«Ότι δεν έχεις, είναι αυτό που δε χρειάζεσαι»

«Ότι δεν έχεις, είναι αυτό που δε χρειάζεσαι»

…μας λένε οι Οnirama. Αυτό που χρειάζεσαι  για να τους δεις live την Κυριακή 17/1, στο Club Vogue είναι μια «Κλεψύδρα» κι ένας «Επαναστάτης» από την (Ι love) Καρδίτσα. «Κλείσε τα μάτια κι άφησε το μυαλό. Αρχίζει ο χορός!


Προσοχή στο γορίλλα!
«..Γιατί αν και αρρενωπότατος και προικισμένος, τούτος εδώ, μας βγήκε demi στα γούστα, κάπως συγχισμένος». Ο Χρήστος Θηβαίος, καθόλους συγχισμένος, καλωσορίζει το 2010 με δύο εμφανίσεις στο Club του Μύλου, στις οποίες θα μας θυμίσει το «Γορίλλα», το «Πόσο Πολύ Σ’ Αγάπησα», τη «Μικρή Πατρίδα», τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του κι επιλογές από αγαπημένα του τραγούδια. Παρασκευή 15 και Σάββατο 16/1, με τη συνοδεία 4 μουσικών, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, από το «Ημερολόγιο», τις «Περικοπές Ενός Απόκρυφου Ευαγγελίου» στον «Άμλετ Της Σελήνης», διασκευάζει κι ερμηνεύει Pearl Jam, Jeff Buckley, Three Doors Down κι άλλους. Πάντα με το δικό του ξεχωριστό ύφος. Με σπάνια εκφραστικότητα κι  ευαίσθητες ερμηνείες από την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του «Συνήθη Υπόπτου».
info : Χρήστος Θηβαίος, Club Μύλου, Πα 15 – Σα 16/1


Ένα κοντσέρτο για κληρονόμους
To πρώτο έργο της το συνέθεσε σε ηλικία 5 ετών. Η οικογένεια της Ρένας Κυριακού, έστειλε το «παιδί θαύμα» στα 2 μεγάλα μουσικά κέντρα όλων των εποχών. Τη Βιέννη και το Παρίσι, όπου οι καθηγητές υποκλίθηκαν στη μουσουργό και σολίστρια του πιάνου. Η μεγάλη Ελληνίδα πιανίστα Ρένα Κυριακού (1918-1994) διέγραψε σπουδαία διεθνή καριέρα. Η πιανίστρια Δόμνα Ευτυχίδου είχε την τιμή να συναντήσει από κοντά το ίνδαλμά της. Για πρώτη φορά στην πόλη μας, την Παρασκευή 15/1 στο Μέγαρο Μουσικής, μία νέα ερμηνεία στο μοναδικό «Κοντσέρτο για πιάνο κι ορχήστρα» που μας κληροδότησε η Κυριακού σχεδόν 60 χρόνια πριν. Το πλαισιώνουν η λεπτόγουστη «Pavane» του Gabriel Fauré και 3 ακόμη πρώτες εκτελέσεις, επιλεγμένες από τη νεανική δημιουργία του Gian Francesco Malipiero (Dittirambo tragico, Sinfonia degli eroi).
Την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.
info : Η Δόμνα Ευνουχίδου με την ΚΟΘ, Mέγαρο Μουσικής, Παρασκευή 15/1


Kάθε βράδι του Σαββάτου
… και κάθε Σάββατο βράδι του Γενάρη, ο Παντελής Θεοχαρίδης, αγαπημένος τραγουδιστής της πόλης, ερμηνεύει στον 2ο όροφο του «Le Cirque» τραγούδια πάθους και έρωτα, συμβίωσης και χωρισμού, ευαίσθητα και σκληρά. Τραγούδια γνωστά σε όλους μας από τον έντεχνο και λαϊκό χώρο. Μπαλάντες από την ιδιαίτερα τρυφερή φωνή του Παντελή και φυσικά επιτυχίες από την προσωπική του δισκογραφία. Μαζί του η Ελένη Ευθυμίου και σπουδαίοι μουσικοί όπως: Δημήτρης Λάππας (μπουζούκι, κιθάρες), Μπάμπης Μάντζιαρης (μπουζούκι), Κώστας Βαβάλας (κιθάρα), Διαμαντής Καραγιαννακίδης (πλήκτρα). Το café-gallery-spectacle –live Le Cirque βρίσκεται Τσιρογιάννη 3, στην πλατεία Ντορέ, απέναντι από το Λευκό Πύργο, ή πιο απλά να σας το πω/γράψω/δείξω  : «η παλιά «Ραψωδία».
info : Παντελής Θεοχαρίδης, Le Cirque, κάθε Σάββατο του Γενάρη


