26.7 C
Thessaloniki
30.3 C
Athens

Παρουσίαση της νέας έκδοσης του ΙΔΙΣΜΕ στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Στα Δωδεκάνησα, και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο, τον τόπο όπου υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ ο πρέσβης επί τιμή Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος, την περίοδο της ενσωμάτωσης του νησιωτικού συμπλέγματος με τη μητέρα Ελλάδα, παρουσιάστηκε η νέα έκδοση του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ Λ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: Στους δαιδάλους της ελληνικής διπλωματίας – Υπουργείο Εξωτερικών  1945 – 1980».

Το βιβλίο, που αποτελεί μια καταγραφή της ζωής και του έργου του Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου ο οποίος με συνέπεια και υπευθυνότητα υπηρέτησε την πατρίδα του από όλα τα πόστα που του ανατέθηκαν, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα» που πραγματοποιείται από 22 έως 29 Αυγούστου στο ακριτικό νησί, στην άκρη του Αιγαίου.

Ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Βέης, ο δημοσιογράφος του CNN Greece Γιάννης Μανδαλίδης και ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) Βασίλης Λωλίδης, παρουσίασαν το βιβλίο που στην ουσία αποτελεί ένα ημερολόγιο των δράσεων και των πρωτοβουλιών του Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου.

Τα παιδιά του, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος επίσης πρέσβης επί τιμή και η Δάφνη Χρυσανθοπούλου – Γεωργιοπούλου, βρέθηκαν στο Καστελλόριζο μεταφέροντας σε όσους παρακολούθησαν  την εκδήλωση τις δικές τους αναμνήσεις και εμπειρίες μέσα από προσωπικά βιώματα του πατέρα τους.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου και γεν. γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ Ειρήνη Σαρίογλου που συντόνισε την εκδήλωση τόνισε το σημαντικό έργο που επιτέλεσε ο Χρυσανθόπουλος ως γενικός πρόξενος της Πόλης αλλά και το ξεχωριστό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το βιβλίο καθώς αποτελεί ένα ενδιαφέρον εγχειρίδιο διπλωματίας.

Ο Βασίλης Λωλίδης τόνισε εύστοχα στην ομιλία του πως «αν  ζούσε σήμερα ο Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος είναι σίγουρο πως δε θα έκρυβε τη χαρά του για το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη παρουσίαση του ημερολογίου του υπό τη μορφή ενός ενδιαφέροντος βιβλίου γίνεται εδώ, στο Καστελλόριζο, στο ανατολικότερο άκρο του Αιγαίου και της Ευρώπης, στην εσχατιά της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας, που ο ίδιος επί των ημερών την είδε να μεγαλώνει και για την οποία εργάστηκε προς το σκοπό αυτό».

Η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα το Μάρτιο του 1947 συνέπεσε με την τοποθέτησή του ως εκπροσώπου του ΥΠΕΞ στη Ρόδο. «Από τη λεπτομερή καταγραφή όλων των γεγονότων που εξελίχθηκαν και στα οποία ο Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτή η μετάβαση από τη Βρετανική κυριαρχία στην ελληνική διοίκηση μόνο εύκολη και απλή δεν ήταν…». «Και ενώ στα Δωδεκάνησα είδε την Ελλάδα να μεγαλώνει και να επεκτείνεται. Στην Κωνσταντινούπολη είδε τον ελληνισμό να συρρικνώνεται. Βίωσε από κοντά την έναρξη των απελάσεων των Ελλήνων της Πόλης, έζησε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και μέσα από τις καταγραφές του δεν κρύβει τη λύπη και την πικρία του για το γεγονός αυτό».

Ο Γιάννης Μανδαλίδης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Θεμιστοκλής  Χρυσανθόπουλος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τον Ελληνισμό της Πόλης καθώς είχαν ξεκινήσει οι απελάσεις. «Ο γιος του Θεμιστοκλή, ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ως γενικός πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο πατέρας του όταν κι εκείνος υπηρετούσε στην Πόλη και το συνέχισε προσπαθώντας να σταματήσει την αιμορραγία του Ελληνισμού στην Πόλη και στηρίζοντας εκείνη την εποχή με κάθε τρόπο τους νέους να παραμείνουν στην Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Μανδαλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκκλησιαστική διπλωματία που άσκησε με ξεχωριστή δεινότητα ο Θεμιστοκλής Χρυσανθόπουλος κατά τη θητεία του στην Κωνσταντινούπολη και την ιδιαίτερη σχέση και επικοινωνία που ανέπτυξε με τον οικουμενικό πατριάρχη Αθηναγόρα.

Ως έναν οραματιστή και ρεαλιστή, χαρακτήρισε το Χρυσανθόπουλο ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Βέης που σε μια μαγνητοσκοπημένη παρέμβασή του στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράμμισε πως αυτός ο συνδυασμός, του οραματιστή και του ρεαλιστή, είναι δύσκολο να συνδυαστούν σε ένα διπλωμάτη.

Ο κ. Βέης τόνισε πως το βιβλίο δεν αποτελεί ένα «εγκώμιο εαυτού» αλλά μια σημαντική καταγραφή τρίτων, ένα εγχειρίδιο της διπλωματικής δράσης που άσκησε όλα τα χρόνια της θητείας του. Ιδιαίτερη αναφορά  έκανε και στη συνεισφορά του Θεμιστοκλή Χρυσανθόπουλου στην ίδρυση της Διπλωματικής Ακαδημίας του ΥΠΕΞ.

Συγκινησιακά φορτισμένες ήταν οι μαρτυρίες  των παιδιών του Χρυσανθόπουλου, του κ. Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου και της κ. Δάφνης Χρυσανθοπούλου – Γεωργιοπούλου, που παρουσίασαν τον  πατέρα και διπλωμάτη μέσα από τα δικά τους μάτια αλλά και τις σημαντικές εμπειρίες που αποκόμισαν αμφότεροι παρακολουθώντας τον κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes  (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Χορηγός επικοινωνίας

 

Στοιχεία βιβλίου

Συγγραφέας: Θεμιστοκλής. Λ. Χρυσανθόπουλος
Εκδότης: Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ)
ISBN: 9789609789110
Αριθμός Σελίδων: 248
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Ημερομηνία 1ης Έκδοσης: 2021
Έτος Έκδοσης: 2021

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
26.6 ° C
28.3 °
23.7 °
67 %
0.5kmh
0 %
Δε
26 °
Τρ
29 °
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
24 °