Παρουσίαση βιβλίου "Η μεγάλη Εποχή" της Νάντιας Βαλαβάνη

Oι εκδόσεις Ταξιδευτής την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, ώρα 20.00, παρουσιάζουν στην αίθουσα του 4ου ορόφου της Ε.Δ.Ο.Θ. (Προξένου Κορομηλά 51), το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη “Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Θεόδωρος  Αζούδης,  ψυχολόγος -φιλόλογος, Αλέκος  Αλαβάνος, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Φοίβος  Γκικόπουλος, κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. και Έλενα Πατρικίου, ιστορικός – σκηνοθέτρια. Θα συντονίζει ο συγγραφέας Μάκης Τρικούκης. Ποιήματα θα διαβάσει η Νάντια Βαλαβάνη.
                                                                                                «Είναι κάτι πουλιά διαβατάρικα
που η θύελλα ρίχνει πάνω στα βράχια
σε βορινά ακρογιάλια
Τα περισσότερα πεθαίνουν
Κάποια τραυματισμένα επιμένουν
σέρνοντας πίσω τα σπασμένα φτερά τους
ν’ απομακρυνθούν
περπατώντας στην άμμο με αστεία βήματα
αφήνοντας πίσω τους ίχνη περίεργα 
Κι εμείς επιμένουμε-
τραυματισμένοι
αλλά ζωντανοί »        
 
“Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ”
ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Σελ. 120
ISBN: 960- 6748-58-5
Τιμή: 12 ευρώ  
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ Ιπποκράτους  56, 10680 Αθήνα, τηλ: 210 3628852, Fax: 210 3628862, e-mail: infο@taxideftis.gr, www.taxideftis.gr

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ, συλλογή ποιημάτων της Νάντιας Βαλαβάνη, αναφέρεται σε μια ποιητική πρόσληψη του 1989 ως ημερομηνίας-τομή στη ζωή ενός και ταυτόχρονα χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά και της ελληνικής – και όχι μόνο – αριστεράς.
20 χρόνια  από το ελληνικό και διεθνές  1989 και μισή χιλιετία από τις  ρίζες της δημιουργίας του σύγχρονου κόσμου, τα ασυνήθιστα ποιήματα της συλλογής Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ, ιδωμένα με σύγχρονο μάτι και με τη γνώση όσων ακολούθησαν, εμφανίζονται ν’ αναφέρονται με εξαιρετική ευθύτητα στα υπαρξιακά, πολιτιστικά και πολιτικά διλήμματα και στον πυρήνα των αναζητήσεων των ανθρώπων της ελληνικής αριστεράς σήμερα.
Με άξονα το ποίημα, γραμμένο το Σεπτέμβριο του 1989,  που χαρίζει τον τίτλο του σε ολόκληρη την έκδοση, χωρίζεται σε δύο μέρη: «Πριν», μια επιλογή ποιημάτων από την αίσθηση τέλους εποχής των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του ’80 και την ποιητική συλλογή Τέλος εποχής. «Μετά», μια επιλογή ποιημάτων από την ποιητική συλλογή Στην πόλη της μακριάς προσμονής και ορισμένα ανέκδοτα, που απηχούν την ατμόσφαιρα των «μολυβένιων χρόνων» της δεκαετίας του ’90.
Σ’ αυτό το μέρος συμπεριλαμβάνεται και «Ο διάλογος ανάμεσα στον Francois Villon και τον Charles d’ Orlean», μια ελεύθερη ποιητική σύνθεση βασισμένη στο σύνολο του ποιητικού έργου των δύο, που επί αιώνες κυριάρχησαν ως αντίπαλοι πόλοι και κατευθύνσεις στη γαλλική ποίηση: Με τον Βιγιόν οι «κάτω» βρίσκουν τη φωνή τους στο μεταίχμιο Μεσαίωνα και Αναγέννησης. Ενώ ο Κάρολος της Ορλεάνης, που έγινε ποιητής στη διάρκεια της 25χρονης φυλάκισης του στον Πύργο του Λονδίνου, εκφράζει το άγχος των «πάνω» σε έναν κόσμο που άλλαζε δραματικά.
Στη ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΟΧΗ (εξώφυλλο και εσωτερικές σελίδες) συμπεριλαμβάνονται και τα πρώτα τρία από τη σειρά κολάζ με τίτλο  1989 Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV & V, που η Νάντια Βαλαβάνη δημιούργησε το Σεπτέμβριο του 2009 ειδικά για την παρούσα έκδοση.  
Η Νάντια Βαλαβάνη γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1954 και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος της ΑΣΟΕΕ.
Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές συλλογές της. Το λεύκωμα της Ο απαραίτητος πόλεμος (αφισέτες με κολάζ και ποιητικά σχόλια) κυκλοφόρησε κατά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία (Στάχυ, Μάιος 1999). Το μυθιστόρημα της Οι εσπερινοί επισκέπτες κυκλοφόρησε από το Δελφίνι (1996) και το Στάχυ (1999). Διηγήματα, αφηγήματα και ποιήματα της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, ποιητικές ανθολογίες και περιοδικά τέχνης.
Μελετά από  χρόνια το έργο του Μπρεχτ. Είχε το σχεδιασμό και την επιμέλεια της διεθνούς συλλογικής έκδοσης για τον Μπρεχτ στον 21ο αιώνα Μπέρτολτ Μπρεχτ – κριτικές προσεγγίσεις [16 δοκίμια, 1 δικό της] (Στάχυ, 2002 & Πολύτροπον, 2004). Άρθρα και δοκίμια της για το έργο του Μπρεχτ έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, επιστημονικές εκδόσεις και καταλόγους. Μετέφρασε στα ελληνικά, σχολίασε και προλόγισε έργα του Μπρεχτ. 
Είχε την  ιδέα, έγραψε τα κείμενα και σχεδίασε τις παραστάσεις λόγου, μουσικής και Video-art, για τις οποίες συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, Τρώγοντας το φρούτο απ’ το δέντρο της γνώσης (2003),  Σκέφτομαι σημαίνει αλλάζω (2006), Ψωμί και τριαντάφυλλα (2007), Έρευνα για το αν ο άνθρωπος τον άνθρωπο βοηθά (2006-2009).
Δεκάδες πολιτικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στις εφημερίδες. Δοκίμια και ομιλίες της σε επιστημονικά συμπόσια για θέματα ιστορίας, τέχνης και πολιτικής έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις και επιστημονικά περιοδικά.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως