Ουζερί +Ουσία ή αλλιώς ο τσιπουροζομεζές στα καλύτερα του! Παραδοσιακό ουζερί στη Νάουσα με μια τεράστια σκεπαστή αυλή με πλακόστρωτο, γεμάτη γλαστράκια με λουλούδια και ελαιόδεντρα. Εδώ συνηθίζουν και τρώνε οι Ναουσαίοι!
Η παρέα μας έχει σκορπίσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά το έχουμε πρόγραμμα να βρισκόμαστε κάθε λίγους μήνες, τώρα πιο συχνά από παλιά. Η ψυχή του Έλληνα δεν αντέχει τη μοναξιά και την κλεισούρα, αλλά αποζητά την παρέα με ποιοτικό φαγητό, χύμα ποτό και καλή λαϊκή μουσική. Χρειαζόμαστε αυτά τα παραδοσιακά ουζερί που μαζευόμαστε όλη η παρέα και μοιραζόμαστε τους νόστιμους μεζέδες και άφθονο ουζάκι, ξεχνώντας για λίγο την καθημερινότητα… Πόσες φιλοσοφικές συζητήσεις είχαμε πάνω από ένα ποτηράκι ούζο, κάπου μεταξύ νηφαλιότητας και μέθης… Έτσι είμαστε εδώ στην Ελλάδα! Μιλάμε δυνατά, τρώμε καλά, πίνουμε ούζο και τσίπουρο και μοιραζόμαστε τους πόνους και τις χαρές μας με την παρέα, όπως μοιραζόμαστε το φαΐ και το ποτό στο τραπέζι.
Μαζευτήκαμε πάλι χτες στο ουζερί «+Ουσία» στο κέντρο της Νάουσας, που μας πήγε ο φίλος μας ο Γιάννης που είναι από δω. Σχετικά καινούργιο μαγαζί που άνοιξε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά ο κόσμος ήδη το έχει αγαπήσει. Παραδοσιακό μαγαζί με ψάθινες καρέκλες, ξύλινα τραπεζάκια, καρώ τραπεζομάντηλα στην τεράστια σκεπαστή αυλή με πλακόστρωτο, γεμάτη γλαστράκια με λουλούδια και ελαιόδεντρα. Είναι το μέρος που συνηθίζουν να τρώνε οι ντόπιοι κάτοικοι, (οι Ναουσαίοι ξέρουν… έχουν μεγάλη παράδοση και γνώση στα καλό φαγητό) γιατί όλα τα πιάτα τους είναι πεντανόστιμα, είναι και οικονομικό και έχουν καλό κρασί, ούζο και τσίπουρο χύμα.
Τιμήσαμε το χύμα τσίπουρο με όλων των ειδών τα καλούδια. Ξεκινήσαμε με γκαβόψαρο. Πρόκειται για τοπικό πιάτο της Νάουσας. Μοιάζει με μικρό ψαράκι, αλλά είναι μελιτζάνα παστή, η οποία κόβεται σε ψιλά μακρόστενα κομμάτια, αλευρώνεται και τηγανίζεται, ώστε να είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή από μέσα. Από μεζεδάκια πήραμε επίσης κριτσανιστά τηγανητά κολοκυθάκια με δροσερό τζατζίκι και μανιτάρια ψητά. Ήμασταν μεγάλη παρέα! Φάγαμε βέβαια και τις ολόφρεσκες σαρδέλες και τις κουτσομούρες μας με μπόλικο λεμόνι, αλλά και μπακαλιαράκια ψητά. Από θαλασσινά πήραμε καλαμαράκια τηγανιτά, μύδια, γαρίδα ψητη τηγανιτη και σαγανακι και γαριδομακαρονάδα και χταπόδι ψητό στη σχάρα. Ήταν πολύ μαλακά, λιώνανε στο στόμα σαν βούτυρο. Τα συνοδεύσαμε με σαλάτα χωριάτικη, χόρτα και πατάτες τηγανιτές. Μικροί και μεγάλοι χαρήκαμε το φαγητό!
Το άλλο μεσημέρι ήμασταν πάλι εκεί, γιατί μάθαμε πως είχε λαϊκό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική, και είπαμε να κάνουμε μια κρεατοκατάσταση με κρασάκι ημίγλυκο αυτή τη φορά. Πήραμε φασόλια φούρνου και τυροκαυτερή για ορεκτικό. Πήραμε και την ποικιλία mixed grill ψητών κρεατικών με τα συνοδευτικά τους, ώστε να διαλέξει ο καθένας να φάει ό,τι του αρέσει. Όλα ήταν καλοψημένα, ιδιαίτερα η μπριζόλα. Τα συνοδεύσαμε με σπεσιαλιτέ μπατζο σαγανάκι, σαλάτα πανδαισία, μια πολύχρωμη σαλάτα με μαρούλι, ρόκα, λόλο ρόσσο, τρίχρωμη πιπεριά, ντοματίνια και γραβιέρα. Οι μικροί φάγανε club sandwich με μπιφτέκι και στρόγγυλες πατάτες τηγανητές. Είχε ωραίο γλέντι από αυτά που σε ξεσηκώνουν να σηκωθείς να χορέψεις, να γλεντήσεις ρε φίλε σαν Έλληνας.
Αξίζει να πάτε στην +Ουσία για να απολαύσετε την ουσία της τοπικής κουζίνας της Νάουσας, συν την ευχάριστη παρεΐστικη ατμόσφαιρα, συν το καλό ποτό, συν την άριστη εξυπηρέτηση. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια! Μία είναι η +ουσία…
Η μεγάλη ποικιλία του μαγαζιού σε φρέσκα ψάρια, θαλασσινά κρέατα,, η νοστιμιά και το άρτιο μαγείρεμα όλων των πιάτων που παραγγείλαμε είναι γκαραντί. Η εξυπηρέτηση ήταν γρήγορη, παρότι ήμασταν αρκετοί ενήλικες και παιδιά, τόσο την καθημερινή που πήγαμε, όσο και τη μέρα που είχε ζωντανή μουσική.
Tips:
- Ακολουθήστε την +Ουσία στο Facebook (δες στο info) για να μαθαίνετε πότε έχει πρόγραμμα με live μουσική!
- Το καλό το μαγαζί το ξεχωρίζεις και από τις τηγανιτές πατάτες. Και εδώ τις απολαμβάνεις στο φουλ, φρέσκιες, λαχταριστές κομμένες πάντα στο χέρι (μακριά από μας τα προτηγανισμένα)
► Info
Ουζερί +Ουσία
Ψάρια Θαλασσινά και καλή καρδιά
Χατζηγρηγοριάδη 14, Νάουσα
Ωράριο: Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή 12:00 έως 18:00, Πέμπτη 12:00 έως 17:00, Παρασκευή 12:00 έως 00:00 και Δευτέρα κλειστά
Τηλέφωνο: 2332021914
Αποδράσεις από Θεσσαλονίκη (και όχι μόνο) Γράφει (και δοκιμάζει) η Δέσποινα Καλοτάτου
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε