Παρουσίαση του έργου των αρχιτεκτόνων Komonen και Leiviska στο Α.Π.Θ.

Παρουσίαση του έργου των αρχιτεκτόνων Komonen και Leiviska στο Α.Π.Θ.

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 και ώρα 19:00, οι Φινλανδοί αρχιτέκτονες Markku Komonen και Juna Leiviskä θα παρουσιάσουν το έργο τους. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα 301 της Πτέρυγας Αρχιτεκτόνων της Π. Σ. του Α.Π.Θ.

Ο Markku Komonen είναι Φινλανδός αρχιτέκτονας με διεθνή αναγνώριση και συνεταίρος του αρχιτεκτονικού γραφείου Heikkinen – Komonen – Tiirikainen Architects. Κατά το διάστημα 1977-1980 είναι Επιμελητής/Υπεύθυνος του αρχιτεκτονικού περιοδικού Arkkitehti. Από το 1978 ως το 1986 είναι Διευθυντής του Τμήματος Εκθέσεων του Μουσείου Φινλανδικής Αρχιτεκτονικής. Επισκέπτης Καθηγητής των ιδρυμάτων Virginia Tech (1992), Honors’ Studio, University of Houston (1983, 1993, 1995 και 2005) και Universitat Politecnica de Catalunya (1996), όπως επίσης και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Free Art School, Helsinki (1988-95). Από το 1992 είναι Καθηγητής στην Σχολή Αρχιτεκτονικής του Helsinki University of Technology.
Μεταξύ των κυριότερων βραβευμένων έργων του είναι: Hämeenlinna Provincial Archive, Hämeenlinna 2009, Vuosaari Gateway, Helsinki 1999, και Arabianranta Design City, μελέτη ανάπτυξης παλαιών εγκαταστάσεων της Hackmann Ltd και University of Art and Design, Helsinki 1994.

Ο Juha Leiviskä είναι ο πλέον γνωστός εν ζωή Φινλανδός αρχιτέκτων.
Ο Leiviskä αναγνωρίστηκε διεθνώς κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1970, 1980 και 1990 μέσω των αρχιτεκτονικών του μελετών για ναούς σε διάφορα μέρη της Φινλανδίας, ενεργοποιώντας μία σχεδιαστική γλώσσα που συνδυάζει στοιχεία από τη Γερμανική μπαρόκ ναοδομία με τις αρχιτεκτονικές/συνθετικές αρχές του Ολλανδικού De Stijl.
Μαζί με τον αρχιτέκτονα Vilhelm Helander διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στο Helsinki με την επωνυμία ‘Vilhelm Helander, Juha Leiviskä arkkitehdit SAFA’.
Μεταξύ των διακρίσεών του συμπεριλαμβάνεται η αναγόρευσή του ως μέλους της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και η βράβευσή του για το αρχιτεκτονικό του έργο με το Carlsberg Prize, ενώ το 1997, ακολουθώντας τους Alvar Aalto και Reima Pietilä, έγινε Μέλος της Φιλανδικής Ακαδημίας (Akateemikko).
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του είναι ο Ναός Myyrmäki, Vantaa (1984), το συγκρότημα Βιβλιοθήκη και Κέντρο Διημέρευσης Vallila, Helsinki (1991) (συνεργ. Asta Björklund) και η Επέκταση του Κέντρου Bethlehem Dar Al-Kalima, Παλαιστίνη (2005).

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε