12.2 C
Thessaloniki
12.2 C
Athens

Παρουσίαση βιβλίου στον Ιανό: Άρης Ραδιόπουλος | Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα

Από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, εκδόσεις Νεφέλη

Οι εκδόσεις Νεφέλη και ο IANOS διοργανώνουν συζήτηση, με αφορμή τη σχολιασμένη έκδοση αρχειακού υλικού με τίτλο Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, σε επιλογή-επιμέλεια-σχολιασμό του Άρη Ραδιόπουλου. Θα μιλήσουν οι: Χάρης Καστανίδης Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Θεσσαλονίκης-Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης Πρώην Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, Στέλιος Περράκης Ομοτ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πληρεξούσιος της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση Γερμανία/Ιταλίας,Ελλάδα παρεμβαίνουσα. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Σαμολαδά.
 
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
 
Η πορεία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών από το 1945 μέχρι σήμερα.
Ντοκουμέντα που αφορούν τη μηχανορραφία του Κατοχικού Δανείου, ενός προμελετημένου, συνειδητού εγκλήματος σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων.
Από 100.000 σελίδες αρχειακού υλικού επελέγησαν 450 ιδιαίτερα σημαντικές, οι περισσότερες από τις οποίες δίνονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.
 
Η έρευνα αυτή μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, στον βαθμό που θα βοηθήσει και τη γερμανική πλευρά να κατανοήσει το μέγεθος της αδικίας που προκάλεσε ο συνδυασμός των εγκλημάτων της γερμανικής Κατοχής με την άρνηση της μεταπολεμικής Γερμανίας να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ευθύνη της για την οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή που επέφερε στην Ελλάδα.
 
Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1945 έως σήμερα υπάρχει ένα μόνο ζήτημα στο οποίο συνέπεσαν και συμπίπτουν επί της αρχής οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνεπεία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η εμπειρία της γερμανικής Κατοχής υπήρξε τόσο συγκλονιστική για την ελληνική κοινωνία, ώστε επί 75 χρόνια καμία ελληνική Κυβέρνηση, από την ημέρα της απελευθέρωσης έως τις μέρες μας, δεν έχει παραιτηθεί από καμία παράμετρο των ελληνικών αξιώσεων. Στο παρελθόν, ελληνικές Κυβερνήσεις διεκδίκησαν και έλαβαν ένα –πολύ περιορισμένο– τμήμα των γερμανικών οφειλών. Όμως, η ασύμμετρη οικονομική ισχύς Γερμανίας και Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκυρίες, συνέβαλε στη μη ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας για συστηματική οργάνωση της διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων, καθώς αυτές προσέκρουαν σταθερά στη γερμανική άρνηση για συζήτηση.Ο συγγραφέας μελέτησε 100.000 σελίδες υπηρεσιακών εγγράφων από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από γερμανικά αρχεία. Από το υλικό αυτό, επιλογή του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο Παράρτημα του βιβλίου, συντίθεται η εικόνα των επιμέρους φάσεων διεκδίκησης του τρίπτυχου αποζημιώσεις-επανορθώσεις-αποδόσεις, των προσπαθειών των ελληνικών Κυβερνήσεων αλλά και των αδυναμιών τους, έναντι ενός πρώην ηττημένου εχθρού που αναπάντεχα προέκυψε –οικονομικά ισχυρός– σύμμαχος.
Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέβαλε στην οικονομική και άρα και κοινωνική ανάκαμψη της Δυτικής Γερμανίας, συμφωνώντας στην αναβολή ρύθμισης του ζητήματος των γερμανικών οφειλών το 1953, όταν το 1990 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, η ενωμένη πια Γερμανία επιδίωξε με τεχνάσματα να αποφύγει τις συνέπειες των νομικών ευθυνών της.Είναι όμως δυνατόν μια τραυματισμένη σχέση να στηριχθεί σε νέες, στέρεες βάσεις, εάν το κράτος που ευθύνεται για ανείπωτη βία σε βάρος των πολιτών ενός άλλου κράτους, καταστροφή του παραγωγικού του ιστού, λεηλασίες και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους επιλέγει την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση λόγων αναγνώρισης της ηθικής ευθύνης του, αρνείται όμως την καταβολή υλικής αποζημίωσης για όσα προκάλεσε;
 
Παραθέτοντας τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα γύρω από το θέμα, ο συγγραφέας επιδιώκει να συνδράμει τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η μελέτη αυτή αποτελεί μία παραίνεση προς το Βερολίνο να αντιληφθεί το μέγεθος του τραύματος που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία ο συνδυασμός της βιαιότητας της γερμανικής Κατοχής και της άρνησης για ειλικρινή αντιμετώπιση του ζητήματος των πολεμικών οφειλών από τη μεταπολεμική Γερμανία.

INFO

Παρουσίαση βιβλίου
Άρης Ραδιόπουλος
Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών,
εκδόσεις Νεφέλη
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019,
ώρα 19:00
IANOS, Αριστοτέλους 7
 
Λίγα λόγια για τον Άρη Ραδιόπουλο:
Ο Άρης Ραδιόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας. Συνέχισε τις πιανιστικές και μουσικολογικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Σούμαν του Ντύσσελντορφ. Στο πλαίσιο της πιανιστικής του σταδιοδρομίας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική του 20ού αιώνα, δίνοντας έμφαση στην προώθηση του έργου του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.
 
Το 2007 εντάχθηκε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Υπηρέτησε στην Κεντρική Υπηρεσία (Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Χωρών και Γραφείο Γενικού Γραμματέα) και από το 2011 στην Πρεσβεία Βερολίνου. Από το 2013 ως το 2016 διηύθυνε το Προξενικό Γραφείο της Πρεσβείας.
 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
15.5 ° C
16.1 °
13.9 °
55 %
2.1kmh
0 %
Πε
14 °
Πα
17 °
Σα
18 °
Κυ
13 °
Δε
12 °