Σταυρός του Νότου
Τα βραδινά παραμύθια του πατέρα του κατέληγαν με ποιήματα του Καβάφη, του Ρίτσου, του Καρυωτάκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος από τα παιδικά του χρόνια αγάπησε το ποίημα και το πιάνο.
«Το ποίημα περιστρέφεται αργά μέσα στο χρόνο, γι’ αυτό κάθε γενιά βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Η μελοποίηση θα αναδείξει τις κρυφές πτυχές ενός ποιήματος, που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού, δεν μπορείς να τις δεις όταν διαβάσεις απλώς το ποίημα στο χαρτί».
Την Κυριακή 17/1 ««Ταξιδεύοντας με ποίηση και μουσική» ο Θάνος Μικρούτσικος παρουσιάζει τραγούδια του μελοποιημένης ποίησης και τραγούδια του πάνω σε στίχους με έντονη ποιητική ατμόσφαιρα. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται μουσικές αναγνώσεις σε Θεσσαλονικείς ποιητές (Μανόλης Αναγνωστάκης, Κώστας Λαχάς), αλλά και μελοποιήσεις στιχουργών με έντονο το στοιχείο της ποίησης όπως των Μάνου Ελευθερίου, Αλκ. Αλκαίου, Κ. Τριπολίτη. Στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί ο Νίκος Καββαδίας, ο «ποιητής της θάλασσας». Το  «Σταυρό του Νότου» κρατάνε ο Μανώλης Μητσιάς και ο Χρήστος Θηβαίος ενώ τις «Γραμμές των Οριζόντων» χαράσσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Γιάννης Κούτρας. Και τούμπαλιν.
info : «Ταξιδεύοντας με ποίηση και μουσική»-Αφιέρωμα στο Θάνο Μικρούτσικο : Μ. Μητσιάς, Χρ. Θηβαίος, Ρ. Αντωνοπούλου, Γ. Κούτρας, Μέγαρο Μουσικής, Κυριακή 17/1


(post) Punk’s not dead
Κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς έχουν δοθεί ώστε να περιγράψουν τον ήχο τους περιλαμβάνουν όρους όπως industrial, artpunk, postrock, postpunk, mathcore, artrock, ethnic, nowave, progressive, experimental κι η λίστα είναι ατελείωτη με τους συχνότερους παραλληλισμούς να αφορούν συγκρίσεις με τον ήχο συγκροτημάτων όπως οι Einsturzende Neubauten, Sonic Youth, Joy Division, Throbbing Gristle, Can, Cabaret Voltaire κ.α. Οι Savage Republic, που στα 30 χρόνια της μουσικής πορείας τους, έχουν ζορίσει όσο ίσως καμία άλλη τους δημοσιογράφους στην περιγραφή και κατηγοριοποίηση της μουσικής τους, έρχονται την Κυριακή 17/1 στο Block33 να υπενθυμίσουν γιατί οι ταμπέλες περιττεύουν όταν η μουσική μαγεύει. Το 1988 και κατά τη διάρκεια περιοδείας τους, όλα τα όργανα κι ο μουσικός τους εξοπλισμός κατασχέθηκαν από υπαλλήλους των ελληνικών τελωνειακών αρχών που αδυνατούσαν να καταλάβουν ότι όλες αυτές οι εκρηκτικές ύλες και τα περίεργα αντικείμενα που βρήκαν στις αποσκευές τους, κάθε λογής industrial artefacts, ήταν αναπόσπαστα κομμάτια του show των συναυλιών τους. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε την έμπνευση, αφορμή κι αιτία για το «Customs» LP που ηχογραφήθηκε στη χώρα μας, με χρήση μάλιστα πολλών δανεικών ελληνικών ακουστικών μουσικών οργάνων. Δύο δεκαετίες μετά, οι ξαναγεννημένοι (2008) από τις στάχτες τους art punk ήρωες από το Los Angeles, επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχουν ενημερωθεί οι «τελώνες».
info : Savage Republic, Block33, Κυριακή 17/1


Walk this way, talk this way…
Μαύρα καβουράκια, χρυσές χονδρές στριφτές αλυσίδες και πατούμενα Adidas, με χαλαρωμένα (ή και καθόλου) κορδόνια. Το street style που λανσάρησαν οι τρεις RUN DMC, ξεπερνώντας το πιο glam-disco λαμέ look των παλαιότερων ράπερ, αυτών της old school hip hop (Africa Bambaataa, Grandmaster Flash and Melle Mel). Toυς ασπάστηκαν οι νεότεροι Vanilla Ice, MC Hammer, Beastie Boys. Έδειξαν στους Aerosmith, έναν άλλο τρόπο «να περπατάνε και να μιλάνε» («Walk this way, talk this way…»). To remix του παραγωγού Jason Nevins στο «It’s like that», τους έφερε στην πρώτη θέση του αγγλικού  chart.  Έγιναν πολυπλατινένιοι, ανακηρύχθηκαν «Greatest Hip Hop Artist of All Time»  κι αποτέλεσαν το 2ο hip hop συγκρότημα που μπήκε στο  Rock and Roll Hall of Fame. Το 2002 δολοφονείται ο Jam Master Jay, οδηγώντας τους Joseph «Run» Simmons και Darryl «D.M.C.» McDaniels,  σε σόλο projects. Ο DMC πρόσφατα συναντήθηκε ξανά στη σκηνή με τους Aerosmith για να εκτελέσουν το αθάνατο «Walk This Way», ενώ έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές από το MTV έως το show του Jay Leno. Στο κινηματογράφο, κομμάτια του ακούγονται από το «Krush Groove» μέχρι τη σειρά των «Die Hard». «Βeat boxing» στο Block33, τη Δευτέρα 18/1 ο Darryl McDaniels aka DMC. Προφέρεται ντι-εμ-σι, καμία σχέση με τις κλωστές ντε-μι-σέ. Το κοινό θα «ζεστάνουν» πριν το μεγάλο live η Zoltan Tribe Soundsystem μαζί με τον MC Sifu Versus και ο DJ Booker.
info : Ο «DMC» από τους RUN DMC, Bl

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε