντος αλλά και στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Ως αποτέλεσμα αυτών, οι όρκες δεν μπορούν να βρουν τροφή κι ως ανώτερες στην τροφική αλυσίδα των θαλασσών επιτίθενται στους καρχαρίες.  
 
Ειδική ομάδα επιστημόνων της κυβέρνησης επισήμανε πως ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος σύνδεσμος μεταξύ της μείωσης του πληθυσμού των λευκών καρχαριών και της αυξημένης παρουσίας κοπαδιών από όρκες στην περιοχή.
 

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