Παγώνη

Παγώνη για ευλογιά των πιθήκων: «Πιθανόν να εμφανιστεί και στη χώρα μας»

Ιογενής λοίμωξη η «ευλογιά των πιθήκων», με 100 περιστατικά παγκοσμίως, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν χωρίς ιδιαίτερη αγωγή, είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Όπως ενημέρωσε «στη χώρα μας δεν έχουμε ακόμη κάποιο κρούσμα, αλλά είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί και εδώ» ενώ αναφέρθηκε τόσο στα συμπτώματα της νόσου όσο και στα μέτρα προφύλαξης από αυτή. Ωστόσο, όπως επισήμανε, στην Αφρική θεωρείται ενδημική νόσος και υπάρχει εμβόλιο γι΄αυτήν το οποίο και χορηγείται.

«Η “ευλογιά των πιθήκων” ξεκίνησε εδώ και χρόνια στις περιοχές της Αφρικής και ιδιαίτερα σε αυτή του Κογκό. Τον τελευταίο μήνα συναντάται και σε ευρωπαϊκές χώρες και Η.Π.Α και έχουν φτάσει περίπου στα 100 κρούσματα, παγκοσμίως, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι όμως αντιμετωπίσιμα« σημείωσε η κα Παγώνη.

Βασικά συμπτώματα της «ευλογιάς των πιθήκων»

Ως βασικά συμπτώματα της “ευλογιάς των πιθήκων” ανέφερε: «Πυρετός, πονοκέφαλος, μυαλγίες – τα πιο απλά- και ακολουθούν τα σοβαρότερα που είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα χαρακτηριστικά εξανθήματα με τις φουσκάλες. Ξεκινούν τα εξανθήματα από το κεφάλι και το πρόσωπο,επεκτείνεται στα χέρια και στα πόδια. Αυτή η κλινική εικόνα κρατάει τρεις με τέσσερις εβδομάδες και στη συνέχεια και τα εξανθήματα πάνε σε αποδρομή και ο ασθενής επανέρχεται».

Υπάρχει εμβόλιο για την “ευλογιά των πιθήκων” ενημέρωσε το οποίο στην Αφρική χρησιμοποιείται. Στην Ευρώπη δεν έχει χρειαστεί προς το παρόν να χρησιμοποιηθεί.

Η μετάδοση του ιού γίνεται μέσω αναπνευστικής οδού, με τα αναπνευστικά σταγονίδια και ιδιαίτερα με την επαφή όταν υπάρχουν δερματικές βλάβες.

Γι΄αυτό συνέστησε συνέχιση του πλυσίματος των χεριών και επισήμανε ότι «σωστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως