{ Τελευταία νέα }

Oruc Reis: Θρίλερ με τη νέα ρότα του-νέες τούρκικες προκλήσεις με ψευδοχάρτη

 

Κατηγορίες: Ελλάδα

Oruc Reis: Θρίλερ με τη νέα ρότα του-νέες τούρκικες προκλήσεις με ψευδοχάρτηΤουρκικό ΥΠΕΞ. «Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν»

Τον γνωστό χάρτη του τουρκικού ναυτικού επεκτατισμού της «γαλάζιας πατρίδας» πρόβαλε για μία ακόμα φορά χθες ο Ερντογάν και ο υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησής του Αϊντίν Καρισμαϊνογλου σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας του με τον συγκεκριμένο χάρτη στη διάρκεια της ομιλίας του στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και λίγο αργότερα στο πανεπιστήμιο εθνικής άμυνας.
 
Την ίδια στιγμή με ισχύ από σήμερα μέχρι τις 23 Οκτωβρίου ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε τρεις νέες NAVTEX για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
 
Ο υπουργός Μεταφορών σε ανάρτησή του στο TWITTER υποστήριξε ότι η Αγκυρα επέκτεινε «τις περιοχές έρευνας και διάσωσης για να καλύπτει τους χώρους στους οποίους πραγματοποιούν έρευνες τα πλοία μας στην ανατολική Μεσόγειο!», ενώ έστειλε τα χαιρετίσματά του στα πληρώματα των πλωτών γεωτρύπανων Φατίχ, Γιαβούζ και Κανούνι, που έχουν καταστήσει τη χώρα του πρωτοπόρα.
 
Αμεση ήταν η αντίδραση – απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία κάνει λόγο για παράνομο καθορισμό υποστηρίζοντας αναλυτικά τις πάγιες ελληνικές θέσεις με εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, ενώ μεταξύ άλλων τονίζεται ότι: «Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια προστίθεται» στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου».
 
Νέα πρόκληση
 
Στο μεταξύ ο Ερντογάν από το κατάστρωμα του πλωτού γεωτρύπανου Φατίχ στη Μαύρη Θάλασσα άσκησε με τον γνωστό τρόπο δριμεία κριτική στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι η Αγκυρα θα είναι ανυποχώρητη στην ανατολική Μεσόγειο και θα διατηρήσει συνεχή παρουσία και εμπλοκή, ενώ έκανε λόγο για στημένα παιχνίδια. Χαρακτηριστικά είπε: «Επαναλαμβάνω από εδώ ότι δεν επιβουλευόμαστε τα δικαιώματα κανενός ιδιαίτερα τα εδάφη κανενός. Προασπιζόμαστε μόνο τα δικά μας δικαιώματα (…) Προκειμένου να επιτύχουμε σε αυτόν τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη δύναμή μας μαζί με όλα τα μέσα της διπλωματίας. Ο τρόπος για να εγκαθιδρύσουμε ειρήνη, ηρεμία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μέσα από τον σεβασμό, την αναγνώριση και αποδοχή των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε οποιαδήποτε φοβέρα και στήσιμο παιχνιδιών που καταλήγουν να μοιάζουν με κωμωδία».
 
Αμέσως μετά πέρασε σε σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης λέγοντας ότι «το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει γίνει όμηρος της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης, βλάπτει κυρίως την ίδια την Ε.Ε. Τα διπλά μέτρα και σταθμά που έχει εφαρμόσει η Ε.Ε. εναντίον της χώρας μας ως σήμερα αγνοώντας όλες τις αξίες της, έχει ήδη μειώσει την αξιοπιστία της Ε.Ε.», ενώ προχώρησε και σε απειλητική προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους, αναφέροντας ότι «Εάν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπαράθεσης η Ε.Ε. δεν υιοθετήσει μια δίκαιη στάση, αυτό θα δείξει ότι ήρθε το τέλος της!».
 
