Ούτε «στο σφυρί» δεν πουλιούνται τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

Ούτε «στο σφυρί» δεν πουλιούνται τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη

«Ούτε τα κοράκια δεν εμφανίζονται πια»! Οι συμβολαιογράφοι κάθονται πάνω στα έδρανα του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, συζητούν για την οικονομική κρίση και τη «φούσκα» στις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, κοιτώντας τους φακέλους των πλειστηριασμών.

Αδειες αίθουσες, στις οποίες τριγυρνούν μόνον οι δικαστικοί επιμελητές, καθώς οι «πλειοδότες» αποτελούν είδος προς εξαφάνιση! Ακόμη και ακίνητα – «φιλέτα» που βγαίνουν στο σφυρί σε τιμές ευκαιρίας μένουν στα αζήτητα!

Τετάρτη απόγευμα, στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και η εικόνα στις αίθουσες του ειρηνοδικείου όπου διενεργούνται οι πλειστηριασμοί δε θυμίζει σε τίποτα τις εποχές που δεκάδες άτομα «στριμώχνονταν» στα κατά τόπους γραφεία των δήμων για να «χτυπήσουν» κάποιο ακίνητο.

Από τις τέσσερις έως τις πέντε το απόγευμα οι συμβολαιογράφοι στέκονται πάνω στα έδρανα και αναλώνονται σε συζητήσεις για την οικονομική κρίση, περιμένοντας απλώς να περάσει η ώρα.
 
«Ακόμη είναι νωρίς. Λίγο πριν από τις 5 δε θα πέφτει καρφίτσα», σχολιάζει με χιούμορ συμβολαιογράφος, ο οποίος εξηγεί ότι «πλειοδότης έχει να εμφανιστεί εδώ και μήνες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης».

Την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη βγήκαν σε πλειστηριασμό περίπου 15 ακίνητα, κάποια απ’ αυτά «πραγματικές ευκαιρίες», όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, αλλά δεν κατατέθηκε ούτε μία προσφορά! «Υπάρχουν κάποια ακίνητα τα οποία βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε τιμές που είναι αναμφισβήτητα πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία, όμως δεν υπάρχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον», εξηγεί συμβολαιογράφος.

Η συντριπτική πλειονότητα των πλειστηριασμών κηρύσσονται άγονοι, οι τιμές των ακινήτων μειώνονται σε όρια αρκετά χαμηλότερα από τις αντικειμενικές, ωστόσο το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται: καμία προσφορά!

«Οικόπεδα στο Πανόραμα που βγαίνουν σε τιμές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τα προηγούμενα χρόνια παραμένουν απούλητα. Διαμερίσματα απλησίαστα πριν από λίγο καιρό ”βγαίνουν στο σφυρί” σε πολύ δελεαστικές τιμές κι όμως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Δεν κινείται απολύτως τίποτα στην αγορά ακινήτων, είτε από φόβο για την υπερβολική φορολόγηση από την πλευρά όσων έχουν ακόμη ρευστότητα, είτε επειδή η πλειοψηφία των πολιτών έχει ”στεγνώσει” οικονομικά», λέει ο δικαστικός επιμελητής.

Για «κυκλώματα και “κοράκια”» που λυμαίνονται τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ούτε λόγος. «Δεν έχει κανένα λόγο ο οποιοσδήποτε επιτήδειος να έρθει να ”χτυπήσει” κάποιο ακίνητο και να μεθοδεύσει την απόκτησή του, για τον απλούστατο λόγο ότι μετά δε θα βρίσκει κανένα αγοραστή. Το φαινόμενο αυτό είχε ”ανθήσει”, όταν υπήρχε ζήτηση ακινήτων και τα κέρδη που είχαν τα λεγόμενα ”κοράκια” ήταν άμεσα και εξασφαλισμένα», αναφέρει συμβολαιογράφος.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως