«Παράθυρο» για τη λήξη της ομηρίας των συμβασιούχων

«Παράθυρο» για τη λήξη της ομηρίας των συμβασιούχων

Αγκάθι για τους δήμους αποτελεί εδώ και μήνες το ζήτημα των συμβασιούχων στον τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, παρότι η κυβέρνηση αποφάσισε τον προηγούμενο χρόνο να παρατείνει τις συμβάσεις τους για όλο το 2017. Οι περισσότεροι από τους 3.000 και πλέον εργαζομένους στους ΟΤΑ συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, αλλά δεν πληρώνονται, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμών τους, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
 
Παρ? όλα αυτά ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί λύση στο πρόβλημα άφησε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αναστασία Θεοτοκάτου, η οποία στη διάρκεια συνάντησής της με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) δήλωσε πως το θέμα θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αμέσως μετά το Πάσχα. Ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρία και πρόσθεσε πως παράλληλα εκκρεμούν πολλά προβλήματα, τόσο στους προϋπολογισμούς των δήμων όσο και στη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ειδικότερα αναφέρθηκε στην πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο οκτάμηνο της σύμβασής τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 
“Οι κατά τόπον επίτροποι εξακολουθούν να αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, παρά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο” ανέφερε στην κ. Θεοτοκάτου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα και για τα οικονομικά των δήμων, με δεδομένο ότι κάποιοι δήμοι, πριν από τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.
 
Οι δαπάνες γονατίζουν τους ΟΤΑ
Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου πως η ΚΕΔΕ, με σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, πρότεινε η κάλυψη της δαπάνης των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν ως υπερβάλλον προσωπικό για τις ανάγκες της καθαριότητας να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί αύξηση των ανταποδοτικών τελών και επιβάρυνση των δημοτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μισθοδοσίας πολλαπλάσιου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Ωστόσο, όπως είπε, η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε, με συνέπεια οι δαπάνες πληρωμής του προσωπικού αυτού να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
 
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων όμως, τις 31-12-2016 σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών, διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών. “Για την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού αποτελεί βασική προτεραιότητα η προστασία των εργαζομένων αλλά και η διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεών τους. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό των εργαζομένων και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μείνει ούτε ένας απλήρωτος” δήλωσε ο κ. Πατούλης και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτικές νομοθετικές κινήσεις, που θα διευκολύνουν τόσο τους δήμους όσο και το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να σταματήσει η ομηρία των εργαζομένων”.
 
Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε