Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο, παίζοντας στο κινητό

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο, παίζοντας στο κινητό

H εφαρμογή για κινητά που κάνει την ελληνομάθεια παιχνίδι
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, όπως ίσως πολλοί γνωρίζουν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η ημέρα θεσπίστηκε πέρυσι από την UNESCO, η οποία ανταποκρίθηκε έτσι στην έκκληση της ελληνικής πολιτείας αλλά και πλήθος φορέων ανά τον κόσμο, για την αναγνώριση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας.
 
Όσο για την ημέρα που επιλέχθηκε για τον εορτασμό, συμπίπτει με την ημερομηνία γέννησης του “εθνικού ποιητή” της Ελλάδας, του Διονυσίου Σολωμού.
 
Από τον φετινό εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει η Μελβούρνη – όχι μόνο γιατί η Ελληνική Κοινότητα είναι ένας από τους οργανισμούς της διασποράς που πρώτοι αγκάλιασαν την ημέρα, όπως αναφέρει στο σχετικό του μήνυμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που επαινεί τους παροικιακούς οργανισμούς της Αυστραλίας, αλλά κυρίως γιατί από τη Μελβούρνη ξεκίνησε η ετήσια εκστρατεία ?Μιλάμε Ελληνικά τον Μάρτιο?.
 
“Θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς συμβάλλαμε στο να θεσπιστεί η ημέρα ελληνικής γλώσσας από το ελληνικό κοινοβούλιο”, λέει στον “Νέο Κόσμο” ο εμπνευστής της εκστρατείας, Σάκης Ζαφειρόπουλος, αναφέροντας ότι μία από τις πρώτες δράσεις της εκστρατείας ήταν και η επικοινωνία με τη Βουλή των Ελλήνων, γι? αυτόν τον σκοπό.
Συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, “για συμβολικούς λόγους”, όπως τονίζει ο ίδιος, η εκστρατεία θα παρουσιάσει δύο νέες πρωτοβουλίες το Σάββατο στις 6μ.μ., στο Κέντρο Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (168 Lonsdale St).
 
Η μία αφορά την απονομή δύο υποτροφιών στις μαθήτριες Άννα Αλεξοπούλου και Νίκη Τζεμπετζή, καλύπτοντας έτσι τα δίδακτρα του ελληνικού σχολείου για το 2019. “Θα θέλαμε να γίνει μία ετήσια δραστηριότητα και να προσφέρεται σε πολλά περισσότερα άτομα και ιδιαίτερα στα παιδιά που ίσως δεν έχουν τις δυνατότητες να πληρώσουν το ελληνικό σχολείο,” λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
 
Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει η Δρ Γεωργία Νικολαΐδου από το ελληνικό προξενείο, ενώ θα παρουσιαστεί και η δεύτερη πρωτοβουλία της εκστρατείας, η εφαρμογή Metropolis για “έξυπνα κινητά τηλέφωνα” και άλλες σχετικές συσκευές. “Πρόκειται για ένα παιχνίδι, για παιδιά από 6-7 μέχρι 12 ετών, με σκοπό όχι μόνο να ψυχαγωγήσει, αλλά και να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν ορισμένα πράγματα γύρω από την ελληνική γλώσσα”, λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για κάποιο φιλοσοφικό ή γλωσσολογικό εργαλείο, αλλά για μία εφαρμογή που απευθύνεται σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας, όχι μόνο από την Αυστραλία, αλλά από ολόκληρη την ελληνική διασπορά. “Συνήθως όταν βλέπουμε παιδιά με κινητά κάνουμε κακές σκέψεις, αυτή τη φορά θα λέμε: μπράβο καλά κάνουν!”
Η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάπτυξης και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται και μετά την παρουσίαση του Σαββάτου.
 
Πίσω από την εφαρμογή, βρίσκεται ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ελληνικής παροικίας, ο 18χρονος Φώτιος Τσούκλας που διαπρέπει στον χώρο της τεχνολογίας και της νέας επιχειρηματικότητας από τα πρώτα του εφηβικά χρόνια. “Τον πλησίασα για να κάνουμε μία εφαρμογή στα ελληνικά και αυτό που κάνουμε είναι μία προσαρμογή κάποιας εφαρμογής που ήδη έχει φτιάξει, ώστε να ταιριάζει στην ελληνική γλώσσα και σ? αυτά που θα θέλαμε να έχει ως περιεχόμενο.”
Το σημαντικότερο, η εφαρμογή αυτή θα διατίθεται δωρεάν, ενώ όλη η ομάδα που εργάζεται γι? αυτό προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά. “Όλοι δουλεύουμε εθελοντικά γιατί απλούστατα πιστεύουμε στον σκοπό αυτής της εκστρατείας που άρχισε πριν από πέντε χρόνια, να διευκολύνει την διάδοση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσα”, λέει ο κ. Ζαφειρόπουλος.
 
Ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από την απήχηση που είχε μέχρι στιγμής η εκστρατεία που ξεκίνησε προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα “τι είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει σαν μεταναστευτική κοινωνία στην Αυστραλία να μπορέσουμε να μεταδώσουμε την ελληνική γλώσσα στη δεύτερη και τρίτη γενιά”.
Η εκστρατεία ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα, με σκοπό τη δημιουργία συζήτησης γύρω από την ελληνομάθεια και την κινητοποίηση σχολείων και οργανισμών.
Ο ίδιος αναφέρει την εμπειρία του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της “Φροντίδας”, όταν αποφασίστηκε η συνεδρίαση εκείνο τον μήνα να διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. “Ενώ η ορολογία που χρειάζεται σε μία συνεδρίαση είναι αρκετά ειδικευμένη, παρ? όλα αυτά τα καταφέραμε και μιλήσαμε ελληνικά”, λέει.
 
Ωστόσο παρά τις θετικές αντιδράσεις, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. “Τέτοιου είδους εκστρατείες έχουν την ιδιομορφία να δημιουργούν μία μεγάλη ένταση, αλλά μετά αν δεν αναλάβουν οι οργανισμοί που ασχολούνται με τη γλώσσα μόνοι τους να συνεχίσουν δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα,” λέει. “Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός, οργάνωση, συνολική συνεργασία φορέων”.
Μία λύση, όπως λέει, θα ήταν η δημιουργία ενός ιδρύματος ελληνικής γλώσσας που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού, με την συμμετοχή όλων των φορέων. “Όλοι έχουμε μία ευθύνη και προπάντων οι εκπαιδευτικοί, αυτοί που έχουν άμεση σχέση με την ελληνική γλώσσα και αυτοί που νοιάζονται να διατηρηθεί η κουλτούρα μας και ο πολιτισμός μας στην Αυστραλία.”
 
Πηγή neoskosmos.com
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε