Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά... - η ιστορία του τραγουδιού που γράφτηκε στη πτήση για Θεσσαλονίκη

Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η γη με ζωγραφιά... - η ιστορία του τραγουδιού που γράφτηκε στη πτήση για Θεσσαλονίκη

Σταχυολογήματα: Μαρία Ψωμά-Πετρίδου

Πριν από μισό αιώνα και πλέον, στην ταραχώδη δεκαετία του ?60, υπήρχαν και τότε- παρά τις δυσκολίες και τα σκαμπανεβάσματα- νέοι άνθρωποι που ξεκινούσαν τη ζωή τους με στόχους και προσδοκίες για το μέλλον και την καριέρα τους. Ανάμεσά τους και μια νεαρή ανερχόμενη δημοσιογράφος με το όνομα Σώτια Τσώτου η οποία ασχολούνταν με το πολιτικό ρεπορτάζ στην τότε εφημερίδα «Ελευθερία».
Η εν λόγω έγκριτη εφημερίδα ανήκε πολιτικά στον χώρο του Κέντρου και είχε ξεκινήσει να εκδίδεται το 1944. Όμως στις 21 Απριλίου 1967, την ημέρα που ξεκίνησε το στρατιωτικό πραξικόπημα, ο εκδότης της εφημερίδας αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία της.
Από τη μια μέρα στην άλλη λοιπόν η Σώτια Τσώτου έμεινε χωρίς δουλειά κι αποφάσισε άμεσα να αναζητήσει μια ανάλογη θέση στο συγκρότημα Βελλίδη στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εξέδιδε τις εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη». Όταν όμως έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού αντίκρισε έκπληκτη την παρουσία του στρατού με άρματα μάχης, καθώς και μια πληθώρα ανθρώπων που περνούσαν από εξονυχιστικό έλεγχο όλους όσοι επρόκειτο να ταξιδέψουν αλλά και εκείνους που επέστρεφαν. Όπως ήταν επόμενο η Τσώτου τη στιγμή που έπαιρνε την κάρτα επιβίβασης, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε αυστηρότατη ανάκριση που κράτησε πολλές ώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει την πτήση της.

Όταν κοιτάς από ψηλά

Τελικά, ταλαιπωρημένη, αηδιασμένη αλλά και φοβισμένη από τα όσα πέρασε στο ανακριτικό γραφείο, επιβιβάστηκε στο επόμενο αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη. Μόλις αυτό απογειώθηκε, το θέαμα που αντίκρισε από το παράθυρο τής έφερε αυθόρμητα τη σκέψη «Κοίταξε πως φαντάζουν όλα από εδώ ψηλά! Μυρμήγκια! Μοιάζουν μυρμήγκια οι άνθρωποι!» αυτοί οι συνταγματάρχες και το καθεστώς τους που τόσο την είχαν τρομοκρατήσει.
Ακόμη κι όταν ο φόβος της υποχώρησε, ο θυμός για εκείνα που βίωσε στο αεροδρόμιο, παρέμεινε αναλλοίωτος και υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι το πρώτο της ρεπορτάζ όταν θα ξανάβρισκε δουλειά θα ήταν σχετικό με τις εικόνες και τις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια εκείνης της πτήσης.
Όμως η Σώτια Τσώτου δεν κατάφερε να βρει δουλειά στη Θεσσαλονίκη και τότε αποφάσισε να βάλει τέλος στην δημοσιογραφική της καριέρα. Παρ? όλα αυτά δεν ξέχασε και την υπόσχεση που είχε δώσει στον εαυτό της. Μόνο που το ρεπορτάζ που θα ετοίμαζε για κάποια στήλη εφημερίδας το έκανε στίχους. Το γνωστό σε όλους μας πια σήμερα ανεξάρτητα από ηλικία, «Απ το αεροπλάνο» σε μουσική δική της και πρώτη εκτέλεση του Κώστα Χατζή.
[…] Όταν κοιτάς από ψηλά
μοιάζει η γη με ζωγραφιά
και συ την πήρες σοβαρά
και συ την πήρες σοβαρά.
Μοιάζουν τα σπίτια με σπιρτόκουτα
μοιάζουν μυρμήγκια οι ανθρώποι
το μεγαλύτερο ανάκτορο
μοιάζει μ ένα μικρούλι τόπι […]
Απ το αεροπλάνο, Στίχοι: Σώτια Τσώτου, Μουσική, Πρώτη εκτέλεση: Κώστας Χατζής

Με πληροφορίες από το βιβλίο του Ηρακλή Ευστρατιάδη «Ένα τραγούδι… μια ιστορία», εκδόσεις Τουμπής

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως