«Παλατάκι»: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση παραχώρησης σε ιδιώτη

Την πρόθεσή της να παραχωρήσει το «Κυβερνείο» (γνωστό ως «Παλατάκι») σε ιδιώτη γνωστοποίησε πρόσφατα η Κυβέρνηση προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ

Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Δ. Βλαστό, Διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) το «Παλατάκι» θα παραχωρηθεί με δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό σε ιδιώτη για μακροχρόνια αξιοποίηση, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι δεν διευκρινίζεται η ακριβής η χρήση του κτιρίου.

Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη ο οποίος σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διασαφήνισε ότι «το ‘Παλατάκι’ για την Καλαμαριά είναι ότι για τη Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος, ένα τοπόσημο που πρέπει να γίνει φάρος πολιτισμού».

Την ίδια ώρα, κατά του σχεδίου παραχώρησης σε ιδιώτη έχουν ταχθεί όλες οι παρατάξεις στο δήμο Καλαμαριάς, ενώ και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε εντόνως την αντίθεσή του, τονίζοντας ότι «το ‘Παλατάκι’ δεν προσφέρεται για εμπορικές δραστηριότητες».

Σημειώνεται, ότι το «Παλατάκι» πέρασε στη δικαιοδοσία του ΕΤΑΔ, όταν το φθινόπωρο του 2020 έληξε το παραχωρητήριο που είχε το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Η σχετική ανακοίνωση της Κυβέρνησης έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης να δώσει «πράσινο φως» για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Θεσσαλονίκη: Παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό ‘Ιδρυμα Νεολαίας

Η επικείμενη παραχώρηση του Κυβερνείου σε ιδιώτη για εμπορική χρήση όπως διαφαίνεται, έχει ανοίξει ένα διάλογο στη Θεσσαλονίκη αναφορικά με τον τρόπο αξιοποίησης εμβληματικών νεώτερων μνημείων της πόλης. Και τίθεται το δίλημμα αν η μέθοδος παραχώρησης είναι προτιμότερη από την απαξίωση και την εγκατάλειψη (τα περισσότερα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης… ρημάζουν).

Συχνά όμως, τέτοιου είδους διλήμματα οδηγούν σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις παραβλέποντας τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Παράλληλα, χρειάζεται να τεθεί και το ερώτημα σχετικά με το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στους τοπικούς άρχοντες αλλά και στους πολίτες, ώστε ο διάλογος που ξεκίνησε να πραγματοποιηθεί με νηφάλιο και δημιουργικό τρόπο. Κοινώς, να είναι αποτελεσματικός.

Ποιο είναι το «Παλατάκι»

Σε μία παραθαλάσσια έκταση στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται κτισμένο το επιβλητικό νεοκλασικό του ’50. Το «Παλατάκι», άλλοτε εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας, έχει αφεθεί έρμαιο στη φθορά του χρόνου.

Το Παλατάκι θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες

Γνωστό αρχικά ως «Κυβερνείο», χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από το υπουργείο Δημοσίων Έργων σε μία παραθαλάσσια έκταση 15 στρεμμάτων. Η ανέγερσή του έγινε βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου και θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, με προπύλαιο και περιστύλιο αποτελούμενο από ιωνικούς κίονες. Διαθέτει δύο επίπεδα εμβαδού 1.604 τ.μ. και ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει επίσης εκκλησάκι, ένα ελικοδρόμιο, καθώς και πρόσβαση στη θάλασσα, όπου υπήρχε μικρή μαρίνα ελλιμενισμού.

Το «Παλατάκι» βρίσκεται σε ένα πραγματικά κομβικό σημείο της πόλης. Οι τεράστιες βεράντες του έχουν θέα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Μπορεί κανείς να ατενίσει από το λιμάνι και τον Λευκό Πύργο μέχρι τα κάστρα, ενώ παράλληλα βλέπει από τη μια τον Θερμαϊκό και από την άλλη τις κορυφογραμμές των Πιερίων και του Ολύμπου.

Αρχικά, παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία. Ωστόσο, λέγεται ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έμεινε εκεί μόνο μία νύχτα, καθώς προτιμούσε το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» που βρισκόταν στην παλιά παραλία. Στη μεταπολίτευση χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνητική κατοικία κυρίως για τους εκάστοτε υπουργούς Μακεδονίας-Θράκης. Εκείνος που το τίμησε ιδιαίτερα ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έμενε τακτικά, τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αργότερα.

Τελευταίος ένοικος του «Κυβερνείου» υπήρξε την περίοδο 2004-2006 ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης της κυβέρνησης Καραμανλή, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε