29.7 C
Thessaloniki
31.6 C
Athens

Παραπομπή Μητροπολών Αιτωλοακαρνανίας και Κυθήρων – Το χρονικό της «απειθαρχίας»

Η έγκληση των Μητροπολιτών Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά και Κυθύρων Σεραφείμ, αφορά τη μη τήρηση των μέτρων την περίοδο του Πάσχα για τον κορωνοϊό.

Μείζον ζήτημα ανοίγει στην Εκκλησία Ελλάδος γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των Μητροπολιτών Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ιδιαίτερα αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα, που είχαν αποφασιστεί κατά την περίοδο του Πάσχα για αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ageliaforos.com προχώρησε στον σχηματισμό φακέλων κατά των δύο Αρχιερέων και εισηγείται, μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους για:

*Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής,

*Απειθαρχία

*Θεολογική πλάνη

*Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Ακολουθεί μέρος του εγγράφου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων:

Τα Τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι:

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος

-Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος

-Ο Ελλογιμώτατος κ. Βλάσιος Φειδάς, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

-Ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Ανδρουτσόπουλος, Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

Για το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρεται ότι στις 11 και 12 Μαΐου 2021 συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος και συζήτησε μεταξύ άλλων και την συμπεριφορά δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, του Μητροπολίτη Κυθήρων και του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε σχέση με τον εορτασμό της περιόδου του Πάσχα.

Στο Δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε σημειωνόταν ότι “η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέθεσε τις σχετικές αποφάσεις της ως εξής:

Α. Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Β. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Γ. Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων”.

Με βάση τις ημερομηνίες προκύπτει ότι στην συγκεκριμένη συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Ελλάδος εξουσιοδότησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να στείλει προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου την γνωστή επιστολή για τον Μητροπολίτη Μόρφου, Νεόφυτο, η οποία αναγνώστηκε στην Ι.Σ της Εκκλησίας Κύπρου , κατά την συνεδρίαση της, στις 8 παρελθόντος Ιουνίου.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να οδήγησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να εκφράσει επισήμως τα ανωτέρω ήταν η από 7ης Μαΐου επιστολή του Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, λίγες μόλις ημέρες προτού συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, είχε αποστείλει επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρο κ.κ. Ιερώνυμο και τους Συνοδικούς Συνέδρους. Σε αυτήν έκανε λόγο για το ψήφισμα των πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Κυθήρων και Αντικυθήρων, στο οποίο εξέφραζαν συνειδησιακό πρόβλημα σε σχέση με την ώρα εορτασμού της Αναστάσεως (με ό,τι αυτό συνεπάγετο), αλλά και το ότι αυτή τελικά «συνέπιπτε με το νομικόν φάσκα των Εβραίων», κρίνοντας ότι η Ιεραρχία αστόχησε στις αποφάσεις της. Στην επιστολή κρίνει δε ότι αγνοήθησαν αποφάσεις παλαιότερων Συνόδων, παρενέβησαν άγιοι και ιεροί κανόνες, γεγονός που εν τέλει «έπληξε αναρίθμητες, ιερατικές συνειδήσεις». Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνιζε ότι η επιστολή γράφτηκε από θλίψη, ιδίως για τις τιμωρίες των κληρικών, και όχι από ασέβεια ή απείθεια και καταλήγει παρακαλώντας να ανακληθούν οι «διωγμοί» των κληρικών, που τέλεσαν άλλη ώρα την Ακολουθία της Παννυχίδος.

Πηγή: ageliaforos.com – ope.gr

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
29.5 ° C
30.5 °
26.5 °
48 %
0.5kmh
0 %
Σα
29 °
Κυ
39 °
Δε
41 °
Τρ
43 °
Τε
39 °