ροζ φεγγάρι

Πανσέληνος Απριλίου: Από σήμερα οι νύχτες του «Ροζ Φεγγαριού»

Η «ροζ» πανσέληνος του Απριλίου θα είναι ορατή από το βράδυ του Σαββάτου, 16 Απριλίου.

Για την καλύτερη θέα αυτού του υπέροχου ανοιξιάτικου φεγγαριού, βρείτε μια ανοιχτή περιοχή και παρακολουθήστε καθώς η Σελήνη ανατέλλει ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα, οπότε θα φαίνεται η μεγαλύτερη και θα πάρει μια χρυσή απόχρωση! Θα είναι μεγαλύτερη και ελαφρώς φωτεινότερη αλλά, δυστυχώς, δε θα έχει ροζ χρώμα.

Το “ροζ φεγγάρι” θα είναι ορατό από την Παρασκευή έως το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τη NASA, το φαινόμενο θα κορυφωθεί αύριο, Σάββατο 16/4 στις 9:55 το βράδυ.

Πασχαλινή Πανσέληνος: Η πρώτη Πανσέληνος της Άνοιξης

Φέτος, η πανσέληνος του Απριλίου είναι η πρώτη πανσέληνος της ανοιξιάτικης περιόδου, η οποία ξεκίνησε με την εαρινή ισημερία στις 20 Μαρτίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι η πανσέληνος του Απριλίου είναι η Πασχαλινή Πανσέληνος.

Το Καθολικό Πάσχα γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πασχαλινή Πανσέληνο (δηλαδή την πρώτη Πανσέληνο της Άνοιξης), που σημαίνει ότι φέτος θα γιορταστεί την Κυριακή 17 Απριλίου (μετά την Πανσέληνο το Σάββατο 16 Απριλίου).

Γιατί το λένε Ροζ Φεγγάρι;

Αν και θα θέλαμε αυτό το όνομα να είχε να κάνει με το χρώμα της Σελήνης, η πραγματικότητα δεν είναι τόσο μυστικιστική ή φαντασμαγορική. Στην πραγματικότητα, η πανσέληνος του Απριλίου αντιστοιχούσε συχνά με τις πρώιμες ανθοφορίες της άνοιξης ενός συγκεκριμένου αγριολούλουδου, ιθαγενούς της ανατολικής Βόρειας Αμερικής: Phlox subulata – κοινώς αποκαλούμενο έρπον phlox ή βρύα phlox – το οποίο ονομαζόταν επίσης «ροζ βρύα».

Χάρη σε αυτόν τον εποχιακό συσχετισμό, αυτή η πανσέληνος ονομάστηκε «Ροζ» Φεγγάρι!

Phlox subulata (Creeping Phlox)

Διαβάστε επίσης:

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη – Προειδοποίηση ειδικών

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως