Πάνω από 80 παράνομες χωματερές υπάρχουν στην Κ.Μακεδονία

Πάνω από 80 παράνομες χωματερές υπάρχουν στην Κ.Μακεδονία

Στις παράνομες χωματερές εστιάζουν την προσοχή τους ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου, οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ενώ κανονικά δεν θα πρέπει να υπάρχουν πλέον παράνομες χωματερές, πάνω από 80 τέτοιοι χώροι υπάρχουν διάσπαρτα σε όλη την περιφέρεια.
 
«Απέναντι στην κατάσταση αυτή οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να επιβάλλουν πρόστιμα και να αστυνομεύουν τα σημεία όπου εντοπίζονται τέτοιες περιπτώσεις ώστε να μην δημιουργούνται νέες χωματερές» ανέφερε ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας. Ο ίδιος σχολίασε ότι ομάδες της πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους, ενώ υπογράμμισε την κρισιμότητα του θέματος καθώς, όπως είπε, πολλές πυρκαγιές ξεκινούν τους καλοκαιρινούς μήνες από χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Ως παράδειγμα ανέφερε μια μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από παράνομη χωματερή στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής το 2006. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι προβλήματα από την ρίψη μπαζών ή άλλων υλικών σε σημεία όπως τα ρέματα, δημιουργούνται και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε προκύπτουν πλημμυρικά φαινόμενα.
 
Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» για εκδήλωση πυρκαγιών ο κ. Στεργιάδης ανέφερε τη Χαλκιδική, (λόγω της πυκνής δασοκάλυψης από πεύκη), τον Όλυμπο λόγω της βλάστησης, (η οποία, ωστόσο, δεν έχει είδη επικίνδυνα για πυρκαγιές όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής) και το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης. Διευκρίνισε, όμως, ότι στη Θεσσαλονίκη, ειδικά για το Σέιχ Σου, υπάρχει πάρα πολύ καλή οργάνωση από την πυροσβεστική υπηρεσία, τους εμπλεκόμενους δήμους, τις εθελοντικές ομάδες και τις ομάδες πυρασφάλειας.
 
Στο μεταξύ οι συσκέψεις των συντονιστικών οργάνων για την αντιπυρική περίοδο ξεκίνησαν ήδη και θα ολοκληρωθούν στις 10 Μαϊου, οπότε και θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για τη Θεσσαλονίκη. «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει στείλει ήδη την εγκύκλιο για τις δασικές πυρκαγιές για το έτος 2017. Σε επίπεδο ετοιμότητας αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 80% και μέχρι τις αρχές Μαϊου οπότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος πιστεύω θα πάμε στο 100%», σημείωσε ο κ. Στεργιάδης. Είπε, ακόμη, ότι στη σύσκεψη που έγινε πριν από μία εβδομάδα στο δήμο Σιθωνίας αναφέρθηκαν τα πρώτα προβλήματα στη Χαλκιδική που αφορούν σε ελλείψεις μέσων, προσωπικού και υλικών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον απολογισμό της χειμερινής περιόδου, ανέφερε ότι η χρονιά που πέρασε, σε σχέση με τις προηγούμενες, είχε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πάρα πολύ κρύο, θερμοκρασίες κάτω από το μείον 10 για τη Θεσσαλονίκη, ακόμη και χιόνι ύψους ενός μέτρου στην παραθαλάσσια περιοχή της Σκιώνης στη Χαλκιδική. «Οι καταστάσεις αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και άμεσα, με τη συμβολή των δυνάμεων της πυροσβεστικής, των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και επίσης με την πολιτική προστασία. Καλύφθηκαν οι έκτακτες δαπάνες που δημιουργήθηκαν και οι οποίες πληρώνονται και σήμερα απολογιστικά. Ήταν δύσκολος χειμώνας και ανταπεξήλθαμε κατά 100%» πρόσθεσε.
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε