Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι οι υπολογιστές μπορεί να γίνουν εξυπνότεροι από τον άνθρωπο πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, ο πρωτοπόρος και «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ)Τζέφρι Χίντον, παραιτήθηκε από την Google ώστε να μπορεί να μιλάει ελεύθερα σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει αυτή η τεχνολογία.

«Παραιτήθηκα ώστε να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους από την AI (Artificial intelligence) χωρίς να πρέπει να σκεφτώ με ποιον τρόπο αυτό θα επηρεάσει την Google», έγραψε στο Twitter ο Τζέφρι Χίντον.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τhe New York Times, ο Χίντον εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί πειστικές ψευδείς εικόνες και κείμενα συνθέτοντας έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι «δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αληθινό».
«Είναι δύσκολο να δει κάποιος πώς μπορεί να εμποδίσει τους κακόβουλους χρήστες από το να τη χρησιμοποιήσουν για αρνητικούς λόγους», σχολίασε.

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε σύντομα να αντικαταστήσει το υπαλληλικό προσωπικό και να καταστεί μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς μαθαίνει νέες συμπεριφορές.

«Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε ουσιαστικά να γίνει εξυπνότερο από τον άνθρωπο…λίγοι το πίστευαν. Αλλά οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι ήταν μακρινό. Νόμιζα ότι θα γινόταν σε 30 με 50 χρόνια, ίσως και περισσότερα. Προφανώς πλέον δεν πιστεύω κάτι τέτοιο», είπε ο Χίντον στους New York Times.

Οπως δήλωσε, μέχρι πέρυσι ο ίδιος πίστευε ότι η Google ήταν ο «σωστός διαχειριστής» της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αυτό άλλαξε όταν η Microsoft άρχισε να ενσωματώνει ένα chatbot στη μηχανή αναζήτησής της Bing και η εταιρεία άρχισε να ανησυχεί για μέλλον της.

Μερικοί από τους κινδύνους των chatbot AI είναι «αρκετά τρομακτικοί», είπε σήμερα στο BBC ο Τζέφρι Χίντον, προειδοποιώντας ξανά ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους.


2 Μαΐου 2023