Μετά το κρεσέντο των απειλών -όπως αναμενόταν και για το οπαίο είχε γράψει εδώ και μέρες ο «Ε.Τ.»- ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι κατά τις συνεχιζόμενες εργασίες γεώτρησης το γεωτρητικό πλοίο Φατίχ εντόπισε και νέο κοίτασμα φυσικού αερίου 85 δισ. κυβ. μέτρων που θα προστεθεί στο κοίτασμα που εντοπίστηκε πρόσφατα 320 δισ. κυβ. μέτρων ενώ με βεβαιότητα πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες οι εργασίες γεώτρησης θα επεκταθούν στο οικόπεδο Αλί 1 από όπου «αναμένονται επίσης καλά νέα».
 
Δεν παρέλειψε στο τέλος να επισημάνει ότι «σταδιακά το ποσό που πληρώνουμε στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μειώνεται, και η Τουρκία θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες στο έθνος μας με έναν καλύτερο και πιο οικονομικό τρόπο. Αυτή η ανακάλυψη ανύψωσε το ηθικό του έθνους μας!!». Τέλος, ο Ερντογάν ευχαρίστησε το προσωπικό των ερευνητικών και γεωτρητικών πλοίων Barbaros, Oruc Reis, Yavuz και Kanuni και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις αποστολές τους την οποία θεωρεί ως δεδομένη.
 
Ζητάνε και τα ρέστα… για τις δηλώσεις Δένδια
 
Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι αναφέρει -παρερμηνεύοντας και αντιστρέφοντας την ιστορική πραγματικότητα- ότι: «Η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί τα προβλήματα ή στηρίζει αυτούς που τα προκαλούν», ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επικρίνοντας τις δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια που έκανε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Γερεβάν στην Αρμενία, με τις οποίες ο χαρακτήρισε ως ανησυχητική την τουρκική παρέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατέδειξε την παραβατική συμπεριφορά της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο τονίζοντας πως όλες οι εντάσεις στην περιοχή έχουν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία.
 
Παράλληλα στη θρασύτατη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι ο κοινός παρονομαστής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή είναι η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα. Χαρακτηριστικά σε εκτενή δήλωση -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι «είναι η Ελλάδα που στηρίζει το τυραννικό καθεστώς Ασαντ στη Συρία, τον πραξικοπηματία Χαφτάρ στη Λιβύη, την Αρμενία που κατέχει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, και έχει ανοίξει τις πόρτες σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εναντίον της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των PKK, PYD, FETO, ενώ μετέτρεψε το Αιγαίο σε τάφο μεταναστών(!) και ακολουθεί πολιτικές επεκτατισμού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο». Δεν παραλείπει να προβεί (!) και σε συστάσεις προς την Αθήνα σχετικά με την αζερο-αρμενική διένεξη και πολεμική αντιπαράθεση στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ στον νότιο Καύκασο λέγοντας ότι «ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να διαχωρίσει ποια είναι η κατοχική δύναμη του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των εφτά περιοχών γύρω από αυτό και ποια είναι τα θύματα. Πρέπει να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την παράνομη κατοχή από την Αρμενία που συνεχίζεται για 28 χρόνια παρά τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ που την καλεί να αποχωρήσει από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν άμεσα και χωρίς όρους. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές και να διαβάσει καλά τις πραγματικότητες της περιοχής και του κόσμου». Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες από αυτές τις περιοχές έχουν καταληφθεί τα τελευταία 24ωρα -όπως το Φουζούλι- από τους Αζέρους μετά από σφοδρές μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές.
 
Πόλεμος νεύρων με το «Oruc Reis» στο Καστελλόριζο
 
Θρίλερ με το «Ορούτς Ρέις», που μέχρι χθες το βράδυ έπλεε νότια από το Καστελλόριζο. Μαζί με τα «Ataman» και «Cengiz Han», αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, το μεσημέρι της Κυριακής το «Ορούτς Ρέις» έφτασε σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελλόριζο, προκαλώντας μια σειρά από ερωτήματα μέχρι πού θα τραβήξει το σκοινί της πρόκλησης ο Ερντογάν.
 
Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση με κάθε τρόπο, εκτιμούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Παράλληλα, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του «Ορούτς Ρέις» σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ, σύμφωνα με την παράνομη τουρκική Navtex της περασμένης εβδομάδας, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.
 
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
 
Πηγή ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