Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

«Ο Άνθρωπος στο Κέντρο» είναι το θέμα του φετινού παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. «Ελάτε να ζωγραφίσουμε τον Άνθρωπο στο Κέντρο ενός ολόκληρου κόσμου!» είναι το μήνυμα που απευθύνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στα παιδιά ηλικίας 4-15 ετών, καλώντας τα να αποτυπώσουν τον Άνθρωπο και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο και να στείλουν το έργο τους μέχρι τις 30 Μαΐου.

Συμμετοχές έως 30 Μαΐου 2023

Ειδικότερα, έχει ως στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου, καθώς και των Ειδικών Σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) να γνωρίσουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συγχρόνως να αναπτύξουν τη φαντασία τους αποτυπώνοντας τον Άνθρωπο και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο, μέσω του πλούτου των γλυπτικών και άλλων αναπαραστάσεων του Κυκλαδικού πολιτισμού.

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά από την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού αυτόνομα ή μέσω σχολείων, όπως τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού (ΤΕΓ). Την αξιολόγηση των έργων και την ανακήρυξη των νικητών αναλαμβάνει κριτική επιτροπή που αποτελείται από σημαντικές προσωπικότητες του χώρου της τέχνης και του πολιτισμού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν φέτος σε μια μεγάλη έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 23 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα του μουσείου και προστίθεται: Φέτος, πρωταγωνιστής του παιδικού διαγωνισμού είναι το ειδώλιο γυναικείας μορφής (περ. 2700-2400/2300 πΧ) που παρουσιάζεται στον 1ο όροφο του μουσείου στην μόνιμη έκθεση «Κυκλαδική Τέχνη». H ανθρώπινη μορφή ταξιδεύει στον χρόνο, 5.000 χρόνια πριν, τότε που οι άνθρωποι δημιούργησαν τα κυκλαδικά ειδώλια, μία από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του Ανθρώπου. Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μεταμορφώσεις του Ανθρώπου μέσα από την ιστορία των πολιτισμών, τα έργα και το περιβάλλον που δημιουργεί. Σε ποια εποχή ζει; Tι ρούχα φοράει; Από ποια χώρα είναι; Τι κοινωνικό μήνυμα απευθύνει; Άραγε μπορούμε να τον φανταστούμε στο μέλλον; Σε ποιο περιβάλλον θα ζει και τι επάγγελμα θα κάνει;

Ο εν λόγω διαγωνισμός συμπληρώνει φέτος 10 έτη από την έναρξή του (2013).

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως στηρίζει με συνέπεια και συστηματικότητα ανάλογες πρωτοβουλίες που συναρμόζουν και συμφύουν τον πολιτισμό και την εκπαίδευση με άξονα την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού.

Πάρε μέρος στον Παιδικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

 

[1] Κατέβασε και εκτύπωσέ το σε χαρτί μεγέθους Α4.

[2] Ζωγράφισε το έργο σου χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ μαρκαδόρους, ξυλομπογιές και ακουαρέλες.

[3] Γράψε το ονοματεπώνυμο, την ηλικία και την τάξη σου στην ΠΙΣΩ όψη του έργου.

[4] Συμπλήρωσε με τα στοιχεία σου τη φόρμα συμμετοχής.

[5] Στείλε  το έργο σου μαζί με τη φόρμα συμμετοχής ταχυδρομικά έως την Τρίτη, 30 Μαΐου 2023, στην παρακάτω διεύθυνση:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 10674 Αθήνα
Υ/Ο: Παιδικός Διαγωνισμός

ΠΡΟΣΟΧΗ:

➜ Για ΑΤΟΜΙΚΗ συμμετοχή: Κάθε συμμετοχή πρέπει να συνοδεύεται από ξεχωριστή φόρμα

➜ Για ΣΧΟΛΙΚΕΣ συμμετοχές: Η συμμετοχή κάθε τμήματος πρέπει να συνοδεύεται από 1 φόρμα συμμετοχής

Τα έργα όλων των παιδιών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής μετά τη λήξη του. Το Μουσείο θα επιλέξει ορισμένα από αυτά για την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Διάβασε αναλυτικά για τον διαγωνισμό  στην ιστοσελίδα: https://kidscontest.cycladic.gr/

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως