PANICosGR: Ένας μικρός «συναγερμός» στο κινητό μας

Αισθάνεσαι άγχος ή ότι απειλείσαι; Μήπως κάποιος σε ακολουθεί; Μήπως το ραντεβού σου παίρνει δυσάρεστη τροπή και δεν έχεις τρόπο διαφυγής; Μια δωρεάν εφαρμογή στο κινητό, δημιούργημα ενός νεαρού Ελληνα προγραμματιστή, μπορεί να αποβεί σωτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το τραγούδι που έσωσε εκατοντάδες από την αυτοκτονία

Ο λόγος για το PANICosGR που επιτρέπει στον χρήστη που χρειάζεται βοήθεια πατώντας απλά το κόκκινο κουμπί να αποστείλει γρήγορα και κυρίως σιωπηλά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα σε προεπιλεγμένη επαφή έκτακτης ανάγκης.

Αποστολή ειδοποίησης βοήθειας σε προεπιλεγμένη επαφή μέσω εφαρμογής, που αναπτύχθηκε με αφορμή την ένταση του φαινομένου της κακοποίησης γυναικών

«Το έναυσμα ήταν το φαινόμενο της κακοποίησης γυναικών που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας», λέει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Χρήστος Απόστολου, δημιουργός της εφαρμογής που διατίθεται δωρεάν στο Google Play Store. «Ηθελα να βοηθήσω κι εγώ, με έναν άμεσο τρόπο». Οπως εξηγεί, η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα μηνύματα του κινητού για να στέλνει αυτόματα ειδοποίηση βοήθειας στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχει επιλεγεί.

Όταν ο χρήστης πατήσει παρατεταμένα το κόκκινο κουμπί, τότε θα πληκτρολογηθεί αυτόματα μήνυμα ανάγκης στην επαφή μαζί με την τοποθεσία του (αν είναι εφικτό θα προστεθεί το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και η διεύθυνση). Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει καταγραφή ήχου από το κινητό για ένα λεπτό. Ο λόγος; «Σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν πειστήριο ενδεχομένως», εξηγεί ο κ. Απόστολου.

Πρόκειται για την τέταρτη εφαρμογή που έχει αναπτύξει εντός του 2021. Η πρώτη απευθυνόταν στους αγρότες και αφορούσε τα θέματα φυτοπροστασίας. «Είχε μεγάλη απήχηση διότι ήταν σαν ένας οδηγός τσέπης που μπορούσαν να συμβουλεύονται ανά πάσα στιγμή». Η δεύτερη αφορούσε την ελληνική φύση και τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με φωτογραφίες της χλωρίδας της χώρας, ενώ η τρίτη ήταν ένα παιχνίδι αναγραμματισμού λέξεων που είχε στόχο την ενημέρωση γύρω από το περιβάλλον. Το περιβάλλον και η οικολογία βρίσκονται ψηλά στα ενδιαφέροντα του Χρήστου (έχει σπουδές στη γεωπονία), όπως επίσης και ο προγραμματισμός. Με τους υπολογιστές, όπως λέει, ξεκίνησε να ασχολείται από 12 ετών. Μέχρι στιγμής αναπτύσσει εφαρμογές ως χόμπι, χωρίς κάποιο οικονομικό όφελος.

«Η εφαρμογή μου έρχεται να στηρίξει τις κακοποιημένες γυναίκες, τις γυναίκες που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση, τους ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή. Το 2021 διαδραματίστηκαν τρομερά γεγονότα σε σχέση με τη βία κατά των γυναικών που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Ολα αυτά αποτέλεσαν για εμένα το έναυσμα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να σώσει μια ζωή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε δεύτερο χρόνο τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να ανεβαίνουν σε μια βάση δεδομένων ώστε να υπάρχει διασύνδεση ή και να χρησιμοποιούνται από τις Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι το revenge porn (Εκδικητική Πορνογραφία)

Λίνα Γιάνναρου-kathimerini.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως