Πάπας Φραγκίσκος στον Τσίπρα: «Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες»

Πάπας Φραγκίσκος στον Τσίπρα: «Μας περιμένουν καλύτερες ημέρες»

Έναν στίχο του Βιργίλιου από την Αινειάδα που έγραψε πάνω σε μια κάρτα προσέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους.
 
Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για τον στίχο: «Durate, et vosmet rebus servate secundis», δηλαδή: «Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες».
 
Η ιστορία που αφηγήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αλέξη Τσίπρα
Ο Αινείας έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο, σύμμαχος των Τρώων, στη πλευρά του Έκτορα. Μετά την άλωση και λεηλασία της Τροίας, σύμφωνα με τη μεταγενέστερη Ρωμαϊκή μυθολογία, έφυγε από τη Τροία και μετά από πολλές περιπέτειες οι απόγονοί του ίδρυσαν τη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια της πορείας του προς τη Ρώμη μια καταιγίδα ξεβράζει αυτόν και τους συντρόφους του στη Καρχηδόνα. Και αυτός παρηγορεί τους συντρόφους του με την φράση :

«Durate, et vosmet rebus servate secundis.»
«Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες»
(Βιργίλιος, Αινειάδα Βιβλίο 1, Στίχος 200).
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αφού ο Πάπας Φραγκίσκος αφηγήθηκε την ιστορία στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, έγραψε τη παραπάνω φράση σε μια κάρτα που την έδωσε λέγοντας: «Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι…».